Pita od bundeve – recept

0
4042
Pita od bundeve; Foto kovalska.rs
Pita od bundeve; Foto kovalska.rs

Ukoliko ste poželeli da se zasladite uz pomoć bundeve – na pravom ste mestu. Donosimo vam veoma jednostavan recept za pitu od bundeve. Pitu sam pravila prvi put i bila je savršena, tako da verujem da će biti još bolja kod onih koji imaju više iskustva u kuhinji.

Sastojci potrebni za pitu od bundeve:

  • 1kg bundeve (otprilike, može i malo više)
  • jedne kore
  • 20 kašika šećera (opciono, al 20 kašika za 1kg je sasvim taman)
  • ulje
  • voda
  • šećer u prahu

Pita od bundeve – priprema:

Možete kupiti bundevu koja je već prethodno izrendana, mada ja nekako preferiram da uzmem sveže isečenu bundevu, očistim je i sama izrendam. Ukoliko ste kao ja, prvi korak vam je da bundevu očistite i izrendate.

Drugi korak je dodati šećer u posudu sa bundevom. Kad krenete da dodajete ovoliku količinu šećera, može vam se učiniti previše, ali bundeva prirodno nije slatka tako da, verujte mi, ovo je sasvim taman količina. S obzirom da sam ja imala 1.4kg izrendane bundeve, i proporcionalno tome sam dodala 28 kašika bundeve. Za one koji vole malo manje slatko, biće i sasvim ok sa 26 kašika šećera.

Šećer i bundevu dobro promešati i ostaviti da odstoji nekih 10 minuta. Za to vreme, bundeva će ispustiti vodu.

Kore podelite na jednake količine. S obzirom da sam želela da napravim 4 „rolne“ pite, za svaku piticu sam iskoristila 5 listića kora.

Tepsiju podmažite uljem, a rernu zagrejte na 220 stepeni.

Za prvu piticu postavite jednu koru, tanko je premažite uljem, zatim stavite drugu preko, poprskajte vodom, treću uljem, četvrtu sokom koji je bundeva pustila, i na kraju na petu koru stavite samu smesu. Ovo premazivanje kora je potrebno da bi se kore „slepile“ i da se ne bi odvajale.

Bundevu stavim na otprilike 2/3 kore, i urolam s te strane gde ima više bundeve. Ceo postupak ponovimo za preostale 3 pite.

Pite stavimo u pleh, jednu do druge, premažemo prvo vodom, pa uljem. Umesto premazivanja vodom, možete iskoristiti sok koji vam je bundeva ispustila, a onda preko toga staviti ulje.

Ubaciti u rernu da se peče, zatim smanjiti rernu na 200 stepeni 5 minuta, posle 5 minuta smanjiti na 180 stepeni i tako peći nekih 35 minuta, odnosno dok se pita ne ispeče do kraja. Kod nekih će taj period biti duži, u zavisnosti od jačine rerne.

Kada je sve gotovo, sačekajte da se pita ohladi, a onda je isecite, po želji pospite šećerom u prahu i tako servirajte.

Prijatno 🙂

Pita od bundeve video recept

Za one koji ne vole da čitaju ili prosto više vole video objašnjenja, donosimo i video recept.

Pita od bundeve – recept


POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde