Svemir za vaš rođendan – NASA Hubble Space Telescope

0
810
Hubble Space Telescope; Foto NASA
Hubble Space Telescope; Foto NASA

Internet je preplavljen fotografijama galaksije ovih dana. Ukoliko niste znali razlog, ovaj tekst je upravo za vas. NASA je povodom 30. rođendana Hubble Space Teleskopa odlučila da podeli sa vama momente iz svemira koje je upravo Hubble zabeležio na vaš datum rođenja.

Hubble je poleteo 24. aprila 1990. godine, a prve fotografije su bile mutne. Tim stručnjaka je naredne tri godine popravljao i unapređivao Hubble, a neki od najmoćnijih kamera na svetu su instalirane 2009. godine.

Hubble: Trideset godina otkrića

Fotografije će nam dati osećaj kako je to imati teleskop u svemiru. Tokom ovih trideset godina u Zemljinoj orbiti, Hubble je zabeležio slike koje bi naučnici samo mogli da sanjaju. Neke od fotografija koje je zabeležio su prve slike crbe rupe, vodena para na planeti koja bi potencijalno mogla da ima uslove za život, a nalazi se van našeg solarnog sistema, kao i gravitacione talase, piše na NASA sajtu.

Na sledećem linku: https://hubblesite.org/mission-and-telescope/mission-timeline imate mogućnost da uđete, unesete datum i mesec rođenja, a sajt će vam izbaciti šta je Hubble zabeležio za vaš rođendan neke godine.

NGC 1427A - Iregularna galaksija - 9. januar; Foto NASA
NGC 1427A – Iregularna galaksija – 9. januar; Foto NASA

Šta je Hubble zabeležio za vaš rođendan? Pišite nam 🙂POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde