Kosplej – iskustva iz prve ruke

2
1994
Anja Belikov Zlatanović Foto: Lazar Ajdačić

Prošli put smo sa vama podelili neke vrlo zanimljive biografije naših najpoznatijih kosplejera. Ovog puta sa vama delimo iskustva iz prve ruke, onih koji sebe vide kao entuzijaste u svetu kospleja. Ne samo da su kostimi, koje rade vrlo zahtevni već su i  kosplejeri vrlo otvoreni da daju dobar savet.

Kosplej kako oni kažu, može zaista biti sjajan način da se izborite sa stresom i dnevnim obavezama, da se zabavite, družite se i budete baš ono što želite da budete.

Anja Belikov Zlatanović

Anja Belikov Zlatanović Foto: Bojan Dančuo

Cosplay je za mene hobi. Omogućava mi da makar na jedan dan budem neko od mojih omiljenoh likova. Vrlo je korisno što sam  stekla i mnoge veštine kao šivenje,kraftovanje, smišljanje i i izvođenje performansa. Svakako je sjajan ventil za stres,dok ne dođe trenutak nastupa(smeh) . Naravno, sjajan je nacin da upoznaš divne ljude.

Uroš Denčić

Uroš Denčić Foto: Dani fantazije
Kao neko ko je relativno skoro krenuo da se bavi kosplejem (otprilike godinu dana), nemam mnogo iskustva iza sebe. Kosplej za mene predstavlja još jednu vrstu umetnosti.Od planiranja kako napraviti kostim do same izrade kostima, što je za mene najzanimljiviji deo, pa sve do nastupa i uopšteno oživljavanja lika , sve je to jedan fenomenalan doživljaj. Takođe, kosplej je odličan nacin za generalno testiranje sebe, svojih mogućnosti, kao i način za izražavanje kreativnosti.
Preko kospleja sam upoznao mnogo ljudi i fenomenalne kosplejere, zbog kojih sam i krenuo da se bavim ovime. Do sada sam uradio 3 kostima. Moj prvi kostim je Date Masamune iz anime-a Sengoku Basara. Zatim sam radio Qui Gon Jinn iz Star Wars-a, sa kojim sam dobio 2 mesto na kosplej takmicenju na Jedicon-u u Nisu i Darth Revan-a iz KOTOR-a, sa kojim sam dobio nagradu za najbolji krafting na Danima fantazije u Novom Sadu.

Amelia Nikiforova

Amelia Nikiforova Foto: Ksenija
Kosplej je hobi uz pomoć kojeg možeš biti šta god poželiš. Dozvoljava ti da se staviš na neki način u ulogu svih fiktivnih likova, koji su te kroz odrastanje inspirisali. Takođe je jedan od zabavnih načina da štošta naučiš, jer sama izrada kostima zahteva određene veštine, koje mogu biti korisne i u svakodnevnom životu, a o kojima inače ne bi ni razmišljali dok nam ne zatrebaju.
Za mene lično, kosplej je način da na kreativan način izrazim sebe. Svaki kostim je izazov sam po sebi koji rado prihvatam. Svi likovi koje sam do sada radila (a i ubuduće) na neki način predstavljaju mene, neki deo moje ličnisti, ili nešto ka čemu težim.
Nadamo se da će ovo što su naši  divni kosplejeri podelili sa vama biti dovoljan razlog i motivacija za vas da se i sami odlučite i okušate u kospleju. Svakako ćete se sjajno zabaviti i upoznati zanimljive ljude.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde