Kina zabranila ishranu psećim i mačijim mesom

1
1216
Kina zabranila ishranu psećim i mačijim mesom; Foto pixabay.com
Kina zabranila ishranu psećim i mačijim mesom; Foto pixabay.com

Korona virus pandemija je povezana sa mesom egzotičnih životinja, što je dovelo do toga da Kineski nadležni organi banuju trgovinu i konzumaciju mesa egzotičnih i divljih životinja. Šenžen, grad u Kini, je otišao čak korak dalje proširujući ban i zabranivši konzumaciju psećeg i mačijeg mesa. Zakon zvanično stupa na snagu 1. maja.

Većinski deo Kineza zapravo ne konzumira pseće i mačije meso i nikada nisu imali, niti imaju nameru da počnu.

30 miliona pasa je ubijeno svake godine širom Azije s ciljem ishrane. Samo u Kini godišnje se ubije oko 10 miliona pasa i 4 miliona mačaka. Međutim, ne praktikuje svaki Kinez da jede pse i mačke. Štaviše, najveći broj ljudi u Kini zapravo nikada nije probalo pseće i mačije meso i nikada nije imalo nameru da proba.

Ban za sad samo u Šenženu

Nažalost, ovaj zakon važi samo u Šenženu, dok je u ostatku Kine, kao i ostalih delova Azije, konzumacija psećeg i mačijeg mesa još uvek dozvoljena.

Podsećamo vas da u Kini postoji i „Yulin festival„, odnosno festival trgovine, ubijanja i pripremanja hrane od psećeg mesa.

Iako se oko 60% Kineza u prošlogodišnjim anketama širom zemlje izjasnilo da je protiv ovog festivala, Kineske vlasti nisu još uvek ništa uradile po tom pitanju.

Mnogi će pomisliti „dobro, ali to je njihova tradicija“. Nije. Ovaj festival je relativno nov i prvi put je održan 2009. godine. Naredni festival je zakazan za 21. jun 2020. godine i trajaće 10 dana.

Da li će država Kina banovati konzumaciju psećeg i mačijeg mesa u celoj državi, sada nakon pandemije Korona virusa? Ili će možda još jednom pustiti da „čovekov najbolji prijatelj“ bude brutalno ubijan.



1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde