Da li ste nekad jeli rezance, koje spremaju vaše bake? Ne mislim naravno na one kupljene, nego na one koje one umese, seckaju, suše pa kuvaju. Jedne takve samo na kineski način spremamo danas za vas.
Testo za nudle
Potrebno: 300 grama brašna, 150 mililitra vode i jedna ravna kašičica soli.
Razmutite so u vodi, dodajte u brašno i zamesite. Kad ga zamesite, pobrašnjavite sto i mesite od 10 do 15 minuta intenzivno. Zatim ga uvijte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji pola sata. Nakon pola sata dobro sto pospite brašnom, razvucite još tanje nego za kiflice pa ga pospite brašnom odozgo. Savite testo četiri puta po dužoj strani. Dobro ga pospite brašnom svaki put kad savijete. Secite ga vrlo tanko, neka 2mm. Kad ga isečete malo ga razbacajte po stolu i pospite brašnom da se ne lepi, ali ne bi trebalo. Zagrejte vodu u loncu. Kuvajte u kipućoj vodi kratko, do 3 minuta. I ne brinite, kuvano je.
Sos za nudle:
Potrebno:
Glavica crnog luka
Nekoliko čenova belog luka
Jedan praziluk
Dve tri šargarepe
Nekih 200 grama pečuraka
200 grama kupusa
Možete dodati i tikvicu, nekih 100 gr.
So
Biber
Soja sos, dve kašike ili više po želji
Susam
kašika ili dve braon šećer ili meda
Ispržite u tiganju sitno seckani crni luk, beli luk i belu stranu praziluka. Dodajte susam i braon šećer ili med. Kad se malo uprži dodajte rendanu šargarepu, pečurke, tikvice. Posolite i pobiberite. Dinstajte dovoljno da omekša, ne previše ( nekih 7 do 10 minuta). Dodajte rendani ili tako sečeni kupus i soja sos. Poklopite par minuta pa promešajte. Dodajte kuvane nudle u sve to i pustite da malo upije sokove. Pospite susamom i sitno seckanim prazilukom. Prijatno.
Savet plus: Ovakve nudle možete koristiti i za ramen, kinesku kuhinju kao i italijansku. 🙂
Preporuke za čitanje:
- Pesma za Evroviziju 2024
- Skratite ispucale krajeve bez skraćivanja dužine
- Glamur Jelene Gavrilović na gala događaju u Njujorku
- Jelena Jovović na Kolarcu – 30 godina rada i novi CD
- Humanitarno-memorijalni koncert „Jovanovo Sunce“ po treći put u Nišu