Ovo je već malo kompleksniji recept od onih, koje obično objavljujemo. Ako ste pravili kiflice, pogačice i slična kisela testa lako ćete se snaći. Ako niste evo prilike da vežbate.
Vekna s belim mesom
Za ovaj recept možete koristiti i vaše testo za kiflice ili pogače koje inače koristite, kao i lisnato testo iz prodavnice ako tako volite više. Ako nemate recept za ovakva testa evo pišemo vam.
Potrebno za veknu:
Pola kilograma brašna, pola kesice suvog kvasca ili trećina kocke kvasca, 2 jaja, pola decilitra ulja, 250ml kisele vode, prstohvat soli, prstohvat šećera, malo praška za pecivo.
U brašno se dodaju svi sastojci i dobro se izmesi. Ostavi se na toplom da nadođe nekih pola sata, zatim se izmesi opet i oklagijom razvije u pravougaonik, da bi se od njega dobio rolat.

Foto: Lična arhiva
Potrebno za nadev:
Kečap jedna kesica, kuvano i iseckano belo meso (za jedan rolat)- oko 200 grama, desetak krastavčića sitno iseckanih,150 grama sira,(po želji možete i malo kisele pavlake ili kajmaka), 2 jaja. Sve ovo rasporedite po rolatu ovim redom: kečap, belo meso, krastavčići i sme,sa od sira i jednog jajeta. Uvijte u rolat i stavite u podmazan pleh. Rolat premažite jednim žumancetom sa malo ulja i pospite sa malo susama, ako imate. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 40 minuta. Pečeno je kad zabodete čačkalicu u njega i na nju se ne zalepi ništa. Kad je pečeno pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite tako desetak minuta pre sečenja. Prijatno.
Preporuke za čitanje:
- Pesma za Evroviziju 2024
- Skratite ispucale krajeve bez skraćivanja dužine
- Glamur Jelene Gavrilović na gala događaju u Njujorku
- Jelena Jovović na Kolarcu – 30 godina rada i novi CD
- Humanitarno-memorijalni koncert „Jovanovo Sunce“ po treći put u Nišu