The Sims 4: 20 stvari koje niste znali da možete da uradite

2
9677
Planeta Sixam - The Sims 4; Foto sims-online.com
Planeta Sixam - The Sims 4; Foto sims-online.com

Od kako je igra izašla 2000. godine, The Sims franšiza iz godine u godinu sve više raste sa raznim dodacima i verzijama, a igra ima veliku popularnost i skoro 20 godina kasnije. Ključ uspešnosti ove igre je konstantan proces dodavanja inovacija. Umesto korišćenja istog gameplaya svaki put, napravljen je veliki broj promena. Najnovija verzija franšize je The Sims 4, koji je izašao 2014. godine. Od tad, izašao je veliki broj dodataka za igru koji joj pomažu da igra bude uvek zanimljiva i nakon 5 godina. Dodaci Cats & Dogs i Get Famous su učinili ovu igru posebno zanimljivom čak i dugogodišnjim igračima.

Za one koji su igrali The Sims mnogo puta znaju koliko je ova igra drugačija od ostalih. Ne postoji ni jedna igra koja može da uz pomoć različitih interakcija i situacija napravi razne kreacije i različite priče. Takođe, u igri postoji veliki broj skrivenih tajni koje ne mogu biti otkrivene nakon jednog igranja. Ova verzija igre u sebi ima skrivene mogućnosti, mesta i situacije i potrebno je da igrate veliki broj puta kako biste istražili sve. Čak i najposvećenijim igračima treba nekoliko puta da pohvataju sve. Donosimo vam 20 skrivenih stvari koje niste znali da možete da uradite u The Sims 4!


20. OAZA SYLVAN GLADE


Sylvan Glade - The Sims 4; Foto forums.thesims.com
Sylvan Glade – The Sims 4; Foto forums.thesims.com

The Sims je veoma poznat u stvaranju tajnih mesta u svojim gradovima; Što je grafika veća, tako je veća lepota ovih mesta.

Sylvan Glade je jedno od prelepih mesta u The Sims 4, ali igrači do njega mogu doći samo ako znaju kako da pronađu tu tajnu. U „Willow Creek Fondry Cove“ (deo grada; Fondry Cove je ime tog „naselja“), nalazi se Sylvan Tree (drvo) i ono je ključ u pronalasku ove oaze. Drvo mora biti zalivano u tri konstante posete, nakon čega će se otvoriti portal koji vas vodi u Sylvan Glade. Ovo mesto nije popularno samo zbog toga što je prelepo, već i zbog stvari koje druga mesta nemaju. Igrači ovde mogu da pecaju veoma retke ribe, kao i da pronađu retke biljke, voće i povrće.

The Sims 4 Tajne – SYLVAN GLADE Oaza – Kako otići
Predivna oaza Sylvan Glade The Sims 4; Foto forums.thesims.com
Predivna oaza Sylvan Glade The Sims 4; Foto forums.thesims.com

19. THE DEATH FLOWER (CVET SMRTI)


The Death Flower - Sims 4; Foto forums.thesims.com Willow
The Death Flower – Sims 4; Foto forums.thesims.com Willow

Ovaj cvet možete imati jedino ukoliko imate visok gardening skill. Nakon igranja sa raznim biljkama uključujući višnje, nar, cvećem ljiljanom, stvoriće se opcija da kreirate Death Flowers. Kada ovaj cvet imate u invertory, može biti dat Smrti (Death) u zamenu za život Sima. Kada Smrt vidi cvet, reanimiraće i oživeće Sima. Naravno, zeznuti Smrt je kao bacanje kockice, tako da nikada ne znate kako će se završiti.

Death Flower – The Sims 4 [English Subtitles – CC on]

18. GRILLED CHEESE OPSESIJA


Grilled Cheese Opsesija - The Sims 4; Foto gamespot.com
Grilled Cheese Opsesija – The Sims 4; Foto gamespot.com

Većina ljudi obožava Sims zbog njihovih „skillova“ i trude se da ispune njihove životne ciljeve. Umesto da im date svrsishodan život, možete im dati nešto ludo. Zanimljiva stvar u Simsu je da date svom Simu potrebu da brine o nečemu – nečemu kao što je grilled cheese (grilovani sir).

Nakon što naterate Sima da pojede 3 porcije grilovanog sira zaredom, on će postati opsednut jelom. U suštini, njihov svet će se vrteti samo oko ovog jela! Sve o čemu će Sim misliti i pričati biće grilled cheese, a sve njegove akcije biće povezane s tim. Iako svi znamo koliko je grilled cheese sendvič odličan, svi strahovi i sav fokus opsednutog Sima će se vrteti oko ovog jela i tako će vaša igra gubiti smisao.


17. KONAČNO NEMA TUTORIALA


The Sims 4; Foto Simsdom.com
The Sims 4; Foto Simsdom.com

Od kada je izašla prva igra 2000. godine, veliki broj fanova uživa u igri. Dok se igra razvijala, osnovne akcije i načini igranja su ostali isti. To znači da kada je The Sims 4 izašao, neki fanovi su ovu igru igrali i skoro 20 godina! Nakon toliko igranja, gledanje istih tutorijala je postajalo prilično dosadno.

Srećom, The Sims 4 je konačno uveo opciju da možete da preskočite tutorijale, što nije bilo moguće pre. Svaki put kada biste započeli igru, morali ste da gledate iste „how-to“ tutorijale, koji nakon izgrađenih 10 kuća počinju da izluđuju.


16. POVRATAK ROSEBUD


The Sims 4 - Zvanični likovi; Foto ea.com
The Sims 4 – Zvanični likovi; Foto ea.com

U originalnoj Sims igri, jedan od najpoznatijih kodova je bio „Rosebud“, koji omogućava da prebacite neograničeno Simoleonsa. Umesto da igrate igru satima i zaradite novac, možete uraditi jednostavnim kodovima.

Postoji veliki broj novih kodova kao što su „Kaching“ ili „Motherlode“, ali sada jednostavno možete koristiti ponovo kod „Rosebud“ koji je sve započeo. Iako drugi kodovi donose više novca u igri, uvek je zanimljivo vratiti se počecima.


15. POSETITE PLANETU VANZEMALJACA


Alien Planet The Sims 4 - Planeta vanzemaljaca; Foto gamersgreed.com
Alien Planet The Sims 4 – Planeta vanzemaljaca; Foto gamersgreed.com

Ukoliko imate Get To Work dodatak, moguće je čak da odete sa planete vašeg karaktera i otputujete na drugu!

Nakon dostignutog 10. nivoa skilla „Rocket Science“ i dostignete vrhunac karijere naučnika (Scientist career), otvara vam se novi svet pun mogućnosti! Nakon nadogradnje rakete sa „wormhole generator-om“, Sim će dobiti specijalnu mogućnost da otputuje na planetu vanzemaljaca pod nazivom „Sixam„. Ova planeta ima mnogo metala i minerala koje ne možete pronaći na Zemlji, što dovodi do otkrića novih elemenata, a naučnici su čak pozvani na specijalno polje!

Tako da nemojte igrati Sims samo da biste udavili vašeg Sima u bazenu, ima dosta zanimljivijih stvari!


14. ODVEDITE VANZEMALJCA KUĆI


Možete zatrudneti na planeti Sixam - The Sims 4; Foto modthesims.info QueenYinin
Možete zatrudneti na planeti Sixam – The Sims 4; Foto modthesims.info QueenYinin

Ukoliko vam sama poseta planete Sixam nije dovoljno zanimljiva, Sims dovodi vanzemaljske avanture na još veći nivo. Ne samo da možete otići na drugu planetu, već se možete vratiti sa nekim vanzemaljcem ukoliko odigrate sve kako treba.

Vanzemaljci na planeti Sixam imaju mogućnosti da rade dve stvari: da zatrudne vašeg Sima ili da im daju nešto za uspomenu u boci što će odneti kući. Obe mogućnosti možete imati, a zanimljive stvari na ovoj planeti dovode da se vaš Sim stalno vraća tu. Mogućnost da imate vanzemaljca za prijatelja nije nešto što treba shvatiti tek tako. Uostalom, koliko ostalih igara može da se pohvali da ima ovako nešto?


13. VAMPIRSKI ŽIVOT


Vampirske moći - The Sims 4; Foto sims-online.com
Vampirske moći – The Sims 4; Foto sims-online.com

Jedna od najzanimljivijih stvari u The Sims je gledanje vaše kreacije kako se menja vremenom. Životni simulator vam daje šansu da pratite karakter od kolevke pa do groba. Dok je gledanje životnog toka puno zabave, mogućnost manipulisanja istim je još zabavnije! The Sims 4 ima čak i mogućnost da manipulišete raznim tajnama!

„Create A Sim“ je odlična mogućnost stvaranja novih likova, međutim, najnovija ažuriranja i dodaci daju vam mogućnost da pretvorite vašeg Sima u Vampira! Zajedno sa frizurama, super moćima, sve ovo menja i vašeg Sima, ali i kompletnu igru.


12. LIKOVI IZ GAME OF THRONES


Daenerys Targaryen kao The Sims 4 lik; Foto screenshot youtube.com SimmerKat
Daenerys Targaryen kao The Sims 4 lik; Foto screenshot youtube.com SimmerKat

The Sims 4 je, u odnosu na prethodne delove, doneo potpuno nove mogućnosti u kreiranju likova. U „Create a Sim“ delu imate bezbroj mogućnosti manipulacije svih facijalnih delova. Ni u jednom od prethodnih delova niste mogli da imate ovoliko kreacija poznatih ličnosti!

Brdo modova za odeću, frizure i tipove tela su samo neki od mogućnosti. Karakteri kao što su Homer Simpson, Tony Stark, Daenerys Targaryen, ali i Walter White iz popularne serije Breaking Bad, su samo neki od najpopularnijih likova za kreiranje. Veliki broj kreacija možete pronaći na YouTube-u, ali i u samoj Sims galeriji.


11. FREE REAL ESTATE


Free Real Estate kod u The Sims 4
Free Real Estate kod u The Sims 4

Kupovina kuće u stvarnosti je jedna od najvećih investicija. Ne samo zbog cene, već zbog toga što kuća mora da služi i odgovara i nekoliko godina kasnije. Međutim, The Sims ne misli tako, pa vam, pored novca, donosi još neke kodove.

Koristeći „Free Real Estate“ kod, igrači mogu da odaberu bilo koju kuću potpuno besplatno! Najveća kuća koju ste oduvek želeli? Besplatna je! Svaka kuća je potpuno besplatna, ali možda će vam oduzeti zabavu u igri jer onda vaš Sim neće imati za šta da se bori!


10. MORSKO ČUDOVIŠTE U WINDENBURGU


Morsko čudovište u Windenburgu - The Sims 4; Foto forums.thesims.com
Morsko čudovište u Windenburgu – The Sims 4; Foto forums.thesims.com

Čak i u Sims svetu postoje legende, a jedna od njih je o morskom čudovištu u Windenburgu! Prva verzija Simsa je imala svoju verziju Loch Ness čudovišta koja se povremeno pojavljivala u donjem levom uglu mape grada. Međutim, nikada nije objašnjeno ko je inicirao ovu grafičku pojavu.

Bilo kako bilo, u The Sims 4 se ponovo pojavljuje, ovog puta u reci Windenburg. Nažalost, sa ovim čudovištem ne možete imati nikakvu interakciju. Iako bi bilo zanimljivo imati mini igru ili zadatak da pronađete i zarobite čudovište, za sada je tu samo da ulepša reku i da se iznenadimo kada ga vidimo.


9. MISTERIOZNI KARAKTER – HERMIT


Misteriozni karakter - Hermit - The Sims 4; Foto sims.fandom.com
Misteriozni karakter – Hermit – The Sims 4; Foto sims.fandom.com

The Sims 4 je poznat po velikom broju karaktera u igri. Dok s jednima možete da igrate, neki su tu iz drugih razloga. Ukoliko imate dodatak Outdoor Retreat, možete sresti Hermit.

Kada osvojite rank „Outdoor Enthusiast“ i zađete duboko u šumu, možete naići na Hermit. Ukoliko imate visok skill za pecanje, pravljenje figura od drveta i skupljanje biljaka, možete naučiti dosta od Hermit. Dok su ostali Sims likovi u žurbi za poslom, ona je tu da vas opusti.


8. SIM MOŽE BITI LEVORUK


Levoruki Sim - The Sims 4; Foto forums.thesims.com LeGardePourpre
Levoruki Sim – The Sims 4; Foto forums.thesims.com LeGardePourpre

Koliko mogućnosti postoji u Simsu, govori i činjenica da vaš Sim može biti levoruk! Kucanjem koda „traits.remove_traittrait_handedness_right“ možete napraviti vašeg Sima levorukim!


7. NEDOZVOLJENE SUPSTANCE


The Sims 4 Get to Work - Doktor; Foto carls-sims-4-guide.com
The Sims 4 Get to Work – Doktor; Foto carls-sims-4-guide.com

The Sims propagira porodične vrednosti i društvene krugove, ali se i trudi da svoje igrače izvede na pravi put. Dok kontrolišete i manipulišete Sims svetom, možete postati „gladni“ za novim stvarima, a programeri su se pobrinuli da ne dobijete loše ideje o korišćenju dodatnih supstanci.

Pozivajući se na reklamu Rachel Leigh iz 1990. godine, igra citira reklamu ukoliko igrač pokuša da uzme lek, a da nije bolestan. Igra propagira reklamu kroz šalu, ali svakako šalje dobru poruku.


6. PRIVATNI KLUB BOGATIH


Privatni klub bogatih - The Sims 4; Foto simscommunity.info
Privatni klub bogatih – The Sims 4; Foto simscommunity.info

U The Sims 4 uz Get Together dodatak dobijate mogućnost kreiranja raznih klubova, odnosno udruženja za karaktere sličnih interesovanja. Klub za ljubitelje muzike, igranja, slikanja itd. Međutim, u igri postoji i „Private club“ samo za bogate Simove. Vaš Sim mora imati 30.000 Simoleonsa da bi mogao da se pridruži ovom klubu.


5. FORGOTTEN GROTTO


Forgotten Groto - Skrivena zemlja u The Sims 4; Foto ea.com EmSims81
Forgotten Groto – Skrivena zemlja u The Sims 4; Foto ea.com EmSims81

Do sada ste verovatno zaključili da The Sims 4 sadrži mnogo skrivenih svetova, međutim, tu nije kraj. „Forgotten Grotto“ je dostupan samo onima koji se zaista potrude.

Samo Sim koji živi u Oasis Springsu i ima 10 nivo handiness skill može otkriti ovu prelepu destinaciju. Sakrivena je iza starih podaščanih vrata koja će vas odvesti u pravu oazu. Kada je prvi put otkrijete, moćićete da dođete do nje mnogo lakše i brže. Možete pronaći razne ribe i minerale koje možete poneti kući, ali nažalost ne možete živeti na ovom mestu.


4. TROSTRUKI TAJNI AGENT


Tajni taaajni agent - The Sims 4; Foto thesimscraper.wordpress.com
Tajni taaajni agent – The Sims 4; Foto thesimscraper.wordpress.com

U Simsu ste oduvek mogli da odaberete neku ludu karijeru, pa ste tako mogli biti sve od lopova, preko kuvara. Međutim, kada se zaposlite kao špijun, tokom igre možete dobiti mogućnost izbora da ostanete na dobroj strani i ostanete tajni agent ili da odete na stranu zla i postanete dupli agent, pa čak i trostruki tajni agent. Kada postanete trostruki tajni agent, više niko nije siguran da li ste na strani dobra ili zla.


3. POVRATAK BILJKE KRAVE (COW PLANT)


Biljka krava - Cow Plant - The Sims 4; Foto simcitizens.com
Biljka krava – Cow Plant – The Sims 4; Foto simcitizens.com

Biljka krava odnosno Cow Plant se prvi put pojavila u The Sims 2 i bila je poznata kao biljka mutant. Stručan naziv za biljku je Laganaphyllis simnovorii, ali je svi fanovi znaju kao Cow Plant. Iako njeno postojanje u igri nikada nije potpuno objašnjeno, biljka je ponovo tu u The Sims 4 i postala je još čudnija.

Cow Plant možete napraviti sami kada odete u Desert Bloom Park u Oasis Springu možete pronaći malo jezero u planinama na kojem je potrebno da pecate i pronađete Cowplant Berry. Pecanje može potrajati, a kada pronađete Cowplant Berry, možete ga zasaditi gde god poželite. Potrebno je par dana da porastu, a zatim ih možete maziti, hraniti, igrati se s njima, a one vas mogu čak i pojesti! Ukoliko imate nekoliko biljki jednu do druge, one mogu čak i da đuskaju zajedno.


2. VAMPIRI NE MOGU NA SUNCE


Vampiri umiru od svetlosti - The Sims 4; Foto youtube.com SimsVIP
Vampiri umiru od svetlosti – The Sims 4; Foto youtube.com SimsVIP

The Sims 4 vam nudi toliko mogućnosti da okusite različite živote, da možete čak biti i vampir. Jedna velika mana vampira jeste da oni ne mogu na sunce! Ukoliko je izložen suncu predugo, on može da umre.

Postoje neke lokacije koje su dobre za vampire čak i preko dana kao što su Forgotten Grotto i planeta Sixam jer nemaju direktan kontakt sa suncem. Ili jednostavno možete izbeći sunce tako što će vaš vampir živeti samo noću.


1. VEGETARIJANSKI NAČIN ŽIVOTA


Sim može biti vegetarijanac - The Sims 4; Foto forums.thesims.com hannmacy
Sim može biti vegetarijanac – The Sims 4; Foto forums.thesims.com hannmacy

Kako je u svetu porastao trend vegetarijanskog i veganskog načina života, tako taj trend prati i The Sims 4. Prilikom kreiranja vašeg Sima, možete izabrati da bude vegetarijanac. Kada ovakvom Simu date da jede meso, odmah će se razboleti. Kako je popularno da vegani i vegetarijanci stalno pričaju o svojoj ishrani, tako i vaš Sim opcijom „Enthuse about vegetarianism“ može pričati sa ostalim karakterima u igri. Ovakvi Simovi zajedno mogu pričati o vegetarijanstvu satima, čak i kad ostali Simovi izgube interesovanje o ovoj temi. Ako ovo nije životni simulator, onda ništa nije.


Pročitajte i:


2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde