5 japanskih drama zbog kojih ćete ostaviti sve obaveze

0
2430
Maou - Đavo - Japanske drame
Maou - Đavo - Japanske drame

Svi smo imali taj trenutak u životu gde sedimo u pidžamama kući po ceo dan i maratoniramu neku od naših omiljenih serija ili smo se navukli na neku od novijih, pitamo se gde nam je prošao dan i besramno uživamo u nezdravoj hrani. Bilo da je to neka od američkih popularnih sitkoma ili drama, možda čak i indijskih, španskih telenovela ili pak turskih. Šta god nas čini u tom trenutku srećnim.

Azijske drame su još jedna grupa serija koje će vam takve dane učiniti boljim i interesantnijim.

Iako manje popularne od korejskih serija, zbog manjih budžeta i veće posvećenosti realističnom spektru, japanske serije su ipak vrlo interesantni dragulji, ako se samo duboko iskopaju.

Vrlo retko su duže od dvanaest epizoda, i skoro nikad nemaju nastavke, ali ipak su u stanju da nas uvuču i ne puste sve dok se poslednja epizoda ne završi.

A ja ću vam predstaviti 5 japanskih serija koje će vas uvući u taj svet, iz kog, nažalost nema povratka.

1. Radije bih dečka nego cveće (Hana Yori Dango)

Hana Yori Dango - Radije bih dečka nego cveće - Japanske drame
Hana Yori Dango – Radije bih dečka nego cveće – Japanske drame

Pravljena po istoimenoj mangi i animeu, ovo je odličan početak za one koji vole dramu i jaku romansu između glavnih likova, sa komedijom koja balansira teške momente.

Makino Tsukuši je jedina siromašna studentkinja u srednjoj školi “Eitoku”, škola za bogate i prestižne, kojom vladaju četiri momka poznati i kao F4 (Flower Four). Niko se ne usuđuje da im se suprostavi i ako ih samo jedna stvar iznervira, cela škola se okreće protiv te osobe. Igrom slučaja Makino im se suprostavlja i postaje njihova sledeća meta, ali ona se ne predaje, već im objavljuje rat.

Moja prva japanska serija, koja je razlog zašto sada sam deo ovog sveta. Takođe, jedina serija koja ima nastavak i film koji završava celu priču.

2. Porodična igra (Kazoku Game)

Kazoku Game - Porodična igra - Japanske drame
Kazoku Game – Porodična igra – Japanske drame

Porodična igra je priča o ekcentričnom privatnom tutoru Jošimotu Koji, koga angažuje porodica Numata kako bi podučavao njihovog najmlađeg sina – crnu ovcu u naizgled savršenoj porodici.

Međutim, ta naizgled savršena porodica se polako ali sigurno urušava i počinje da se shvata da možda najmlađi sin ipak nije najgori. Mic po mic, Koja polako ruši taj savršen ugled porodice, gde se prikazuje koliko je porodica postala nebitan pojam danas u 21. veku.

Ovaj psihološki triler se bavi i teškim temama koje danas često pogađaju Japan, kao teško vršnjačko nasilje, ekonomski disbalans i veća briga o tome šta drugi misle o tebi i tvojoj porodici nego ti sam. Ostaviće vas bez daha.

3. Draga sestro (Dear Sister)

Dear Sister - Draga sestro - japanska drama
Dear Sister – Draga sestro – japanska drama

Sa malo teške priče, prebacujemo se na vrlo lepo i fantastično ispričanu priču o dve sestre, koje se odmah vide da su sušte suprotnosti. Najstarija, Fukazava Hazuki, čiji je ceo život već odavno unapred isplaniran, koja ima siguran i stalan posao kao građanski radnik, a dugogodišnji dečko samo što je nije zaprosio.

Međutim, sve se menja kada njena mlađa sestra Misaki se iznenada pojavljuje u njenom stanu i odlučuje da živi sa njom. Misaki živi život u momentu, vidi lepotu slobode i nalazi sreću u svemu i način da se lakše nosi sa svime što je snađe.

Iako su često na izmaku da se pobiju, na kraju dana, ipak pokazuju da brinu jedna o drugoj i da su sestre uvek tu jedna za drugu.

4. Carev kuvar (Tenno no Ryoriban)

Tenno no Ryoriban - Carev kuvar - Japanske drame
Tenno no Ryoriban – Carev kuvar – Japanske drame

Ako bi ste voleli da vidite malo kako je to bilo živeti nekad u starom Japanu, bez tehnoloških čuda i robota onda je ovo savršeno za vas. Tokuzo Akijama je zabušant, sramota za porodicu koji ne može da zadrži ni jedan hobi niti posao na duže od tri meseca, a dosta stvari je probao. Zbog čega ga žene za devojku iz lokalnog sela – gde on postaje deo njene porodice, što je tada bilo vrlo retka situacija.

Međutim, jednog dana, Tokuzo je slučajno naišao na jednog kuvara koji mu je spremio hranu u zapadnjačkom stilu i tako je zavoleo sam čin kuvanja i naravno, hranu. Vrlo brzo je pobegao u Tokijo, sa jednim ciljem – da postane kuvar.

Cela njegova avantura od nespretnog perača sudova preko odlaska u Pariz do trenutka kada postaje najmlađi kuvar koji je kuvao za Cara, me je ostavila bez reči. A verujem i vas će.

Pažnja: Lako ćete ogladneti od ove serije.

5. Đavo (Maou)

Maou - Đavo - Japanske drame
Maou – Đavo – Japanske drame

Ovaj detektivski triler prati Naruse Rjoa, odličnog advokata koji je poznat po tome što pomaže ljudima, zbog čega je njegov nadimak “Advokat anđeo”. Međutim, sve je to jako površno. Rjo je zapravo čovek koji je rizikovao i preokrenuo ceo svoj život kako bi našao ubicu svog mlađeg brata i osvetio se. Prvi potez je odigran, a previše nevinih ljudi je upetljano u priču. Ipak, igra je počela.

Postoje još mnogo japanskih serija raznih žanrova – komedije i medicinske drame, pa čak i poneka fantastika. Adaptacije mangi i animea u serije i filmove su česte, pa je i to dobro pregledati. A sad spremite grickalice i bacite se na gledanje.



Tekst pripremila Jovana Mitrović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde