Uticaj psa kao kućnog ljubimca

0
1630
Foto: pixabay.com

Životinje imaju važnu ulogu u životima mnogih ljudi. Ukoliko ste oduvek želeli psa, a dvoumite oko toga da li je pas za kuću ili nije, možda će vam baš ovaj članak pomoći da se odlučite na novi korak te udomite psa i na taj način steknete prijatelja do groba.

Foto: pixabay.com

Dugogodišnja istraživanja i proučavanja pasa svih rasa pokazala su neverovatnu povezanost između čoveka i psa kao njegovog ljubimca. Svi poznavaoci ovih životinja kažu da je pas jedini pravi prijatelj čoveka, i da ga jedino on neće izdati, do svog poslednjeg daha. Psi, smatra se, razumeju govor ljudskog tela kao i ljudske emocije, te će vaš prijatelj uvek osetiti kada ste tužni i neraspoloženi, kada vas nešto možda boli, kada ste veseli, razigrani i zadovoljni.

Foto: pixabay.com

Brojne studije koje proučavaju ovaj odnos, pokazale su da ako samo deo svog slobodnog vremena preko dana provedete sa svojim psom, imaće takav uticaj na vas da će vas osloboditi stresa bolje nego što bi to učinio razgovor sa nekom bliskom osobom. Takođe, dokazano je i da se sve stresne situacije bolje podnose uz prisustvo ljubimca u domu.

Pokazano je da starije osobe koje poseduju pse, znatno ređe odlaze kod lekara i znatno ređe imaju potrebu za posetama lekara u svom domu. Smatra se da su i mlađi i stariji ljudi zbog svakodnevnih šetnji sa ljubimcima u fizički boljoj kondiciji, usled toga imaju zdravije srce i krvne sudove, kao i manji nivo masti u organizmu.

Foto: pixabay.com

Smatra se da samo posmatranje ljubimaca u stanu ili dvorištu, dok spavaju ili se igraju i zabavljaju sa drugim životinjama, ima i te kako opuštajući efekat na čoveka. Uz njih se nikada ne osećamo usamljeno, oni podižu naš duh i poboljšavaju naše mentalno zdravlje.

Američki naučnici dokazali su da se kakvi mentalni poremećaji, autizam, anksioznost, problemi sa učenjem ili gojaznost koja se javlja kod dece, može izlečiti prisustvom kućnog ljubimca. Kako odrasle, tako i decu, kućni ljubimci stimulišu na razgovor, šetnju, trčanje, na fizičku aktivnost uopšte.

Foto: pixabay.com

Kada se sve ovo uzme u obzir, može se sa sigurnošću reći da nam kućni ljubimci mogu produžiti život. Poznata je čak i hemijska veza između druženja sa psom i povećanog lučenja serotonina i dopamina, koji na nas deluju opuštajuće i smirujuće.

Psi i deca?

Deca se uz psa uče pravim ljudskim vrednostima, odgovornosti, empatiji, razvijaju prave ljudske osećaje. Deca koja imaju ljubimca ne samo da su fizički aktivnija, već su i mentalno dosta zrelija i stabilnija od vršnjaka koji ga ne poseduju, smatraju naučnici. Životinje, a u ovom slučaju konkretno psi, mogu nam izlečiti tugu, mogu nam pomoći kod oporavka od kakve bolesti ili operacija, a takođe deluju i kao prevencija mnogih bolesti.

Foto: pixabay.com

Sve ovo pas postiže sa nekoliko svojih sjajnih trikova: pas vas bezuslovno voli, bezuslovno sluša, uvek je tu za vas, kada je potrebno štiti vas, srećan je i radostan kada vas vidi i uvek vam se iskreno obraduje, veran vam je i nikada vas neće osuditi za kakvu pogrešku.

Od psa možete naučiti puno važnih životnih lekcija. Potrebno je da mu na sve to uzvratite istom merom. On vam to nikada neće tražiti, ali će tako vaše prijateljstvo biti još lepše i čvršće.

Izvor: Pozitivne.info

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde