Kkanpunggi- piletina na korejski način

0
627

Odavno ništa nismo kuvali za vas, pa smo tako rešili da vas ubuduće obradujemo novim i receptima, i tekstovima. Nadamo se da ćete nam oprostiti što smo se malo ulenjili. Daćemo sve od sebe da vam zagolicamo i nepca, a i umove novim temama i receptima.

Danas spremamo korejsko jelo, koje vodi poreklo iz Kine i poznato je pod imenom Kkanpunggi. Ovo je pržena piletina, vrlo začinjena i bogata ukusima od slatkog do ljutog i kiselog. Ako volite kinesku kuhinju, onda će vam se i ovo dopasti.

Kkanpunggi

Potrebno:

Za prženu piletinu: 250 do 300 gr pilećeg mesa, iseckanog na kockice,

 pola kašike rendanog đumbira ( možete koristiti i onaj u prahu, ali ovaj ima intenzivniji ukus),

1 kašika soja sosa,

prstohvat crnog bibera,

4 kašike gustina ili brašna,

1 belance ( ili celo jaje ako koristite više mesa)

Korejska začinjena piletina
Foto: lična arhiva

Začinjeno ulje:

4 kašike ulja,

 pola šolje seckanog praziluka,

nekoliko čenova belog luka (iseckanog) ,

kašika ljute aleve paprike.

Prilog od povrća:

Tanko isečena zelena paprika,

tanko isečena crvena čili papričica,

1 praziluk sitno seckan,

1 crni luk sitno iseckan.

Najlakše je okretati pohovanu piletinu štapićima; Foto: Lična arhiva

Sos:

2 kašike soja sosa

1 kašika gustina,

3 kašike vode,

2 kašike šećera ili 2 kašike meda,

1 kašika jabukovog sirćeta ili alkoholnog sirćeta.

Umešajte piletinu sa svim sastojcima za prženu piletinu i pržite u vrelom ulju dok ne bude hrskava. Izvadite iz ulja i ostavite sa strane.

Začinjeno ulje možete koristiti i za neke druge recepte, jer daje hrani sjajan ukus.  Propržite na ulju praziluk i beli luk pa dodajte alevu papriku i dobro izmešajte dok je još na šporetu. Možete ga ocediti i tako koristiti, ali možete i ostaviti neceđeno.

U dubljem tiganju  propržite zelenu papriku, čili papriku, praziluk i luk. Kad porumeni i omekša, dodajte tome sos i začinjeno ulje. Pustite ga da provri pa dodajte piletinu i ostavite je da malo upije sve te magične sastojke i krčka.

 Jedite dok je vruće i javite nam kako vam je ispalo. Prijatno!

Preporuke za čitanje:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde