Online predavanje: Misije na Mesec

0
606
Misije na Mesec Foto: Božidarac

Ako već ne možete van stana a vi otputujte na Mesec večeras od 20h na online predavanju kulturnog centra Božidarac.

Božidarac Digital vas poziva na besplatno online predavanje uživo “Misije na Mesec“ u subotu, 18. aprila u 20 časova.
Čovekovo oduševljenjem zvezdama i Mesecom je prisutna kroz istoriju ali tek u drugoj polovini XX veka čovek je tehnološki bio sposoban da krene da radi na tom “sanjarenju“ i odlasku na Mesec. U ovom predavanju osvrnućemo se na prethodne misije na Mesec, sa akcentom na misije koje su imale ljudsku posadu. Jedna od njih bila je misija Apolo 13 koja se odigrala pre tačno 50 godina koja će biti centralna tema predavanja. Kako su ove misije bile organizovane, na koji način su sprovedene, šta je danas najbitnija stvar u istraživanju Zemljinog prirodnog satelita su samo neka od pitanja na koja ćemo dati odgovore. Za kraj pomenućemo i neke od misija na Mesec koje će se, sada već izvesno, dogoditi u narednoj deceniji.

Najava predavanja
Foto: Božidarac

Prijava je obavezna na sledećem linku ovde https://forms.gle/Joyqa1BMme3Gja3w8 . Učešće je besplatno. Predavanje možete pratiti sa telefona ili kompjutera.

Predavač je dr Milan Stojanović, naučni saradnik Astronomske opservatorije u Beogradu. Završio je Matematički fakultet u Beogradu i doktorirao na Katedri za astronomiju i astrofiziku. Od 2011. godine radi na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu. Bavi se naučno-istraživačkim radom u oblasti galaktičke kinematike i dinamike, kao i satelitskim tehnologijama u istraživanju kosmosa. Pri Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja imenovan je za člana Programskog komiteta za oblast Kosmos projekta Horizont 2020 Evropske Unije.

Preporuke za čitanje:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde