Online tribina: Mračne tajne okupacije

0
646
Mračne tajne okupacije Foto: Božidarac

Božidarac Digital i „Beograd za početnike“ vas pozivaju na novu online tribinu “Mračne tajne okupacije“ u sredu, 29. aprila u 19 časova.
Drugi svetski rat ne prestaje da nas intrigira, a posebno one brojne intrigantne, strašne, kontroverzne, jezive i mračne strane života pod nemačkom okupacijom o kojima malo znamo. Zato nova online tribina otkriva gotovo filmske storije i javne istorijske tajne poput „horizontalne“ ili „ležeće“ kolaboracije, tj. prostitucije tokom nacističke okupacije Srbije. Videćete obilje neverovatnih svedočanstava, tj. fotografija koje ilustruju ovu temu koja i dalje ostaje tabu, premda se njome nauka bavila vrlo predano.Kroz privatne fotografije nemačkih vojnika svakodnevicu života za vreme okupacijeotkriće nam dugogodišnji istraživač Drugog svetskog rata Branimir Gajić, kao i slike oslobođenja Beograda koje niste imali priliku da vidite, pojedinačne sudbine kroz ponašanje naših sugrađana tokom okupacije.

Zašto su saveznici 12 puta bombardovali Beograd u Drugom svetskom ratu, kako je grupa nemačkih vojnika dezertirala u sred Beograda, kako su ih kao taoce držala dorćolska deca u lagumima Kalemegdana, kako su Vermahtovi borci postali partizani…Šta su nam sve ostavili nacisti u Beogradu (a da mi o tome pojma nemamo)…Jesu li „Otpisani“ bili istorijska laž? Koliko je Nemaca ubijeno tokom rata u Beogradu – jedan ili trojica?

Prijava je obavezna na sledećem linku https://forms.gle/zeg5kM7pB1TinivJ9 . Učešće je besplatno.

Predavanje možete pratiti sa telefona ili kompjutera.Spremite se za jedno uzbudljivo istorijsko putovanje kroz stravičnu prošlost Beograda i Srbije. Gost tribine je veliki poznavalac i istraživač Drugog svetskog rata Branimir Gajić, pasionirani kolekcionar bogate arhive malo poznatih fotografija iz Drugog svetskog rata. Domaćica i moderatorka tribine je Smiljana Popov, novinarka i autorka naučno-popularnog tv serijala „Beograd za početnike“, prve TV emisije u Srbiji koja je „ušla“ u prosvetni sistem. Naime,po preporuci Sekretarijata za obrazovanje od 2016. godine emisija se gleda u beogradskim osnovnim i srednjim školama kao pomoćno nastavno sredstvo, jer na komunikativan, zabavan a naučno relevantan način populariše nacionalnu kulturnu i istorijsku baštinu, kao deo mnogo šire, evopske kulturne baštine.

Preporuke za čitanje:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde