10 PRAVILA KOJA MORATE PRATITI KADA NOSITE ODELO

0
5076
Odelo; Foto: by rawpixel.com pexels.com
Odelo; Foto: by rawpixel.com pexels.com

Kako se nosi muško odelo?

Svaka devojka se oduševi kada vidi muškarca sa stilom, a dobro odelo je nešto što svaki muškarac treba da ima, čak iako to „nije vaš fazon“, dobro odelo uvek može da vam pomogne da se istaknete na raznim događajima, kao što su venčanja, intervjui za posao, razni događaji i slično.

 

1. OTKOPČAJTE POSLEDNJE DUGME

Kada je reč o muškom odelu, prva stvar koju svi primete jeste kako su zakopčana dugmad. Prvo i osnovno pravilo jeste da se poslednje dugme NIKADA ne zakopčava.

Nekad, uvek, nikad; Koju dugmad kopčati? suitablyinclined.com
Nekad, uvek, nikad; Koju dugmad kopčati? suitablyinclined.com

Ukoliko nosite sako sa 2 dugmeta, gornje je uvek zakopčano, a donje otkopčano, međutim ukoliko nosite sa tri dugmeta, prvo dugme možete zakopčati, a ne morate, drugo dugme mora biti zakopčano, a poslednje otkopčano. Kada stojite bitno je da sako bude zakopčan.

2. ODABERITE PRAVU VELIČINU ODELA

Da vam odelo ne bi stajalo kao „na ofingeru“, bitno je odabrati pravu veličinu. Sako na ramenima mora da stoji ravno i da širina ramena bude širina sakoa. Jedan od načina da proverite da li vam je sako odgovarajuće veličine je da možete stavite pesnicu između grudi i zakopčanog sakoa. Takođe, kada sedite vaš sako treba da dođe do sedišta i na taj način ćete najbolje proceniti da li je sako dobre dužine za vas.

Kada je reč o pantalonama, to je stvar ličnog ukusa, mada je generalno pravilo da pantalone padaju blizu početaka vaših cipela.

Veličina odela, kako treba, a kako ne.
Veličina odela, kako treba, a kako ne. Foto: looksgud.in

3. UKOMBINUJTE BOJU KOŽE

Jednostavno pravilo, ali vrlo lako upada u oči kada se ne ispoštuje. Iskombinujte pažljivo boju kože koju koristite na vašem kajšu i cipelama. Nije bitno da se nijansa slaže savršeno, ali crni kajš i smeđe cipele se sigurno neće baš najlepše slagati.

Kajš i cipele kombinacija; Foto: looksgud.in
Kajš i cipele kombinacija; Foto: looksgud.in

4. PRE SEDENJA OTKOPČAJTE SAKO

Pre nego što sednete, otkopčajte dugme na vašem sakou, a kada ustanete zakopčajte ga po želji.

5. RUKAV KOŠULJE TREBA DA BUDE DUŽI OD SAKOA

Ispod sakoa nosite uvek košulju dugih rukava, a manžetne košulje treba da vire 2-3cm ispod sakoa.

Rukavi na odelu; Foto: Philips Wei pexels.com
Rukavi na odelu; Foto: Philips Wei pexels.com

6. ODŠIJTE ŠLICEVE

Iako žurite da obučete svoje novo odelo, nikako nemojte da zaboravite da odšijete šliceve pre prvog nošenja!

7. IZGLANCAJTE CIPELE

Ne oduzima mnogo vremena, ali poliranje cipela će vam definitivno pomoći da vaš izgled bude upotpunjen, ali i da produžite „rok trajanja“ cipelama. Nemojte biti lenji kod ovog koraka.

Elegantna odeća; Foto: Terje Sollie pexels.com
Elegantna odeća; Foto: Terje Sollie pexels.com

8. NE PRETERUJTE S AKSESOARIMA

Kada nosite odelo, svedite vaše aksesoare na minimum. Maramica u džepu i kravata su odličan detalj, međutim maramica, kravata, šnala za kravatu, sat i manžetne zajedno mogu da izgledaju previše napadno ukoliko se nose zajedno.

Nikada nemojte nositi sportski sat uz odelo!

9. UKOMBINUJTE SVE

Tradicionalne boje za muška poslovna odela su teget, crna i tamno siva, mada sve više su u upotrebi i svetlija odela koja izgledaju jednako ozbiljno. Ukoliko nosite košulju sa dezenom, obavezno stavite jednobojnu kravatu i obrnuto, a ako ste odabrali upečatljivu kravatu, sparite je uz jednobojnu košulju. Vodite računa da košulja bude u kontrastu s sakoom kako se ne biste „stopili“. Maramicu koju koristite kao aksesoar, nemojte usparivati s odelom, već sa košuljom ili kravatom.

Uz odelo ne zaboravite i čarape! Boja se usklađuje sa bojom pantalona i treba da bude za nijansu tamnija. Čarape treba da budu dovoljno dugačke da se ne vidi noga kada sedite i prekrstite nogu.

10. IZABERITE PRAVI MATERIJAL

Kada je reč o materijalima, oni se biraju u zavisnosti od toga koliko ćete to odelo nositi i za koju priliku. Za neke opuštenije varijante odela koriste se materijali sa oznakom ispod „super 100“, dok je „super 100“ oznaka za odelo koje svaki muškarac treba da poseduje. Sa rastom oznake „super 110“, „super 120“ i „super 130“, raste i luksuznost tkanine, ali i cena.

Odelo; Foto: by rawpixel.com pexels.com
Odelo; Foto: by rawpixel.com pexels.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde