REKLAMA
Naslovna KUHINJA SLATKA TRPEZA Pita od bundeve – recept

Pita od bundeve – recept

0
Pita od bundeve; Foto kovalska.rs
Pita od bundeve; Foto kovalska.rs

Ukoliko ste poželeli da se zasladite uz pomoć bundeve – na pravom ste mestu. Donosimo vam veoma jednostavan recept za pitu od bundeve. Pitu sam pravila prvi put i bila je savršena, tako da verujem da će biti još bolja kod onih koji imaju više iskustva u kuhinji.

Sastojci potrebni za pitu od bundeve:

  • 1kg bundeve (otprilike, može i malo više)
  • jedne kore
  • 20 kašika šećera (opciono, al 20 kašika za 1kg je sasvim taman)
  • ulje
  • voda
  • šećer u prahu

Pita od bundeve – priprema:

Možete kupiti bundevu koja je već prethodno izrendana, mada ja nekako preferiram da uzmem sveže isečenu bundevu, očistim je i sama izrendam. Ukoliko ste kao ja, prvi korak vam je da bundevu očistite i izrendate.

Drugi korak je dodati šećer u posudu sa bundevom. Kad krenete da dodajete ovoliku količinu šećera, može vam se učiniti previše, ali bundeva prirodno nije slatka tako da, verujte mi, ovo je sasvim taman količina. S obzirom da sam ja imala 1.4kg izrendane bundeve, i proporcionalno tome sam dodala 28 kašika bundeve. Za one koji vole malo manje slatko, biće i sasvim ok sa 26 kašika šećera.

Šećer i bundevu dobro promešati i ostaviti da odstoji nekih 10 minuta. Za to vreme, bundeva će ispustiti vodu.

Kore podelite na jednake količine. S obzirom da sam želela da napravim 4 „rolne“ pite, za svaku piticu sam iskoristila 5 listića kora.

Tepsiju podmažite uljem, a rernu zagrejte na 220 stepeni.

Za prvu piticu postavite jednu koru, tanko je premažite uljem, zatim stavite drugu preko, poprskajte vodom, treću uljem, četvrtu sokom koji je bundeva pustila, i na kraju na petu koru stavite samu smesu. Ovo premazivanje kora je potrebno da bi se kore „slepile“ i da se ne bi odvajale.

Bundevu stavim na otprilike 2/3 kore, i urolam s te strane gde ima više bundeve. Ceo postupak ponovimo za preostale 3 pite.

Pite stavimo u pleh, jednu do druge, premažemo prvo vodom, pa uljem. Umesto premazivanja vodom, možete iskoristiti sok koji vam je bundeva ispustila, a onda preko toga staviti ulje.

Ubaciti u rernu da se peče, zatim smanjiti rernu na 200 stepeni 5 minuta, posle 5 minuta smanjiti na 180 stepeni i tako peći nekih 35 minuta, odnosno dok se pita ne ispeče do kraja. Kod nekih će taj period biti duži, u zavisnosti od jačine rerne.

Kada je sve gotovo, sačekajte da se pita ohladi, a onda je isecite, po želji pospite šećerom u prahu i tako servirajte.

Prijatno 🙂

Pita od bundeve video recept

Za one koji ne vole da čitaju ili prosto više vole video objašnjenja, donosimo i video recept.

Pita od bundeve – recept


NEMA KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde

Exit mobile version

Nastavljanjem korišćenja ovog sajta, prihvatate korišćenje kolačića (cookies). više informacija

Podešavanja kolačića (cookies) na ovom sajtu su podešena na "prihvati kolačiće" kako bi vam dali najbolje iskustvo u pretraživanju ovog sajta. Ukoliko nastavite korišćenje sajta ili pritisnete dugme "Prihvati", prihvatate korišćenje kolačiča. The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zatvori