I knjige i mačke: Šta da se čita?

0
1445
Knjige_i_macke 08.06.2018
Knjige i mačke Foto: fanpop

Činjenica je da nam ljubimci menjaju život na bolje, uveseljavaju nas, čine nam dan radosnijim a vreme provedeno sa njima oplemenjuje celo naše biće. Ljudi, koji su usvojili neko od ovih malih bića vole da kažu da im se život promenio, da ne znaju kako da zamisle život bez svog ljubimca i prosto ugađaju svom mališanu na način na koji bi ugađali i svom detetu. I to je potpuno u redu, jer ove divote zaista zaslužuju da budu voljene. Jedan od razloga zašto sam napisala ovaj tekst je i činjenica da je i u moj život ušla jedna mačeća devojčica, koja ga je potpuno promenila i promenila moj odnos prema mačkama uopšte. Zapravo, način na koji one uđu u vaš život i proglase vas svojim čovekom obično je vrlo sličan jer one to umeju, što će reći smuvaju vas na brzaka i ukradu vam srce. No, kakve to veze ima sa temom kojom se ovde bavimo? U ovom  tekstu pričaćemo o tri knjige, koje će biti vrlo zanimljive ljubiteljima mačaka.

Čovek po imenu Uve, Fredrik Bakman

Laguna, 2017 godine

covek_po_imenu_uve_08.06.2018.Foto_laguna
Čovek po imenu Uve Foto: laguna

Predivno živo štivo, koje će vas preplaviti emocijama je pred vama. Istinski ljupka priča o tome kako ljubaznost, životinje i ljubav mogu da spasu nečiji život i da izleče ljudsko srce od tuge. Uve je neko iza čijeg neljubaznog stava i nabusitog ponašanja se krije topla duša, neko ko je povređen teškoćama, koje su ga snašle i gubitkom voljene žene. On je usvojio jedan model ponašanja, koji ga poput zida odvaja od drugih ljudi. Ispod svih tih slojeva nalazi se neko ko zapravo ima emocije i ko je duboko razočaran  životom. Jedna odrpana mačka, kojoj on nije nimalo simpatičan i jedna divna porodica naćiće način da dopru do njega. Na vama je da pročitate kako.

Ljubav malim slovima, Fransesk Miraljes

Laguna, 2016 godine

ljubav_malim_slovima 08.06.2018. foto_laguna
Ljubav malim slovima
foto: laguna

Sitni akt ljubaznosti može pokrenuti lavinu pozitivnih događaja. Za junaka ovog romana- Samuela, vrlo usamljenog profesora germanistike čitav život se menja ulaskom jednog radoznalog mačka u njegov stan. Mačak koga konstantno pokušava da se reši odbija da ode i uvlači ga u razne situacije, upoznaje ga sa komšijama, dovodi mu u život najveću ljubav iz detinjstva. Odjednom, uprkos otporu koji ima prema mačku kome je dao ime japanskog pisca Mišime, on počinje da otkriva da je mališa ušao u njegov život sa razlogom.

Gošća, Takaši Hiraide

Booka, 2017godine.

gosca_08.06.2018.Foto_booka
Gošća Foto: booka

„Gošća“ je sjajna knjiga, koja u samom startu nije doprla do čitalačke publike. Međutim,  kada je sticajem okolnosti došla u prave ruke vrlo brzo se pojavila u izlozima knjižara. Ovo je prvo delo ovog autora a već je preveden na više od 15 svetskih jezika. Izuzetno pitka životna i porodična priča, koja reflektuje Japan posle recesije kroz prizmu jednog mladog para. U njihov svakodnevni život ušunjala se jedna mačka. Ćibi je obogatila njihov svet, kroz bliskost sa njom postajali su još bliži jedno drugome. Tiha melanholija i nežne emocije osvajaju vas sa svake stranice.

Nadam se da ste zaintrigirani da pročitate neku od ovih knjiga, i da će vas ovaj tekst navesti na to da uzmete neku od njih da pročitate ili neku divnu macu da udomite.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde