Pelet – ekološki posip za vaše mačke

3
2693
Zdrava mačka je srećna mačka Foto: Lična arhiva

Sticajem okolnosti, kao neko ko dugo ima mačku kao ljubimca i neko ko je u više navrata imao više mačaka u stanu, znam koliko nevolja može doneti posip. Pre svega, jer mačke imaju neke svoje ustaljene navike nekad im se novi posip ne dopada. Kada se to desi vrlo često odbijaju da idu u posip i nekad čak i čitav dan trpe. To svakako može naškoditi zdravlju vaše mačke.

Probali smo zaista razne vrste posipa – od kristalnog, sitnog peska, krupnog peska, s mirisom, bez mirisa, čak i piljevinu. U zavisnosti od količine i kvaliteta posipa zavisi posle koliko će se isti osećati na urin. Dok je leto pa je sve otvoreno možete i da se snađete sa tim. Međutim, u toku zimskih meseci dešava se da je potrebno dosta češće čistiti. Dobri posipi koštaju više ali recimo i više traju.

Ekološki posip – najbolje rešenje za vašu mačku?

Jeste li se ikad zapitali kako bi bilo da koristite posip koji je ekološki i bezbedan za vašu mačku? Pretpostavlja se da takvo rešenje košta. Mi smo zapravo krajnje slučajno došli do tog rešenja u nekoj od velikih noćnih kupovina. Na mestu gde su stajali posipi stajala je kutija peleta. Nisam pogledala pa sam je spakovala umesto neke druge. Kad sam već očistila mačji toalet i bila spremna da isipam novi pesak, shvatila sam da sipam pelet.

Mojoj mački zapravo to nije smetalo, uskočila je, par minuta razgledala šta je u pitanju i obavila šta treba. Pelet su kao što znate sitni briketi presovane piljevine. Mački se zapravo svidelo da povremeno izvuče par i igra se. To ćete svakako lakše počisiti od posipa razvučenog svuda po kupatilu, koji inače mačke tako razveju. Još jedna od pogodnosti ovog posipa jeste to što se nakon dodira sa urinom on rastvara u prah, koji pada na dno posude. Postoji doduše i rešenje za ovo, jer sam guglala rezultate kako da se izborim sa tim.

Ovaj posip inače miriše na drvo. Čak i kad se mačka upiški on miriše na drvo, što je doduše dobro rešenje ako ste na primer zatvoreni sa mačkom u toku zime. Kada se ovaj posip otrese od tog praha, koji je nastao posle uriniranja i kad se izbace nusprodukti varenja, on je opet potpuno čist. Možete ga dopunjavati neko vreme pa zameniti kad smatrate da treba. Pored toga, tu je i cena. Ova vrsta ekološkog posipa košta oko 300 i nešto dinara za džak od 12kg, možete ga kupiti i na merenje, i uvek ćete ga imati jer se jako sporo troši.

Kako da napravite vc za mačku, koji će vam olakšati upotrebu peleta

U ovom videu predložićemo vam rešenje kako da napravite svoj vc za mačke ili kakav da kupite da biste se lakše snalazili sa ovim. Probajte pa nam javite kako vam je ispalo.


Preporuke za čitanje:


3 KOMENTARA

  1. Da li mozete da mi odgovorite,gde mogu da nadjem ovaj posip po povoljnoj ceni? U pet centru je skoro 3000.Godinama sam ga kupovala u DM drogerijama za 400dinara,ali ga vise nema u prodaji!Hvala

  2. Ponovio bih pitanje koje je postavila Aleksandra 9.11. prošle godine, a to je: gde mogu da nabavim ovaj drveni pelet po povoljnijoj ceni, nego što se prodaje u pet centrima. Mene bi interesovala kupovina na meru, za veću količinu jer živim u unutrašnjosti i ne mogu svaki čas da putujem u Beograd. Inače, da li je nekome poznato gde i da li u Srbiji negde može da se nabavi drveni posip za konje?Unapred hvala

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde