Ukoliko ste poželeli da se zasladite uz pomoć bundeve – na pravom ste mestu. Donosimo vam veoma jednostavan recept za pitu od bundeve. Pitu sam pravila prvi put i bila je savršena, tako da verujem da će biti još bolja kod onih koji imaju više iskustva u kuhinji.
Sastojci potrebni za pitu od bundeve:
- 1kg bundeve (otprilike, može i malo više)
- jedne kore
- 20 kašika šećera (opciono, al 20 kašika za 1kg je sasvim taman)
- ulje
- voda
- šećer u prahu
Pita od bundeve – priprema:
Možete kupiti bundevu koja je već prethodno izrendana, mada ja nekako preferiram da uzmem sveže isečenu bundevu, očistim je i sama izrendam. Ukoliko ste kao ja, prvi korak vam je da bundevu očistite i izrendate.
Drugi korak je dodati šećer u posudu sa bundevom. Kad krenete da dodajete ovoliku količinu šećera, može vam se učiniti previše, ali bundeva prirodno nije slatka tako da, verujte mi, ovo je sasvim taman količina. S obzirom da sam ja imala 1.4kg izrendane bundeve, i proporcionalno tome sam dodala 28 kašika bundeve. Za one koji vole malo manje slatko, biće i sasvim ok sa 26 kašika šećera.
Šećer i bundevu dobro promešati i ostaviti da odstoji nekih 10 minuta. Za to vreme, bundeva će ispustiti vodu.
Kore podelite na jednake količine. S obzirom da sam želela da napravim 4 „rolne“ pite, za svaku piticu sam iskoristila 5 listića kora.
Tepsiju podmažite uljem, a rernu zagrejte na 220 stepeni.
Za prvu piticu postavite jednu koru, tanko je premažite uljem, zatim stavite drugu preko, poprskajte vodom, treću uljem, četvrtu sokom koji je bundeva pustila, i na kraju na petu koru stavite samu smesu. Ovo premazivanje kora je potrebno da bi se kore „slepile“ i da se ne bi odvajale.
Bundevu stavim na otprilike 2/3 kore, i urolam s te strane gde ima više bundeve. Ceo postupak ponovimo za preostale 3 pite.
Pite stavimo u pleh, jednu do druge, premažemo prvo vodom, pa uljem. Umesto premazivanja vodom, možete iskoristiti sok koji vam je bundeva ispustila, a onda preko toga staviti ulje.
Ubaciti u rernu da se peče, zatim smanjiti rernu na 200 stepeni 5 minuta, posle 5 minuta smanjiti na 180 stepeni i tako peći nekih 35 minuta, odnosno dok se pita ne ispeče do kraja. Kod nekih će taj period biti duži, u zavisnosti od jačine rerne.
Kada je sve gotovo, sačekajte da se pita ohladi, a onda je isecite, po želji pospite šećerom u prahu i tako servirajte.
Prijatno 🙂
Pita od bundeve video recept
Za one koji ne vole da čitaju ili prosto više vole video objašnjenja, donosimo i video recept.
- Pesma za Evroviziju 2024
- Skratite ispucale krajeve bez skraćivanja dužine
- Glamur Jelene Gavrilović na gala događaju u Njujorku
- Jelena Jovović na Kolarcu – 30 godina rada i novi CD
- Humanitarno-memorijalni koncert „Jovanovo Sunce“ po treći put u Nišu