Preminula je Milena Dravić

0
3815
Preminula je Milena Dravić, velika dama i jedna od najvećih zvezda jugoslovenske kinematografije
Preminula je Milena Dravić, velika dama i jedna od najvećih zvezda jugoslovenske kinematografije

Legendarna srpska i jugoslovenska glumica, Milena Dravić, preminula je noćas u Beogradu u 79. godini života. Velika dama, jedna od najvećih zvezda jugoslovenske kinematografije, ostavila je ceo Balkan u suzama.

Najpoznatije uloge i nagrade Milene Dravić

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima „Kozara“, „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Rad na određeno vreme“, „Nije lako s muškarcima“ i „Zona Zamfirova“. GLumila je i u kultnim serijama kao što su „Priče iz Nepričave“, „Policajac sa Petlovog brda“, ali i u komedijama „Pozorište u kući“ i „Lud, zbunjen, normalan“.

Milena Dravić je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokić“ za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujić“, nagrade „Pavle Vuisić“ na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i  rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Smrt velikana kao što je Milena Dravić, natera ne samo javnost, već ceo region da još jednom podsete sve oko nas na prave vrednosti, kvalitet i sve ono što polako odlazi u zaborav. Kada ode neko uz čije ste filmove i serije odrasli, nekoga ko je bio idol nekoliko generacija, nemate osećaj da je reč o TV licu, već o bližnjem.

Internet o Mileni Dravić

„Ne znam, možda zvuči glupo, ali kada je Dragan umro, pomislio sam – još uvek imamo Milenu. Sada ni nje nema, a izgubili smo mnogo više od zlatnog glumačkog para. Sa tim ljudima otišla je odmerenost. Otišlo je dostojanstvo. Otišao je dah vremena u kojem su postojali velikani. U kojem je poznatost značila odgovornost. Otišao je miris sveže pečene kafe u tihim beogradskim ulicama, nedeljnim jutrima nalik ovom.

Nestala je veličina da se sa znalačkim smeškom nalakti i gleda generacije koje dolazi znajući da će imati čemu da ih nauči. Niti vidim ko za njima dolazi, a strah me ko je ostao da ih uči. I čemu.“ – mudrolije.org

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Kada smo se sreli pre par godina, rekla mi je „Sad da mi neko ponudi da ponovim ulogu u Metli bez drške, pristala bih bez razmišljanja.“ Ta Metla me je spojila sa generacijama naših glumaca, ali najveća zvezda od svih je bila Milena Dravić. Da li sam imao tremu kada je trebalo da je upoznam? Da! Do tog trenutka sam već uveliko gledao Priče iz Nepričave, Nije lako sa muškarcima, Majstorsku radionicu i trilogiju Na određeno vreme. Međutim, prošao je tren i kao da mi je oduvek bila komšinica sa drugog sprata. Koliko znam, ovo joj je bio jedini lik sa govornom manom. Mislim da je volela ovu ulogu zato što se zabavljala igrajući je. Kadar koji vidite je trenutak kada mi, to jest Zlatku, daje sok, a Zlatko bi da pobegne što pre. Morao sam da popijem neki grozni sok od ananasa naiskap, ali u prvih par dublova nije išlo. Prosto nisam mogao. Milena mi ote čašu, ispi iz tri gutljaja i reče „ako mogu ja, možeš i ti!“ I zato ću sada, simbolično, da popijem jednu čašu soka od ananasa naiskap za Milenu.

Објава коју дели LoOney (@looneybgd) дана

Nakon skoro četiri decenije zajedničkog života i velike ljubavi kojoj su se mnogi divili, Dragan Nikolić je preminuo 2016. godine. Heroina regionalne glumačke scene, Milena, ostala je bez svog ličnog heroja. Bili su najpoznatiji glumački, ali i ljubavni par bivše Jugoslavije i uvek su pronalazili savršenu meru kada je u pitanju deljenje intime – taman toliko da svi vide, a opet ne previše, kako bi uspeli da zadrže ono najljepše za sebe.

A ona, jednim pogledom uspe da mi pomeri svet i jednim osmehom popravi dan. I onda me pitaju zašto je volim - Dragan Nikolić
A ona, jednim pogledom uspe da mi pomeri svet i jednim osmehom popravi dan. I onda me pitaju zašto je volim – Dragan Nikolić

Zbogom draga i plemenita Milena Dravić, zbogom ljudino, humana ženo, umetnice. Večna ti slava i hvala, počivaj u miru.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde