Kada sam prvi put jela ovo jelo u jednom kineskom restoranu jako mi se dopalo. Obično bih ga naručila dostavom, jer vas odlično zasiti ako imate puno obaveza i nemate vremena za kuvanje. Međutim, jednom prilikom im je trebalo oko sat i po za dostavu i nakon što sam umrla od gladi, odlučila sam da pronađem recept i da ga sama napravim. Uzela sam od prijateljice recept i verujte, to je taj. Ali kad sam ga probala nešto mu je nedostajalo, i sve vreme sam razmišljala šta može biti tajni sastojak da bude baš kao iz restorana. Setila sam se kad sam nekom prilikom u Meku dobila kao jedan od sosova džem od kajsije i da me ukus podseća na to. Kad sam dodala džem od kajsije oduševila sam se jer je zaista imalo ukus kao iz restorana.
Slatko kisela piletina na kineski način
Potrebni sastojci:
500 gr pilećeg belog mesa
ulje
brašno nekoliko kašika
2 jaja
Za sos:
3 kašike šećera
sok od 1 limuna
3 kašike soja sosa
2 kašike džema od kajsija
1kašika meda po ukusu
Iseckati belo meso na kockice. Umutiti 2 jaja i brašno s malo vode ( dodati na vrh noža sode bikarbone ili praška za pecivo) da dobijete smesu malo gušću nego za palačinke. Posoliti meso i ubaciti u smesu. Vaditi kašikom u vruće ulje. Kada ispržite i ocedite meso na ubrusu, odvojeno ušpinovati 2-3 kašike šećera sa sokom od 1 limuna i 3 kašike soja sosa, 2 kašike džema od kajsija(po ukusu ako želite i kašika meda) . Preliti uštipke tim ušpinovanim sosom i izmešati. Možete i da ubacite uštipke u tiganj u kom špinujete šećer. Ja lično pravim duplu meru sosa jer više volim kad je sočno. Ova slatko kisela piletina lepa je i hladna. Pre služenja posuti susamom. Služiti sa kuvanim pirinčem ili nudlama.

Foto: Lična arhiva
Ako hoćete da skuvate pirinač a da vam ne zagori, kao sjajan prilog uz ovo jelo evo kako. Ovo je recept za lepljivi pirinač, koji kao takav možete koristiti i kao prilog, i ako recimo pravite suši kod kuće. 500 gram pirinča (oblo zrno) dobro operite u hladnoj vodi, zatim ocedite i perite opet, sve dok voda ne bude bistra. Ocedite ga od vode potpuno, pa nalijte sa 750ml vode i poklopite. Za vreme kuvanja ne mešajte pirinač i ne podižite poklopac. Potrebno je da se kuva tačno 20 minuta. Nakon toga, za svaki slučaj probajte je li kuvan, ako jeste samo ga sklonite sa strane.
Prijatno i javite kako vam je ispalo.
Preporuke za čitanje:
- Pesma za Evroviziju 2024
- Skratite ispucale krajeve bez skraćivanja dužine
- Glamur Jelene Gavrilović na gala događaju u Njujorku
- Jelena Jovović na Kolarcu – 30 godina rada i novi CD
- Humanitarno-memorijalni koncert „Jovanovo Sunce“ po treći put u Nišu