Kako da lako zaustavite napad panike?

0
1290
Napad panike Foto: Odinacija.hr

Kada primetite simptome napada panike (bolovi u grudima, crvenilo kože, brzi otkucaji srca i poteškoće sa disanjem), vrlo lako možete pomisliti da ćete umreti, iako je to daleko od istine.

Donosimo vam neke tehnike pomoću kojih ćete se lakše suočiti s napadima panike. Jako je važno da ne živite u strahu od idućeg napada panike jer tako značajno narušavate kvalitet života.

Beležite

Jednom kada napad započne, počnite da beležite sve simptome, ali i svoje misli. To vam može pomoći da razvijete potpuno drugačiji pogled na napade panike.

Teskoba vrlo lako može preći u napade panike, koji su zaista česti. Čak se i sama terapija sastoji od beleženja svih simptoma i situacija tokom kojih dolazi do napada.

Prihvatite napad

Ljudi često pokušavaju da naprave sve kako bi zaustavili napad, no to ne možete. Ako se setite prošlih napada, setite se da je svaki prošao, iako je bio grozan neko vreme.

Najbolje bi bilo da, kada primetite simptome, prihvatite napad jer, koliko god to bilo izazovno i teško, lakše ćete se nositi s činjenicom da ćete možda doživeti još jedan napad u skorijoj budućnosti.

Samo dišite

Kratkoća daha je samo posledica teskobe. Možete se osećati mnogo lošije ako dišete brzo i kratko. Počnite da dišete iz stomaka. Neka vaše disanje bude duboko i lagano. Kada napad započne, opustite ramena i fokusirajte se na dubok udah i izdah.

Što ćete dublje disati, to će vam biti lakše da skrenete misli s napada. Čak možete staviti ruku na stomak i grudi kako bi u potpunosti bili fokusirani na disanje.

Disanje je najvažnije Foto: Lifescience

Opustite se

Ovo je definitivno lakše reći nego učiniti. Jednom kada započne napad panike, vaš cilj je da se on što pre završi kako biste se opustili.

Nemojte čekati da se napad panike završi, već probajte da se opustite odmah. Ako vam se čini da nećete preživeti napad i da ćete umreti, zažmurite, pronađite udoban položaj i zamislite se na neko prijatnom mestu.

Razgovarajte sami sa sobom

Kada napad nastupi, recite sami sebi da ste vi ti koji dopuštate napadu da nastupi i da znate da će on završiti. Treba da razumete i shvatite koliku moć um ima nad vašim telom.

Napad panike vas može podstaćii da mislite da ćete se onesvestiti, ali nećete jer se visina krvnog pritiska tokom napada panike ne spušta.

Vratite se u sadašnjost

Koliko god da je ona stresna, morate živeti u sadašnjosti. Dopustite anksioznosti da vas prevlada na jedan trenutak, ali pokušajte svaki put sve brže preuzeti kontrolu nad njom. Tada ćete bolje shvatiti kako napadi panike funkcionišu.

Nemojte živjeti u prošlosti niti previše razmišljati o budućnosti jer će vas stres u potpunosti savladati. Za vaše emocionalno, fizičko i psihičko zdravlje je izuzetno važno da živite u sadašnjosti i da ste većinu vremena samo na nju fokusirani.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bar malo pomogao.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde