Šta znači kada pas ima ŽUTU TRAKU na povocu?

0
2221
Šta znači kada pas ima žutu traku na povodcu; Foto privatna arhiva
Šta znači kada pas ima žutu traku na povodcu; Foto privatna arhiva

Da li ste videli ili čuli da vlasnici vezuju žutu traku na povocu svog psa? Ukoliko jeste i ukoliko niste, u ovom tekstu želimo da sa vama podelimo korisne informacije koje će vam pomoći da razumete tako „obeležene“ pse i da znate kako da se ponašate u njihovom prisustvu.

Žuta vrpca, traka ili mašna na povocu je ljubazan i kulturan način vlasnika da saopšti drugim ljudima, sa ili bez psa, da njegovom psu treba više prostora odnosno da se takvom psu ne prilazi. Na taj način vlasnici pomažu svom psu da prebrodi probleme koje u tom trenutku ima.

Razlozi za stavljanje žute trake su brojni, a neki od njih su:

Šta da radite kada vidite psa sa žutom trakom; Foto theyellowdogproject.com
Šta da radite kada vidite psa sa žutom trakom; Foto theyellowdogproject.com
  • Pas je bolestan ili povređen
  • U toku dresure ili treninga
  • Oporavlja se od hirurške ili druge intervencije
  • Prolazi kroz period rehabilitacije
  • Pas ima posebne potrebe
  • Star je ili previše mlad
  • Stidljiv je, plašljiv ili nervozan, netolerantan
  • Imao loše iskustvo sa drugim psima i/ili ljudima

Zašto žuta traka?

Razlog zbog kojeg se koristi baš žuta traka je prvenstveno taj što je upadljiva i vidljiva iz daljine. Svako je lako može koristiti, priuštiti pa čak i sam napraviti od obične žute tkanine koja nam ne treba. Ovo pravilo važi i u drugim zemljama širom sveta, a čak i deca se lako mogu navići šta žuta oznaka znači. Postoji i veliki broj drugih proizvoda čak i sa natpisima „Ne prilazi psu, molimo te!“, koje možete kupiti, ali najjednostavniji i najefektivniji je upravo žuta traka.

O projektu „Žuti pas“ (Yellow Dog Project)

Projekat „Žuti pas“ (Yellow Dog Project) pokrenula je Tara Palardy u septembru 2012. godine. Osnovni cilj je bio da zaštiti osetljive pse i one koji im prilaze kreirajući jednostavan i prepoznatljiv znak – žutu traku. Projekat „Žuti pas“ u Srbiju je donela dr vet. med. Dunja Kovač ispred „Fondacije za Razvoj Domaćinstva – FRD“ iz Novog Sada. Ona je postala i zvanični nosilac i distributer prevedenog i odobrenog propagandnog materijala za našu zemlju od strane Tare Palardy.



POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde