Odakle dolaze vanila i čokolada ?

2
1993
Kolači od čokolade i vanile; Foto: pixabay.com
Kolači od čokolade i vanile; Foto: pixabay.com

Dva svetska najpoznatija ukusa, čokolada i vanila su prvi put korišćeni od strane Asteka, Indijanaca drevnog Meksika. Čokolada je vredela toliko mnogo da su se porezi plaćali njom, a male vrećice tačno određenog broja zrna kakaa su korišćeni kao valuta. Odakle dolaze vanila i čokolada i zašto su to najpopularniji ukusi?

Otkriveno je da je „kakahuatl“ ili „čokolati“ (najbliže je toploj čokoladi kakvu je poznajemo danas), piće sa ukusom čokolade, vanile i dodatnih začina, bilo omiljeno piće Indijanaca. Španci su to piće prihvatili s entuzijazmom i prestavili ga Španiji oko 1519. godine, ali je recept ljubomorno čuvan skoro jedan vek kada se proširio i u ostale delove Evrope, a stigao je u Englesku tek sredinom 17. veka.

Kako je nastala čokolada?

Ranih 1700. „čokoladne kuće“ su se pojavile u velikom broju evropskih prestonica, a piće je bilo veoma moderno i „fensi“ za to vreme.  Karl fon Line, švedski naučnik, je dao ime drvetu kakaa „Theobroma cacao“, a theobroma znači „hrana bogova“.

Drvo „čokolade“ je široko rasprostranjeno, zimzeleno, i retko raste više od 12m u svom divljem obliku, kada se kontroliše rast i kada se uzgaja, obično je na visini od oko 6m.

Zrna kakaa su danas dostupnija za upotrebu nego što je to bilo u doba Asteka. Ljuska se otvarala mačetom, a pulpa i semenke su ostavljane da se fermentišu i do 10 dana.

Sladoledi od vanile i čokolade; Foto: pixabay.com
Sladoledi od vanile i čokolade; Foto: pixabay.com

Vanila, od španske reči „vainella“ (mala mahuna), a u drevnom Meksiku je bila poznata pod imenom „kakišanatl“ (cacixanatl – duboki cvet). U hronici astečkog vođe Ickoatla je zabeleženo da su pokoreni Totonaci deo svog poreza plaćali vanilom i Totonaci su dugo bili jedini narod koji je umeo da eksploatiše biljku vanile (oko 1519. godine). Po njihovoj legendi o nastanku vanile, ona se pojavila kao biljka koja je izrasla iz tela ubijene princeze.

Tek skoro 300 godina kasnije, nakon proglašenja nezavisnosti Meksika (1810) prvi primerci vanile su stigli i u Evropu. Međutim, prirodna vanila je bila skupa, a industrijski način proizvodnje vanilina iz smole četinara, otkriven je u Nemačkoj 1874. i to je vanila kakvu danas poznajemo.



2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde