Tsubaki- japanski modni outfit u malom

0
1593
Tsubaki Foto: Lična arhiva

Vaša internet svaštara često ugosti mlade ambiciozne ljude sa zanimljivim hobijima, zanimanjima i životima. Sada nam je u gostima bila Tsubaki odnosno Ružica Savić, koja se bavi različitih aspektima japanske mode, ima svoj modni studio i šije jukate, kimonoe, obije, pravi lepeze i ukrase za kosu. Pričala je sa nama svom studiju, životu i Japanu, kao i onome što voli da kuva od japanskih jela.

Kako je počela cela tvoja japanska priča?

Sve je počelo kada sam u osnovnoj školi odgledala prvi anime (Gundam wing pilots). Zainteresovala me je prvo estetika pa i moralne lekcije koje se u animeima mogu naći. Kasnije sam shvatila da moralnost polazi iz kulture i pocela da pratim širu kako tradicionalnu, tako i popularnu japansku kulturu.

Tsubaki štand Foto: Tsubaki

Šta se sve može naći u asortimanu tvoje Internet prodavnice?

Može se naci gotovo sve što je potrebno za letnji neformalni yukata “outfit”. Od odevnih predmeta: yukata, obi, haori do modnih detalja: lepeze, ukosnice, štapici za kosu, maske. Izrađujem i delove cosplay kostima, kao i sve iz ponude, po narudžbini.

Da li je tesko sašiti kimono?

(Ako zeliš sama da sasijes kimono, težina zavisi od tvog nivoa umeća) Rekla bih da je srednje teško, tj. Ima detalja koji nisu tako laki, a ima i dosta ravnih (lakih) šavova.

Deo asortimana na Tsubaki štandu
Foto: Lična arhiva

Kako biraš sta ćeš novo raditi?

Inspiracija uglavnom dolazi iz kombinacije faktora. Neki put postoji potreba ili potražnja za nečim, nekad vidim materijal ili dezen koji mi se svidi, odgledam neki anime u kome su prikazani kimoni ili modni detalji vezani za njih.

Tsubaki na Japonikonu 2018 Foto: Lična arhiva

Da li ti neko pomaže u radu ili sve sama praviš?

Imam pomoć u smislu podrške i konsultacije, sve ostalo sama radim.

Često na stranici objavljuješ recepte. Mogu li naši čitaoci da dobiju jedan recept za npr japanske slatkiše?

Jedan od svima poznatih praznika je Dan zaljubljenih, u Japanu se proslavlja na drugačiji način. Devojke poklanjaju čokoladu svojim prijateljima i kolegama. Simpatijama i voljenoj osobi poklanjaju čokoladne kolače/bombice koje su same napravile. Jedan od popularnih kolača je Nama choco , čokolada sa slatkom pavlakom uvaljana u kakao.

Matcha Nama choco
Foto: Tsubaki

Verzija za koju sam najskorije saznala je Matcha nama choco, bela čokolada sa slatkom pavlakom i matcha zelenim cajem. Priprema je jednostavna, samo se sastojci spoje dok se tope na pari (100g bele čokolade, 33ml slatke pavlake, 2g matcha praha) i izliju u kalup pa se iseku kockice.

Šta predstavlja kimono u tradiciji Japana?

Kada se prevede, reč kimono znači odelo. Do polovine IXX veka to je bila svakodnevna nošnja Japana. Za razliku od naše nošnje koja mesto nalazi samo pri folklornim nastupima, kimono je integralni deo japanskih običaja i danas. Koristi se pri venčanju, sahranama,  ceremoniji caja, ceremoniji punoletstva, maturi, Novoj godini i u termalnim banjama. Naravno za svaku priliku i godišnje doba postoji prikladan stil I dizajn.

Gde se mogu nabaviti tvoji kimonoi?

Mogu se nabaviti “uživo” na festivalima japanske kulture ili u Jagodini u mom “krojačkom ateljeu”, a online na bilo kom od sledećih mesta: facebook, instagram, twitter – page ili profil ime: Tsubaki ili na e-mail adresu tsubaki_kimono@yahoo.com

Koliko polažeš na recimo moderne stilove oblačenja u Japanu i ka kom najviše naginješ?

U mom stvaranju uglavnom (ali ne uvek) se vodim tradicionalnijim stilom, dok je moj lični stil najslicniji Visual Kei stilu koji se slaže s mojim muzickim ukusom.

Zanimljivo za čitanje:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde