Naučnici razotkrili Mona Lizin zagonetni pogled

0
1652
Naučnici razotkrili Mona Lizin zagonetni pogled; Foto pixabay.com
Naučnici razotkrili Mona Lizin zagonetni pogled; Foto pixabay.com

Mona Lizin zagonetni pogled je svetska misterija. Šta to skriva i gde Mona Liza gleda, pokušavali su da odgonetnu mnogi. U nastavku teksta vam donosimo jednu teoriju.

Svetski poznato umetničko delo Leonarda da Vinčija, inspirisala je ime naučnog fenomena: Mona Liza efekat. To je pojava da bez obzira gde stojite u prostoriji, osoba ili predmet sa slike uvek gleda direktno u vas. Ali, prema istraživanju naučnika nemačkog univerziteta Bielfeld,koje je objavljeno u časopisu i-Perception, postoji jedna slika koja nema Mona Liza efekat – sama Mona Liza! Naučnici kažu da subjekat sa slike zapravo gleda oko 15 stepeni na desno – na primer u vaše desno uvo ili preko vašeg ramena.

Razotkrivanje Mona Lizinog zagonetnog pogleda naučnim putem

Gernot Horstmann i Sebastian Loth, sa univerziteta Bielfeld, napravili su eksperiment da odgonetnu Mona Lizin zagonetni osmeh. Pronašli su 24 učesnika i tražili su da gledaju u oči Mona Lize. Umesto da svakog učesnika pitaju da li osećaju da ih Mona Liza gleda, oni su prikazali sliku na monitoru i tražili od učesnika da izmere pravac pogleda pomoću dvometarskih stolarskih lenjira postavljenih horizontalno između učesnika i monitora.

Postavljanje lenjira i računanje Mona Lizinog zagonetnog pogleda; Foto journals.sagepub.com
Postavljanje lenjira i računanje Mona Lizinog zagonetnog pogleda; Foto journals.sagepub.com

Razmak između učesnika i ekrana je ista – 66cm, a lenjir je pomeran napred i nazad. Istraživači su menjali veličinu i vidljivu površinu Mona Lize da bi utvrdili da li je percepcija njenog pogleda pod uticajem određenih elemenata njenog lica. Da bi izbegli iste pozicije i brojeve na lenjiru svakog puta, Hostmann i Loth su pomerali Mona Lizu u levo i desno 3.4 cm.Prethodna istraživanja Mona Liza efekta kažu da će subjekat slike izgledati kao da gleda svog gledatelja ako je njegov pogled 5 stepeni u levo ili desno. Međutim, pogled Mona Lize, izmeren ovom studijom, pokazuje da je prosečan ugao 15.4 stepena udesno. To znači da Mona Liza ne gleda svoju publiku.

„Nema sumnje o postojanju Mona Liza efekta“, zaključili su Hostmann i Loth. „Samo što se Mona Liza efekat ne događa na samoj Mona Lizi“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde