Festival epske fantastike u Domu omladine

0
1421
Festival epske fantastike Foto: Facebook

Sad već tradicionalno krajem januara i ove godine odrzaće se Festival epske fantastike. Festival će trajati dva dana 26. i 27. januar (subota i nedelja, sa početkom od 14h) u Domu omladine Beograda, Sala Amerikana i klub su predviđeni za tribine, predavanja i društvene igre. Kao što možete videti u daljem opisu sadržaja “eventa“ sve tribine su navedene kao i njihovi sadržaji, a bice organizovana i predstavljanja raznih društvenih igara, te nas na kraju drugog dana očekuje i Cosplay takmicenje “Vampire Masquerade“…

Cena ulaznice po danu je 200 dinara.

Društvene igre, koje će se organizovano igrati i predstavljati:
Dungeons and Dragons i Magic the Gathering

Tribine


-Sauron kroz doba i vekove (Marko Miranović)
-Warcraft tribina (Vladimir Stanković)
-Heavy Metal i epska fantastika (Aca Seltik, Marko Miranović, David Vartabedijan)
-Dungeons and Dragons tribina (Marko Miranović, Aleksandar Veljković, Vigor)
-JRR Tolkien (Životopis, Veliki rat i mitopeja) (Marko Vasić)
-Fantasy Myths-promocija vodećeg balkanskog Youtube kanala, koji se bavi epskom fantastikom(Vladimir Stanković, Marko Miranović)
-Khazad Thulduk (Tolkien): tribina o patuljcima (Marko Vasić)
-Tribina o Cosplay-u (Damjan Silbaski, gost: Sanja Živković)

Opis tribina:


Sauron kroz doba i vekove (Marko Miranović)
Tribina je posvećena “mračnom“ i najdarovitijem Majaru, kog je od samog početka privukla moć Melkora. Tokom predavanja obradićemo Saurona kroz sva tri razdoblja i videti da je on bio jedno od kreativnijih bića u Srednjoj zemlji, bez obzira što je kasnije njegova moć bila direktno usmeravana ka porobljavanju i uništavanju svega onoga čemu je zavideo.

Warcraft tribina (Vladimir Stanković)


Arthas Menethil i Sylvanas Windrunner su mnogima najzanimljiviji likovi u Warcraft lore-u. Oko njih se vrti veliki deo celokupne priče i važan su deo narativa – bez njih (i Ilidana), Warcraft univerzum ne bi bio ono što jeste. Ovo dvoje su slični kako na psihološkom nivou, tako i zbog činjenice da dele vrlo slične sudbine, koje su se u jednom trenutku preplele.

Obojica su prvenstveno bili heroji svojih naroda i potencijalni spasioci svojih rasa, da bi kasnije potpali pod uticaj mračnih sila i doprineli suprotnom, upravo iz želje da spasu svoj narod. Sylvanas, a pogotovo Arthas, su najbolji primeri šta prevelika glad za moći može da uradi smrtniku Azerota, ali su i personifikacija nekih tipičnih psiholoških konstelacija kod ljudi u našem univerzumu. Na ovoj tribini ćemo se upoznati sa ovim interesantnim likovima i analizirati njihove karaktere, u cilju sagledavanja šire slike Warcraft univerzuma.

J.R.R. TOLKIEN (Životopis, Veliki rat i mitopeja) (Marko Vasić)

Koncept tribine jeste da se ispričaju zanimljivi detalji iz života J.R.R. Tolkiena vezani, pre svega, za njegov naučni i književni rad. Takođe, jedan deo predavanja biće posvećen priči o profesorovom učešću u Prvom svetskom ratu i začetku prvih segmenata njegove mitopeje upravo u ratnim rovovima.

Heavy Metal i epska fantastika (Aca Seltik, Marko Miranović, David Vartabedijan)
Nastavak tradicionalne tribine koja se bavi heavy metalom i epskom fantastikom

Ovog puta obradicemo devedesete godine, koje su donele pravi bum kada je reč o međusobnom prožimanju epske fantastike i raznih vrsta heavy metala od Blind Guardiana, preko Rhapsody-ja pa se do velikog broja black metal bendova, koji su bili inspirisani Tolkien-om.

Naslovnica- Festival epske fantastike

Dungeons and Dragons tribina


Nakon velikog interesovanja na prethodnom festivalu i posećenosti ove tribine i ovog puta smo Vam pripremili tribinu o Dungeons and Dragons igri. Tokom tribine imaćemo prilike da upoznamo zainteresovane sa ovom društvenom igrom, njenim karakteristikama i pravilima, ali i da vodimo razgovor sa prisutnima o mnogim temama vezanim za svet Dungeons and Dragons-a.

Fantasy Myth YouTube kanal tribina (Vladimir Stanković, Marko Miranović)

Tribina je posvećena promociji prvog balkanskog YouTube „lore“ kanala, Fantasy Myths, koji se bavi prepričavanjem i analizom lore-a univerzuma iz domena epske i naučne fantastike. Fokus je na prenošenju pozadinskih priča, mitologije, istorije, legendi i slično iz domena igara kao sto su Warcraft, Starcraft, Warhammer 40.000, itd i literature kao što su Tolkinova dela: Gospodar Prstenova, Hobit, Silmarilion itd. Na tribini ćemo se upoznati sa radom kanala i serijalima koji su trenutno najaktuelniji na kanalu a to su Warcraft lore i Tolkinov univerzum.

KHAZÂD THULDUK: VOR ECHERUN TOR AGLAROND (Marko Vasić)


Predavanje je zasnovano na kompletnom istorijatu vezanom za patuljke u Tolkien-ovim delima – od njihovog nastanka ispod Aulëovog malja, preko bitaka za Silmarile u kojima su učestvovali, njihovih sukoba sa vilenjacima, rodoslovima, sve do Šljaštećih pećina Gimlijevih u Helmovom ponoru.

Tribina o Cosplay-u (Damjan Silbaski, gost: Sanja Živković)


Tribina je organizovana kao panel diskusija sa prošlogodisnjom pobednicom naseg Cosplay Takmicenja Sanjom Živković. U sklopu tribine biće pomenute teme:

Kako je usla u svet Cosplaya?

Prvi Cosplay

Dosadašnja iskustva na konvencijama

Napredovanje od prošle godine do danas

Da li Cosplay iz hobija može da se pretvori u dodatni posao koji može da bude vrlo zanimljiv?

Kako izgleda poseta konvencije Mondocon?

Dosadašnja saradnja sa kolegama iz zemlje i inostranstva

Planovi za budućnost i mnoge druge zanimljive teme koje ćete čuti ako dođete na festival Epske Fantastike.

Cosplay Takmičenje


-Tema Takmičenja na ovom festivalu je “Vampiri i Lovci na Vampire.”
-Ove godine razdvajamo takmičenje na 2 kategorije Originalne likove (OC) i Likove zaštićene autorskim pravom (Postojeći likovi).

OC likovi ce imati pravo na Catwalk, dok Postojeći likovi imaju pravo na nastup u trajanju od 2 minuta za Solo nastup i 3 minuta za Grupni.
-OC likovi se moraju držati teme takmičenja.
-Na takmičenju mogu učestvovati već nošeni kostimi.
– Drugog dana festivala takmičari koji su se prijavili pre poslednjeg termina (24.01.2019. u ponoć) ostvaruju besplatan ulaz na festival. (Detalji o prijavi su na kraju teksta o takmičenju).


-POTREBNO JE JAVITI SE VOLONTERIMA SA SPISKOM, KOJI SE NALAZE NA ULAZU.
-Prijavu za takmičenje je moguće obaviti i na sam dan takmicenja, ali tada takmičar ima nastup u formu Catwalk-a i snosi troskove ulaznice.
– Na takmičenju je dozvoljeno OC, Crossplay, Genderswap, Mashup, Kostim radjen po nekom FanArtu.


-Nakon oblačenja možete se slikati sa posetiocima i šetati po festivalu. Niste dužni da budete u garderobi do minimum sat vremena pred takmičenje. Obratite paznju na urednost, pošto niste sami i slobodno pomozite jedni drugima, ako je potrebna pomoć.
-Unošenje opojnih sredstava, pirotehničkih sredstava i vatrenog oružija biće sankcionisano. Pušenje u backstagu je zabranjeno!
*****Detalji za prijavu*****
-Popunjenu prijavu možete poslati Damjan Silbaski https://www.facebook.com/the.endgame.for.master.of.puppets
i mail adresu damjan.silbaski747@yahoo.com do datuma 24.01.2019.

– Za prijavu potrebno je navesti sledeće:
• Ime i Prezime takmičara.
• Ime lika.
• Ime franšize ili OC.
• Postojeći likovi moraju poslati sliku lika i muzičku podlogu/video koji će biti korišćeni u toku nastupa.
• Kontakt koji uključuje broj telefona, link ka FB profilu

Sve informacije o samom događaju možete naći na fb strani event-a

Preporuke za čitanje:
 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde