Zašto nas psi ližu?

0
1782
Zašto nas psi ližu; Foto pexels.com
Zašto nas psi ližu; Foto pexels.com

Svi znamo taj čarobni osećaj psećih bala. Dok se brišeš od psećih bala, da li se ikada zapitaš zašto nas psi ližu? Pseći jezik je samo jedan od načina na koji oni komuniciraju s nama, prikupljaju informacije i dobijaju ono što žele.

Sve u svemu ovde je sedam razloga zašto nas psi ližu:

  1. Lizanje ima pozitivnu, negujuću povezanost koja znači psu jer su taučili od svoje mame 🙂
  2. Kada podržite psa, on ima potrebu da vas liže
  3. Lizanje može biti gest potčinjenosti psa
  4. Lizanje oslobađa endorfine što znači da vaš pas dobija osećaj ugodnosti i zadovoljstva prilikom obavljanja akcije
  5. Vaš pas pokušava da skrene pažnju na sebe kako biste se igrali s njim
  6. Možda imate so na svojoj koži
  7. Oni to vole!

Glavni razlozi zašto nas psi ližu:

Psi su naučili da ližu od mame

Mama liže svoje novorođeno štene kako bi ga očistila i očešljala. Ova negovateljska upotreba lizanja čini jedno od najranijih ponašanja kojima se uči vaš pas i to ponašanje sa veoma pozitivnom asocijacijom: „Moja mama me lizala, pa i ja tebe ližem! To je krug života!“

Čovek i pas; Foto rawpixel.com pexels.com
Čovek i pas; Foto rawpixel.com pexels.com

Lizanje je njihov način da se poklone tebi!

Razlog zašto nas psi ližu može biti da žele da pokažu svoju naklonost i potčinjenost. U čoporima su psi manjeg ranka lizali pse većeg ranka kao način poklanjanja. Takođe, lizanje može biti i način na koji psi traže hranu. Ponovo se vraćamo na priču o čoporu gde su psi lizali usta svoje majke kako bi tražili hranu. To je instiktivno ponašanje koje se nalazi u svakom psu.

Sve se vrti oko hemije!

Kada vas pas liže, u njemu se oslobađa endorfin, hormon „da se osećaš dobro“. To znači da vaš pas dobija osećaj zadovoljnosti i ugodnosti dok vas liže. Lizanje za psa postaje prijatno, umirujuće i opuštajuće jer se oslobađa stresa. A koga bi psi lizali nego sebi omiljenu osobu?

Psi žele da se igraju!

Lizanje može da bude jedan od načina psu da pridobije vašu pažnju, kako biste se igrali s njim. Psi, provodeći vreme s vama, nalaze najbolje načine da vas navedu da provedete vreme s njima, a lizanje može biti jedan od načina.

Vole vaš ukus! 

Koliko god zvučalo čudno, vaše oznojano, slano telo je prilično ukusno psima. Možda zvuči odvratno, ali so je super! Svako ko voli da sedne i pojede sam kesicu čipsa, možda i može da razume šta je psima toliko lepo dok ližu slano telo!

Da se razumemo: imate ukus kao njihova omiljena osoba na planeti!

Štene; Foto Oleksandr Pidvalnyi pexels.com
Štene; Foto Oleksandr Pidvalnyi pexels.com

Oni jednostavno vole lizanje i osobu koju ližu!

Psi vas ližu samo zato što im se dopadate! Ne postoji mnogo načina na koji oni mogu da komuniciraju sa nama, pa se trude da maksimalno iskoriste svaki! Mahanje repom, veliki osmeh i balavi jezik na vašem licu su samo jedan od načina da vam kažu: „Znaš šta? Ti si jedna mnogo super osoba!“

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih nas psi ližu! Ukoliko primetite neko čudno ponašanje kod vašeg psa prilikom lizanja, obratite se veterinaru, ali imajte na umu da je lizanje sasvim prirodno ponašanje psa i da je u najvećem broju slučaja sve normalno.

Sada znaš šta se dešava u glavi tvog krznenog drugara kada te liže! Neki slatkiš će biti super poklon da mu pokažeš da i ti njega voliš! 🙂

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde