Zašto se proslavlja 8. mart, Dan žena

0
783
Međunarodni dan žena; Foto unsplash.com Jude Beck
Međunarodni dan žena; Foto unsplash.com Jude Beck

Svi ste sigurno čuli za Međunarodni dan žena, 8. mart, koji se kod nas obeležava svake godine. Ali, da li ste znali zašto se proslavlja? Da li je 8. mart proslava ili protest?

Sve je počelo iz radničkog pokreta, kada je 1908. godine 15.000 žena prošetalo Njujorkom iz protesta prema lošim uslovima. Zahtevale su kraće radno vreme, bolju platu i pravo glasa.

Želju za obeležavanjem dana žena imala je Klara Cetkin, koja je to predložila 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu. Na konferenciji je prisustvovalo 100 žena iz 17 zemalja iz celog sveta i predlog je jednoglasno prihvaćen!

Dan žena je prvi put obeležen 1911. godine u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj, a danas predstavlja povod za proslavu koliko toga su žene postigle u društvu, politici i ekonomiji.

Zvanična boje Međunarodnog dana žena su ljubičasta, zelena i bela. Ljubičasta označava pravdu i dostojanstvo, zelena simbolizuje nadu, a bela čistotu.

Da li su žene i posle 111 godina postigle ravnopravnost?

Zbog pandemije, žene obavljaju znatno veći broj kućnih poslova, što utiče da imaju manje vremena za posao i obrazovanje, pa i za sebe.

Veliki broj aktivistkinja smatra da se tokom pandemije pogoršala situacija sa ženskim pravima u mnogim zemljama. Pa tako smo imali priliku da vidimo šta se dešavalo u Poljskoj povodom zabrane abortusa.

U Meksiku je prošle godine oko 80.000 žena protestovalo zbog povećanog nasilja nad ženama, a na kraju je povređeno više od njih 60.

Na nama je da svaki dan pomognemo jedni drugima, našim mamama, bakama, sestrama i prijateljicama i da ne ćutimo. Prijavite nasilje svaki put kada se susretnete s njim, bilo da je u kući, na poslu ili na ulici, jer samo na taj način se možemo izboriti za potpunu ravnopravnost.

Poklon za 8. mart

Najbolji poklon za 8. mart je svakako poštovanje tokom cele godine.

Naravno, ukoliko želite da iznenadite pripadnice lepšeg pola, to možete uraditi malim znakom pažnje u vidu ruže, karanfila ili simboličnog poklona. Takođe, ukoliko želite da to bude nešto malo više specijalno, napravite sami poklon za 8. mart. Verujemo da će se obradovati. 🙂POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde