Recept za kikiriki puter – VIDEO

Kako napraviti domaći kikiriki puter i zbog čega je zdravo konzumirati ga?

0
2688
Puter od kikirikija; Foto Branimir Stamenić

Da li volite kikiriki puter? Da li ga redovno kupujete iako znate da mu cena i nije baš toliko privlačna? Na nekom nivou verovatno i znate da je prilično lako napraviti domaći puter od kikirikija. Puter bez aditiva šećera i konzervanasa, potpuno prirodan i zdrav. Ako nikada niste probali da ga pravite, sada je savršeni trenutak za to. Na putu do njegovog tečnog i kremastog stanja potrebno je vreme, a vreme zavisi od kućnog aparata koji koristite. Što je moćnija mašina to je vreme pravljenja brže.  Ali, hajde da pređemo na sam recept za domaći kikiriki puter.

Sastojci potrebni za kikiriki puter:

  • 400g pečenog, neslanog kikirikija
  • prstohvat Himalajske soli (po želji)

Priprema kikiriki putera:

Sve sastojke stavite u multipraktik ili neki jači blender. Meljite sve dok ne dobijete glatku i kremastu smesu kao na fotografiji. Ako koristite jači blender to traje oko 2 minuta, za slabije aparate potrebno je oko 5 minuta procesuiranja. Puter čuvati u frižideru u sterilisanoj staklenoj tegli.

Zbog čega je kikiriki puter dobar?

  1. Kikiriki puter je veoma zdrava hrana. Naravno ukoliko ne preterujete i ukoliko niste alergični, kikiriki puter spada u izuzetno zdravu hranu. Sadrži visok procenat masnoće (oko 49%), ali većina tih masnoća su nezasićene masnoće, čak 80 odsto. To znači da utiče na holesterol u krvi tako što smanjuje nivo onog lošeg, povećava nivo dobrog holesterola i povećava prisustvo mononezasićenih kiselina u krvi, pre svega oleinske. Time sprečava začepljenje arterija i štiti od srčanih bolesti. Brojna istraživanja su pokazala da se umerenom konzumacijom putera od kikirikija smanjuje rizik od srčanih bolesti čak dva puta.
  2. Jednostavno se pravi. To mu je jedan od najvećih pluseva.
  3. Brz doručak ili užina. Ako ste u žurbi I nemate vremena za spremanje obroka. Puter od kikirikija je izvrstan super brzi obrok koji će vam dati veliku količinu energije I učiniti vas sitim narednih par sati.
Puter od kikirikija; Foto Branimir Stamenić

Preporuka za čitanje:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde