Da li wireless charging škodi bateriji vašeg telefona?

0
851
Da li wireless charging utiče loše na bateriju; Foto Joshua Oluwagbemiga unsplash.com
Da li wireless charging utiče loše na bateriju; Foto Joshua Oluwagbemiga unsplash.com

Wireless charging odnosno bežično punjenje je sve češća pojava kod modernih telefona. Postoji već dosta dugo, ali je bilo potrebno vreme da postane svima dostupno. Samsung je bio jedna od prvih kompanija koja je prihvatila wireless charging, a nakon što je Apple prihvatio ovu tehnologiju pre dve godine, ona je počela da se širi i kod drugih brendova.

Lično sam veliki fan wireless charging tehnologije. Pre svega zbog toga što nemate potrebu da se petljate oko kablova – namestite vaš punjač gde želite i telefon samo stavite na njega onda kada se isprazni. Ukoliko imate poziv, ne morate da ga isključujete sa punjača pa da se javljate. Samo lagano podignete telefon, obavite razgovor, a zatim ga položite nazad na punjač.

Kako sam pročitala nekoliko tekstova o tome da bežično punjenje škodi bateriji vašeg telefona i da će ona brže izgubiti svoj kvalitet, odlučila sam da malo istražim ovu temu. Shodno tome, u nastavku teksta možete pronaći odgovore.

Kako baterija telefona radi?

Moderni telefoni koriste litijumske baterije (lithium-ion). Ćelije ovih baterija imaju dve elektrode – katodu i anodu – sa elektrolitima između koji omogućavaju litijumskim jonima da se kreću između elektroda. Proizvođači baterija odlučuju koliko energije se skladišti u ćelijama i koliko energije možete koristiti.

Bežično ili žičano punjenje?

Nije moguće napuniti bateriju više od njenog limita tako što ćete je ostaviti na punjenu predugo ili ukoliko ostavite na punjaču preko noći. Takođe, ne možete potrošiti bateriju više od donje granice koju je proizvođač postavio.

„Nije bitno da li imate wireless charging ili žičano punjenje, svakako nikada nećete biti u mogućnosti da „prepunite“ bateriju jer je to nemoguće“ – Dr. Abraham
Punjenje telefona; Foto Steve Johnson unsplash.com
Punjenje telefona; Foto Steve Johnson unsplash.com

Šta je sa ciklusima baterije ?

Različite baterije imaju različite standarde, ali je opšte poznato da nakon određenog ciklusa punjenja, baterija slabi. Na primer, kod Apple iPhone uređaja baterije su dizajnirane da izdrže i do 80 procenata od originalnog kapaciteta nakon 500 kompletnih ciklusa punjenja.

Jedan od kritičara wireless charging-a je rekao da kada punite telefon kablom, on se odmara, ali kada ga punite bežično to nije slučaj. Na taj način baterija dolazi do limitiranog broja ciklusa veoma brže i degradira se. Ali, da li je to istina?

„Baterija telefona neće se degradirati prilikom korišćenja wireless charging-a.“ Menno Treffers za Digital Trends.

Ukoliko želite da usporite cikluse punjenja, najjednostavniji način je da smanjite trošenje energije. To ćete postići gašenjem aplikacija koje konstantno šalju podatke i rade u pozadini, a ne trebaju vam. Takođe, gaseći internet onda kada vam nije potreban, smanjićete korišćenje baterije i sačuvati je.


Pročitajte više:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde