Zavijanje pasa – Zašto psi zavijaju?

1
3664
Zavijanje pasa -Zašto psi zavijaju; Foto pexels.com
Zavijanje pasa -Zašto psi zavijaju; Foto pexels.com

Verovatno vam se dešavala sledeća situacija: Vodite vašeg psa u tipičnu šetnju, a onda se u pozadini čuje zvuk sirene iz daljine. Možda vi jedva i primetite taj zvuk, ali uši vašeg psa su to odmah detektovale. Kako zvuk postaje glasniji i glasniji, vaš pas počinje da oseća uzbuđenje. Na kraju, kada se zvuk sirene približi vama i bude tu iza ćoška, vaš pas počinje da zavija iz sveg glasa, kao da je vuk. Šta se dešava tu? Zašto psi zavijaju?

Postoji veliki broj razloga. Neki od njih nisu veliki i strašni, a na neke biste možda mogli obratiti pažnju.

Genetika i preci

Mislite da vaš pas zavija kao vuk? To je zbog toga što su daleki preci pasa vukovi, pa je tako potreba za zavijanjem još uvek u njihovom genetskom kodu. Ponekad oni ni ne znaju šta rade, samo znaju da je to ono što bi trebalo da rade – valjda! Zavijanje je totalno normalno i prirodno sve dok ono ne postane hronično.

Komunikacija

U divljini, vukovi zavijaju da bi svom čoporu dali signal gde se nalaze ukoliko se neko izgubio ili ipak da uplaše životinju koja je ušla na njihovu teritoriju. Za domaće pse, zavijanje na zvuk sirene predstavlja njihovu poruku da kažu „Hej, ovde sam!“, ili nepoznatom psu da kažu „Previše si blizu, drugar!“, ili oba.

Zavijanje kao iz prethodna dva primera je očekivano i ne treba da se brinete sve dok ono nije propraćeno agresivnošću prema drugim psima ili ljudima. Većina vlasnika smatra da je zavijanje prilično slatko. Ipak, postoje situacije kada je zavijanje znak nečeg dubljeg što bi trebalo da se popravi.

Bolest i povreda

Jedan od načina da psi izraze činjenicu da su povređeni ili bolesni je zavijanje ili lajanje na različite načine. Ukoliko primetite da vaš pas ispušta čudne zvukove ili „priča“ više nego uobičajeno, odvedite ga kod veterinara na proveru.

Poremećaj anksioznosti razdvajanja

Sećate se kako vukovi zavijaju jedan drugom u divljini? Ukoliko vaš pas ima poremećaj anksioznosti razdvajanja, moguće je da će početi ovo da radi svaki put kad odete. Ovakvo iskustvo nije prijatno niti njemu, niti vama, ali ni vašim komšijama.

Kako da znate da je zavijanje vašeg psa prouzrokovano poremećajem anksioznosti razdvajanja? Zbog toga što je uglavnom propraćeno i ostalim simptomima kao što je uništavanje stvari, nameštaja, šetanje unaokolo i slično. Zavijanje ovog tipa tražiće više vremena i truda da bi se prevazišlo.

Da li vaš pas zavija i zašto? Pišite nam o tome u komentarima!1 KOMENTAR

  1. Moja pas star sedam godina u poslednja dva dana (isključivo noću i jednom sam ga cula po danu)zavija.To deluje jezivo.Inace je u dvorištu a izlazi i u setnju.U toku noci sam ga pozvala,prekinula to zavijanje i dala mu hranu medjutim ostavio je i okrenuo se opet na isto mesto gde nocu zavija.
    Zašto se to događa?Hvala

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde