The Sims: 15 stvari o kojima niste znali

0
604
Trudnoća i porođaj The Sims
Trudnoća i porođaj The Sims

The Sims franšiza je nešto o čemu skoro svako na planeti zna. Kad nam se čini da smo se konačno upoznali sa ovom igrom, pronađemo još informacija koje je mogu učiniti zanimljivom. U Simsu možete ostvariti i proživeti vaše najluđe fantazije, ili ipak napraviti da vaši neprijatelji dožive najgore noćne more.

Kako je nastao „The Sims“?

Pozadinska priča iza kreiranja The Sims je zapravo veoma interesantna. Nakon što je izgubio svoj dom u požaru (Oakland Firestorm), Vil Rajt (Will Wright), želeo je da pokuša da rekreira njegovo iskustvo izgradnje svog doma, stavljajući sve ono što je posedovao u svet igre. Maxis je prvobitno bio veoma skeptičan prema konceptu, pa je tako dao Vilu veoma limitirane resurse na početku. Kao što znamo, Rajtova igra je doživela ogroman uspeh koji je kreirao čitavu franšizu popularnu i dve decenije kasnije.

Pročitaj i: The Sims 4: 20 stvari koje niste znali da možete da uradite

Donosimo vam 15 interesantnih činjenica o The Sims franšizi koje niste znali pre.

15. Gameplay je baziran na stvarnim teorijama o psihologiji

Hijerarhija potreba The Sims
Hijerarhija potreba The Sims

Svi volimo The Sims zbog neograničenog izvora zabave, ali iza zabavne igre se krije nauka. Jedan od osnovnih elemenata koji vam pomažu da kreirate svog Sima zapravo datira iz istraživanja napisanog 1943. godine od strane Abraham Maslow-a.

Maslow je bio američki psiholog koji je najpoznatiji po svojoj „Hijerarhiji potreba“ (Hierarchy of Needs). Ova piramidalna struktura sortira sve ljudske potrebe u pet različitih kategorija. Na primer, ukoliko vaš Sim doživljava napade besa jer mora da ide u WC, njegove osnovne psihološke potrebe nisu zadovoljene. Ukoliko vaš Sim kaže šalu koje društvo nije prihvatilo, njegove potrebe samopouzdanja (Esteem needs) nisu zadovoljene. I na kraju, ukoliko vaš Sim ostvari „Lifetime Aspiration“, dolaze do potpunog samozadovoljstva (Self-actualization).

14. Sim može da odraste bilo kad sa tortom

The Sims rodjendan - Age up
The Sims rodjendan – Age up

The Sims je poznat po svom mehanizmu starenja koji doprinosi realnosti igre. Čekanje da određeni Sim odraste i dobije opciju „Age up“ nekada može biti dosadno.

Da ne biste čekali da vaš Sim prirodno odraste, sve što je potrebno je da odete u „Buy menu“ i kupite „Birthday Cake“. Ili sami da napravite rođendansku tortu. Sve što je potrebno je da vaš Sim duva svećice i to je to.


The Sims 4 Instant Gaming

13. Možete uticati na pol bebe

Trudnoća i porođaj The Sims
Trudnoća i porođaj The Sims

Trudnoća je deo Simsa još od prvog izlaska ove igre. Možda nije najrealnije, ali uz pomoć raznih trikova, možete uticati na pol vaše Sims bebe. Ova mogućnost je dodata tek u The Sims 3.

Ukoliko želite da vaš Sim rodi devojčicu, sve što treba da uradite je da Sim mama pojede 3 ili više lubenice. Ukoliko želite dečaka, ona mora da pojede 3 ili više jabuka.

12. Tajno čudovište skriveno u igri

Morsko čudovište u Windenburgu - The Sims 4; Foto forums.thesims.com
Morsko čudovište u Windenburgu – The Sims 4; Foto forums.thesims.com

The Sims ima za svakoga po nešto, pa čak i za ljubitelje teorije zavera. Čuveno Loch Ness čudovište se u Simsu pojavljuje od prvog serijala sa dodatkom Downtown and Vacation. Međutim, imali ste veoma male šanse da vidite ovo čudovište u igri u jezerima ili proed okeana. Međutim, od kad su kreatori igre potvrdili da je njihovo „čudovište“ napravljeno po čuvenoj „Nessie“, nastavili su da je dodaju u raznim mestima u igri.

Dali su joj čak i ime – Emily, a ukoliko ne želite da čekate da se ona pojavi sama od sebe, potrebno je da ukucate „nessie“ u cheat kodove.

11. Možete igrati na svoju muziku

Dance skill The Sims 4
Dance skill The Sims 4

Ukoliko vam je dosadilo da slušate Sims muziku, postoji način da slušate svoju sopstvenu muziku dok igrate igru. Sve što treba da uradite je da na vašem računaru pronađete folder gde ste instalirali The Sims, a u njemu „Music“ folder. Ovde ćete naći druge foldere sa radio stanicama, a možete samo prevući vašu muziku i ubaciti.

Detaljne instrukcije možete pronaći ovde.

10. Možete prizvati Deda Mraza

Deda Mraz The Sims 4
Deda Mraz The Sims 4

Ukoliko ste jedna od onih osoba koja je opsednuta novogodišnjim praznicima, The Sims ima fantastično iznenađenje za vas. Slabo poznata činjenica je da sa dobrom kombinacijom sastojaka, možete da prizovete Deda Mraza. Napravite tanjirić kolačića, stavite ga pored kamina i novogodišnje jelke. Stavite sve članove porodice na spavanje, a oko 3 ujutru, Deda Mraz će se pojaviti i ostaviće vam neke poklončiće.

9. Simlish je napravljen od nekoliko jezika

The Sims Simlish
The Sims Simlish

Vil Rajt je bio inspirisan Navajo Code Talker-ima (ljudima koji su komunicirali u šiframa) u Drugom Svetskom ratu, i odlučio je da koristi Navajo jezik, uz miks drugih jezika, kao što je Engleski, Tagalog i Ukrajinski, da bi kreirao unikatan The Sims jezik. Simlish nije realan jezik, nema gramatička ni sintaksna pravila, ali mnogi posvećeni fanovi su napraviili razne liste i analize u cilju razumevanja ovog jezika.

8. Sims je originalno imao drugo ime

The Sims 4 Doll House
The Sims 4 Doll House

Malo je poznati da je radni naslov The Sims igre bio „Doll House“ – kućica za lutke, upravo jer je developere ova igra asocirala na popularnu dečiju igračku. Ime se nije svidelo Maxis marketinškom odeljenju, koji je smatrao da, ukoliko se igra asocira sa igračkom za devojčice, igra neće dobiti veliki broj muške publike. The Sims je dobio naziv po „simulaciji“ ljudi koje kontrolišete u igri.

7. Pets – ljubimci su trebali da budu i u prvoj igri

Pets The Sims 4; Foto engadget.com
Pets The Sims 4; Foto engadget.com

Jedan od najzanimljivijih i najvoljenijih dodataka je svakako Pets. Ipak, duži vremenski period, Sims porodice nisu mogle da budu kompletirane jer nije postojao način da dodate ljubimce u igru.

Rajt je spomenuo da su psi i mačke trebali biti sastavni deo prve igre, ali je programiranje životinja bilo previše zahtevno za to vreme. To se, očigledno, promenilo u The Sims 2: Pets dodatku, gde su psi, mačke i konji postali deo porodica.

Zanimljivo je da je The Sims 2: Pets najpopularniji dodatak svih vremena u The Sims seriji.

6. The Sims se našao na poštanskim markicama u Francuskoj

Sims Stamp; Foto BusinessWire.com
Sims Stamp; Foto BusinessWire.com

Francuska pošta je 2005. godine odlučila da da počast najpoznatijim igrama kroz „Heros des Jeux-Video“ kolekciji markica. Ove markice su imale razne karaktere: Super Mario, Pac-Man, Laura Croft, ali i dva karaktera iz The Sims. Markica je tada vredela 0.30€.

5. Nepozvani gosti mogu da poprave ili pokvare žurku

Tragični klovn - Tragic Clown The Sims 4; Foto simscommunity.info
Tragični klovn – Tragic Clown The Sims 4; Foto simscommunity.info

The Sims je poznat po iznenađenjima i karakterima koji doprinose igri. Goth porodica, the Crumplebottoms i LandGraabs imaju posebna mesta u našim srcima. Isto se može reći i za veliki broj NPC karaktera u igri. Jedan od najpoznatijih je Tračigni klovn – Tragic Clown. Poznato je da se Tragični klovn pojavljuje kada se vaš Sim oseća najgore, ali postoji još jedan momenat u igri gde se on može pojaviti.

Ukoliko vaš Sim napravi žurku koja je apsolutna katastrova, postavite jednu od ogromnih torti koje dolaze uz „House Party“ dodatak. Umesto zgodne plesačice, dobićete gadno iznenađenje – Tragičnog klovna.

4. Simoleons – napravjeni po stvarnoj valuti

Drvo novca - Money Tree Sims 4; Foto sims.fandom.com
Drvo novca – Money Tree Sims 4; Foto sims.fandom.com

Svi znamo da se novac u igri The Sims zove Simoleons, međutim malo je poznato da je Simoleon baziran po stvarnoj valuti. Simoleon je dobio ime po Britanskom „sixpence“ novčiću. Popularan sleng za ovaj novčić bio je „simon“, a developeri igre su to promenili u Simoleon.

Druga zanimljiva činjenica je da je procenjena vrednost Simoleona oko 1.6$, što mu daje veću vrednost od Eura i Funte.

3. Postojala je prava The Sims kuća u Holandiji

The Sims 2 kuća u Holandij; Foto www2.ljworld.com
The Sims 2 kuća u Holandij; Foto www2.ljworld.com

U svrhu promocije The Sims 2, EA i Maxis su odlučili da kreiraju kuću od stakla (čak i u kupatilu), 2004. godine u Holandiji. Četvoročlana porodica je angažovana da živi unutar kuće nedelju dana. Oni su posećivani od strane stranaca, koji su mogli da vide kroz zidove od stakla, šta se dešava u kući. Porodica je dobijala instrukcije putem interneta da radi određene akcije, baš kao u Sims igrici. Holandija je takođe država koja je kreirala rijaliti „Veliki brat“, tako da ovako nešto nije ni najmanje čudno.

2. The Sims je prva igra koja se pojavila na naslovnoj strani časopisa Newsweek

The Sims Newsweek cover; Foto ebay.com
The Sims Newsweek cover; Foto ebay.com

Newsweek je bio jedan od najpopularnijih magazina koji je, kao i većina, potisnut pojavom interneta. Međutim, ranih 2000ih godina, Newsweek je bio na piku svoje popularnosti. I baš tada su napravili članak o The Sims igri.

Članak je objavljen u novembru 2002. godine kada je The Sims: Online očekivan da napravi bum. Od igrača je čak očekivano da plate 9.99$ mesečno kako bi pristupili serverima. Iako ovaj naslov nikad nije zaživeo koliko su EA i Maxis očekivali, naslovnica u ovim novinama je od monumentalne važnosti kao priznanje važnosti gaming industrije.

1. The Sims je najprodavanija igra svih vremena

The Sims 4 žurka
The Sims 4 žurka

Jedna od najneverovatnijih činjenica je ta da je The Sims franšiza najprodavanija gaming franšiza svih vremena. Neverovatna je pomisao da je naizgled jednostavna igra, postigla toliki profit u poslednje dve decenije.

The Sims je prodao oko 200 miliona kopija širom sveta. Kada se uporedi sa drugim igrama, to znači da je The Sims pobedio Final Fantasy, Minecraft i FIFU i to ne sa malim brojkama. Sims je prodat više puta nego Assasin’s Creed i LEGO zajedno!

Kada će izaći The Sims 5, još uvek se ne zna, ali očekujemo da, kada izađe, dopuni našu listu zanimljivih činjenica!POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde