REKLAMA
Naslovna BLOG Slatko kisela piletina na kineski način

Slatko kisela piletina na kineski način

0
Slatko kisela piletina na kineski način Foto: Sanja Vučković

Kada sam prvi put jela ovo jelo u jednom kineskom restoranu jako mi se dopalo. Obično bih ga naručila dostavom, jer vas odlično zasiti ako imate puno obaveza i nemate vremena za kuvanje. Međutim, jednom prilikom im je trebalo oko sat i po za dostavu i nakon što sam umrla od gladi, odlučila sam da pronađem recept i da ga sama napravim. Uzela sam od prijateljice recept i verujte, to je taj. Ali kad sam ga probala nešto mu je nedostajalo, i sve vreme sam razmišljala šta može biti tajni sastojak da bude baš kao iz restorana. Setila sam se kad sam nekom prilikom u Meku dobila kao jedan od sosova džem od kajsije i da me ukus podseća na to. Kad sam dodala džem od kajsije oduševila sam se jer je zaista imalo ukus kao iz restorana.

Slatko kisela piletina na kineski način

Potrebni sastojci:

500 gr pilećeg belog mesa

ulje

brašno nekoliko kašika

2 jaja

Za sos:

3 kašike šećera

sok od 1 limuna

3 kašike soja sosa

2 kašike džema od kajsija

1kašika meda po ukusu

Iseckati belo meso na kockice. Umutiti 2 jaja i brašno s malo vode ( dodati na vrh noža sode bikarbone ili praška za pecivo) da dobijete smesu malo gušću nego za palačinke. Posoliti meso i ubaciti u smesu. Vaditi kašikom u vruće ulje. Kada ispržite i ocedite meso na ubrusu, odvojeno ušpinovati 2-3 kašike šećera sa sokom od 1 limuna i 3 kašike soja sosa, 2 kašike džema od kajsija(po ukusu ako želite i kašika meda) . Preliti uštipke tim ušpinovanim sosom i izmešati. Možete i da ubacite uštipke u tiganj u kom špinujete šećer. Ja lično pravim duplu meru sosa jer više volim kad je sočno. Ova slatko kisela piletina lepa je i hladna. Pre služenja posuti susamom. Služiti sa kuvanim pirinčem ili nudlama.

Ima je dovoljno i za goste
Foto: Lična arhiva

Ako hoćete da skuvate pirinač a da vam ne zagori, kao sjajan prilog uz ovo jelo evo kako. Ovo je recept za lepljivi pirinač, koji kao takav možete koristiti i kao prilog, i ako recimo pravite suši kod kuće. 500 gram pirinča (oblo zrno) dobro operite u hladnoj vodi, zatim ocedite i perite opet, sve dok voda ne bude bistra. Ocedite ga od vode potpuno, pa nalijte sa 750ml vode i poklopite. Za vreme kuvanja ne mešajte pirinač i ne podižite poklopac. Potrebno je da se kuva tačno 20 minuta. Nakon toga, za svaki slučaj probajte je li kuvan, ako jeste samo ga sklonite sa strane. 

Prijatno i javite kako vam je ispalo.

Preporuke za čitanje:

NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde

Exit mobile version

Nastavljanjem korišćenja ovog sajta, prihvatate korišćenje kolačića (cookies). više informacija

Podešavanja kolačića (cookies) na ovom sajtu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam dali najbolje iskustvo u pretraživanju ovog sajta. Ukoliko nastavite korišćenje sajta ili pritisnete dugme "Prihvati", prihvatate korišćenje kolačiča. The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zatvori