Put u središte ravne Zemlje

0
1618
Put u središte ravne Zemlje Foto: Facebook

Vaša Kovalska uvek rado prati aktivnosti, koje se tiču obrazovanja i zanimljivih predavanja. Ovog puta imamo priliku da se zabavimo popularnom naukom i jednim jako zanimljivim pitanjem, koje čudi u 21.veku- da li je Zemlja ravna ploča ili nije? Iz usta stručnjaka čućete činjenice o tom pitanju i imaćete priliku da pitate šta želite, ako vas je ova tema zanima.

Nakon serije izuzetno posećenih naučnopopularnih tribina, ponovo okupljanje u Velikoj sali SKC u četvrtak, 21. marta u 19h sa temom Put u središte ravne Zemlje. Na tribini Instituta za fiziku u Beogradu u okviru inicijative “Nauka kroz priče” biće priče o kvazinauci i obrazovanju. Ulaz je slobodan.


U središte ravne zemlje putujemo kroz razgovor u kome učestvuju:


• Marija Mitrović Dankulov, fizičarka, Institut za fiziku u Beogradu
• Aleksandar Baucal, psiholog, Odeljenje za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu
• Stanislav Milošević, astrofizičar, Katedra za astronomiju Matematičkog fakulteta u Beogradu
• Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica

Moderator tribine je Slobodan Bubnjević, “Nauka kroz priče”. ravne Zemlje

Da li je Zemlja ravna ploča?

Mada su snažni dokazi da naša planeta nije ravna ploča bili poznati u Staroj Grčkoj, još pre Aristotela, sredinom 19. veka u Engleskoj će grupa mistika i pseudonačunika osnovati prvi moderni pokret zagovornika Ravne Zemlje. Sa pojavom interneta, takozvani ravnozemljaši okupljaju veliki broj pristalica, a od nedavno, sa širenjem društvenih mreža, njihov broj je značajno porastao.

Kako je moguće da, uprkos ogromnom broju dokaza, u 21. veku ljudi veruju da je Zemlja ravna ploča? Odgovor na ovo pitanje vodi ka mehanizmima kojima se šire različite pseudonaučne ideje, od verovanja u chem trails do tvrdnji antivakcionalnog lobija.

Na tribini razgovaramo o širenju pseudonauke, zabluda i teorija zavera u eri društvenih mreža i novih medija. Razmatraće se i uloga obrazovnog sistema i kriza kritičkog mišljenja, kao i različiti pokreti čije delovanje ponekad ima pogubne i zabrinjavajuće posledice. Uz debatu, gosti tribine će na jasan i zanimljiv način predstaviti i niz dokaza koji demistifikuju ove zablude, pa tako i one da Zemlja nije okrugla.

Saznajte više na NKP sajtu: http://naukakrozprice.rs/tribina-ravna-zemlja/

Saznajte više o programu tribina: http://naukakrozprice.rs/tag/tribine/

Preporuke za čitanje:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde