Deca i psi: Kako naučiti dete da prošeta psa

0
1631
Deca i psi - Kako naučiti dete da prošeta psa; Foto Katrin B. pixabay.com
Deca i psi - Kako naučiti dete da prošeta psa; Foto Katrin B. pixabay.com

Psi i deca su generalno kao eurokrem i plazma – prosto idu zajedno. I to je svima jednostavno jasno. Deca i psi imaju više toga zajedničkog nego što možete da zamislite. Od energije preko zanimanja (štenci, kao i deca, testiraju stvari stavljajući ih u usta), vole maženje, zagrljaje, a psi i deca izgleda da su na istoj talasnoj dužini.

To je možda jedan od razloga zbog kojih će roditelji često čuti: „Možemo li da dobijemo psa, moooliiim teee“. Verujemo da je roditeljima teško da na tako nešto kažu ne. Zbog toga većina odgovora uglavnom bude: „Samo ako obećaš da ćeš se ti brinuti o njemu“. Deca će obećati bilo šta, ali roditelji uglavnom ne znaju odakle bi počeli.

Koje zadatke poveriti deci?

Idealni zadaci za decu su hranjenje psa, kao i sipanje vode, proveravanja da li se pas ukakio, češljanje psa, ali i šetanje psa.

Zašto je bitno da deca šetaju psa

Deca i psi; Foto Pezibear pixabay.com
Deca i psi; Foto Pezibear pixabay.com

Učenje deteta da prošeta psa je fantastičan način, ne samo da naučite vaše dete kako da bude odgovorno, već i da naučite psa da su deca članovi porodice koje takođe moraju da slušaju. Donošenje novog psa porodici, šetanje psa će predstavljati odgovornost za dete od pet godina pa na više u želji da se „igraju“ s porodicom.

Ukoliko imate rasu psa koji su karakterom „vođe čopora“, ukoliko kao štene nauči da mora da sluša čak i najmanje članove porodice, neće imati potrebu da bude vođa. Ukoliko želite da pas postane deo vaše porodice, evo nekoliko saveta.

Korak 1: Pažljivo adaptirajte vaš ton

Čak iako tek trenirate štene da hoda na povodcu, nikada nije previše rano da pustite dete da pomogne. Jedna od prvih komandi koje psi nauče jeste „sedi“, i kada vaš pas nauči to, sledeće je treniranje hodanja na povodcu. Mirno sedenje psa pomaže da uspostavite ton za predstojeću šetnju.

Pomozite vašem detetu da uspostavi miran ton. Naučite ga da komanduju psu, da mu kažu „sedi“ mirnim tonom sve dok pas ne odreaguje i posluša komandu. Kada posluša, neka dete ponovi još nekoliko puta istu komandu, istim tonom, a onda da nagradi psa tako što će da ga pomazi ili da mu da slatkiš. Ovo pomaže da pas shvati da dete može dati komandu i da ima moć da daje slatkiše, što mu daje kredibilitet.

Korak 2: Kačenje povodca na ogrlicu

Mlađa deca će imati problem da zakače povodac na ogrlicu psa, ali ukoliko pas sedi mirno dok oni pokušavaju da provale mehanizam, na dobrom ste putu. Možda ćete imati potrebu da ponovite komandu „sedi“ dok dete ne zakači povodac. Imajte u vidu, vežbanje strpljenja nije nikad protraćeno, posebno kada radite sa štenetom.

Dozvolite detetu da nagradi psa za strpljivo čekanje.

Korak 3: Šetnja

Najteži deo treniranja psa u šetnji jeste naučiti ga da hoda kao i vi, vašom brzinom. Kako se vaš pas kreće na povocu pokazuje kako reaguje na vaše liderstvo. Odrasli mogu da se nose sa neposlušnosti zbog toga što su jači, pa mogu da povuku psa i isprave ga. Ali deca često mogu da budu dosta slabija od psa, zbog toga je bitno prethodno postavljanje autoriteta deteta. Tu nastupate vi!

Započnite sa komandom kao što je „hodaj“ i počnite da se krećete. Koju god komandu da odaberete, budite konstantni, i naučite dete da koriste istu komandu istim tonom. Ponovite komandu koje dete da odmah ukoliko pas ne posluša. Naravno, ne zaboravite da date detetu da počasti psa slatkišima ukoliko se dobro ponašao.

Ukoliko pas povuče, odmah prestanite sa treniranjem šetnje i započnite ispočetka.

Dobra stvar je da kada naučite psa da šeta sa detetom, možete biti veoma sigurni da on potpuno razume svoju ulogu u porodici. Svaki dodatni trening će biti bonus za dete i psa.

Deca i psi; Foto Oleksandr Pidvalnyi pexels.com
Deca i psi; Foto Oleksandr Pidvalnyi pexels.com

Korak 4: Kreirajte zdrave navike

Svi vlasnici znaju da psi mogu nekad biti naporni i teški za treniranje. Ali ponekad deca ne mogu da razumeju da je treniranje proces… Ponekad veoma spor proces. Kako radite i sa decom, upoznajte ih sa zdravim navikama. Deca i psi imaju veoma malo vreme držanja pažnje, tako da kraće sesije imaju veći efekat.

Pored svega, veoma je važno da i deca i psi dobiju podršku i da dete razume da i ono ima veliku odgovornost. Nije samo odgovoran za bezbednost psa, već i pas uči od njega svaki put. To znači da deca treba da nauče kako da pričaju psu s autoritetom, a da to ne bude agresivno.

Ukoliko želite da naučite još o treniranju pasa, kako da deca i psi treniraju zajedno i slično, postoji dosta programa na internetu. Jedan od takvih je American Kennel Club na čijem sajtu možete pronaći dosta saveta.

Pročitajte više tekstova:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde