Odavno ništa nismo kuvali za vas, pa smo tako rešili da vas ubuduće obradujemo novim i receptima, i tekstovima. Nadamo se da ćete nam oprostiti što smo se malo ulenjili. Daćemo sve od sebe da vam zagolicamo i nepca, a i umove novim temama i receptima.
Danas spremamo korejsko jelo, koje vodi poreklo iz Kine i poznato je pod imenom Kkanpunggi. Ovo je pržena piletina, vrlo začinjena i bogata ukusima od slatkog do ljutog i kiselog. Ako volite kinesku kuhinju, onda će vam se i ovo dopasti.
Kkanpunggi
Potrebno:
Za prženu piletinu: 250 do 300 gr pilećeg mesa, iseckanog na kockice,
pola kašike rendanog đumbira ( možete koristiti i onaj u prahu, ali ovaj ima intenzivniji ukus),
1 kašika soja sosa,
prstohvat crnog bibera,
4 kašike gustina ili brašna,
1 belance ( ili celo jaje ako koristite više mesa)

Foto: lična arhiva
Začinjeno ulje:
4 kašike ulja,
pola šolje seckanog praziluka,
nekoliko čenova belog luka (iseckanog) ,
kašika ljute aleve paprike.
Prilog od povrća:
Tanko isečena zelena paprika,
tanko isečena crvena čili papričica,
1 praziluk sitno seckan,
1 crni luk sitno iseckan.

Sos:
2 kašike soja sosa
1 kašika gustina,
3 kašike vode,
2 kašike šećera ili 2 kašike meda,
1 kašika jabukovog sirćeta ili alkoholnog sirćeta.
Umešajte piletinu sa svim sastojcima za prženu piletinu i pržite u vrelom ulju dok ne bude hrskava. Izvadite iz ulja i ostavite sa strane.
Začinjeno ulje možete koristiti i za neke druge recepte, jer daje hrani sjajan ukus. Propržite na ulju praziluk i beli luk pa dodajte alevu papriku i dobro izmešajte dok je još na šporetu. Možete ga ocediti i tako koristiti, ali možete i ostaviti neceđeno.
U dubljem tiganju propržite zelenu papriku, čili papriku, praziluk i luk. Kad porumeni i omekša, dodajte tome sos i začinjeno ulje. Pustite ga da provri pa dodajte piletinu i ostavite je da malo upije sve te magične sastojke i krčka.
Jedite dok je vruće i javite nam kako vam je ispalo. Prijatno!
Preporuke za čitanje:
- Pesma za Evroviziju 2024
- Skratite ispucale krajeve bez skraćivanja dužine
- Glamur Jelene Gavrilović na gala događaju u Njujorku
- Jelena Jovović na Kolarcu – 30 godina rada i novi CD
- Humanitarno-memorijalni koncert „Jovanovo Sunce“ po treći put u Nišu