Kako napraviti suši kod kuće?

0
7062
sushi_sveze_pripremljen_18.06.2018.
Suši, sveže pripremljen

Suši rolnice su sjajna i vrlo laka hrana, koja ima jako upečatljiv ukus. Neki ih vole, neki baš i ne ali niko ko ih je probao nije ravnodušan. Uglavnom ih jedemo po restoranima, jer nam se čini da je neizvodljivo praviti ih kod kuće. Međutim, da li je to istina?

Pre svega, ljudi se ustručavaju da probaju, jer misle da su vrlo komplikovane. Tajna savršenog sušija je u pirinču, koji mora da bude dobro skuvan, ni previše ni premalo i dobro začinjen kao i u svežini drugih sastojaka.

Kako je nastao suši? 

Po nekim podacima, iz jednog kineskog rečnika iz četvrtog veka fermentisani pirinač se zapravo koristio da bi riba u njemu što duže ostala sveža. U nekim delovima Azije to se i dalje tako radi. Što se Japana tiče, pošto je Japan najpoznatiji po sušiju među ostalim azijskim zemljama, smatra se da je ceo koncept sušija nastao u devetom veku i zahvaljujući širenju budizma proširilo se i ovo jelo. Jelo, koje se služilo od fermentisanog pirinča i ribe nazvano je naru-zushi ili ostareli, odstajali suši. Ostalo nakon toga je istorija. Postoji mnogo vrsta suši rolnica, što zavisi svakako od povrća koje se koristi, kao i vrste ribe koja se dodaje. Riba za suši je ili sveža ili dimljena. Kod nas je najlakše nabaviti dimljeni i zamrznuti losos u supermarketu, ali ako nemate njega možete svakako koristiti surimi štapiće, koji ne samo što su ukusni nego su i vrlo povoljni.

Danas ćemo praviti klasične maki rolnice.

Sushi_i_sastojci_18.06.2018.
Suši i sastojci, u procesu pravljenja

Ono što nam je potrebno za njih je sledeće:

 • 500 gr belog pirinča oblog zrna
 • 100 ml pirinčanog ili jabukovog sirćeta
 • 40 grama šećera
 • 20 gr soli
 • 750 ml vode
 • pakovanje listića nori alge
 • surimi štapići (količinu sami izračunajte jer vam po 2 štapića idu u jedan suši rolat)
 • krastavac iseckan na pravougaone štapiće debljine prsta
 • soja sos
 • vasabi
 • mala drvena asura
 • celofan folija
 • oštar nož
 • štapići
 • silikonska četka

Pirinač dobro operite u hladnoj vodi, zatim ocedite i perite opet, sve dok voda ne bude bistra. Ocedite ga od vode potpuno, pa nalijte sa 750ml vode i poklopite. Za vreme kuvanja ne mešajte pirinač i ne podižite poklopac. Potrebno je da se kuva tačno 20 minuta. Nakon toga, za svaki slučaj probajte je li kuvan, ako jeste samo ga sklonite sa strane. Stavite u tiganj šećer, so i 100 ml sirćeta. Možete koristiti i obično jabukovo sirće ako nemate pirinčano, javna je tajna da ga i mnogi restorani koriste. Međutim, ipak je pirinčano bolje. Stavite tiganj na vruću ringlu i mešajte dok se šećer ne otopi. Nakon toga ostavite da se ohladi, kao i pirinač. Kada je ta mešavina hladna blago je umešajte u pirinač. Nemojte mešati jako jer vam je cilj da se očuva tekstura pirinča. Pirinač inače treba da bude lepljiv pa pripremite i jednu posudu sa vodom sa strane, da biste kvasili ruke dok nanosite pirinač na nori algu. Suši se pravi prstima.

Listići nori alge su vrlo krhki pa morate da budete nežni prema njima. Stavite u jednu posudu toplu vodu i uzmite silikonsku četku, kojom inače premazujete kolače. Raširite asuru, preko nje stavite celofan i stavite nori algu. Za jednu rolnicu dovoljna vam je polovina nori alge. Umočite silikonsku četkicu, otresite višak vode i blago prelazite njome preko nori alge. Cilj vam je da ravnomerno omekšate nori algu. Na nju celom dužinom nanesite pirinač, u debljini prsta. Na ivicu stavite štapiće krastavca,po jedan u nizu, pored toga stavite i surimi štapić. Blago rolajte koristeći asuru i zapamtite da prvi put kada zahvatite nadev dobro stegnete asurom ka sebi da se ne bi raspadale, urolajte i stalno pritiskajte asurom da bi dobili oblik koji želite, okrugli ili blago kockasti. Kad urolate predjite na sledeću. Ako ste sve uradili kako treba trebalo bi da budu čvrste i da izgledaju lepo.

Uz_sushi_naravno_i_sake_18.06.2018
Uz suši naravno ide i sake

Kako se služi suši da izgleda što lepše?

Ovo je vrlo zgodno znati ako imate goste, koje želite da iznenadite. Potreban vam je vrlo oštar nož da bi isekli suši rolnicu kako valja umesto da je zgnječite. Secite je u veličini zalogaja i služite na ravnom pravougaonom tanjiru ili dasci. Možete sa strane da stavite i vasabi, koji je izuzetno ljut i specifičan gušći zeleni sos, koji se uglavnom služi uz suši. Suši rolnice se služe sa posudom u kojoj je soja sos. Jedu se tako što ih uhvatite štapićima ili prstima, ako ne umete štapićima, umočite u soja sos a onda pojedete u jednom zalogaju. Prijatno i javite nam kako su vam ispale.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde