Iz ugla modnog blogera – Dare 2 wear

0
1736
Katy Mage Foto: Dare2Wear

Katarina Mitić je dugi niz godina jedan od naših najpoznatijih modnih blogera. Vrlo vredno radi na svom imidžu kao i na svemu što nam promoviše i prikazuje kao deo svog stila. Sem ovog posla, ona je i vrlo obrazovana, te svakako pokazuje da možete uklopiti blogging sa svojim dnevnim obavezama. Za današnji intervju, koji je više njena priča o svemu onom što čini blogerski posao, Katarina nam govori o svojim počecima i radu na blogu:

„Najpre sam imala blog na tumblr-u, koji mi je bio neka vrsta drive-a za skladištenje modne inspiracije. I pre toga mi je bilo zanimljivo da sa svojim online prijateljima, najpre na MySpace-u, a onda i na Facebook-u delim svoje  odevne kombinacije i ono što me inspriše. Svakako tada nisam mogla ni da pretpostavim da će mi nekoliko godina kasnije to postati neka vrsta posla. Putem tumblr-a sam otkrila fenomen modnog blogovanja, te počela da pratim neke inostrane blogerke čiji mi je stil bio blizak. Zatim su se modni blogovi pojavili i kod nas, i te 2011. kada sam odlučila da pokrenem svoj blog, bilo je  svega desetak domaćih modnih blogova.

Blogger kao platforma je pružao više mogućnosti za izražavanje, da osim smisla za modu pokažete i neke „novinarske“ veštine, da se povežete sa drugim blogerima i zajedno diskutujete o stvarima koje vas inspirišu kada je moda u pitanju. Bez previše razmišljanja marta 2011. nastaje blog pod imenom Dare 2 Wear.

 

Dare 2 wear Foto: Dare2wear

Početak je bio zanimljiv, blogging nije bio posao već hobi koji se radio isključivo iz ljubavi. Saradnje, besplatna odeća i šminka, kao i mogućnost zarade, zbog čega većina danas počinje da bloguje, odnosno  postaje “influenser”, došli su kasnije. Dakle, kada sam počela sa blogovanjem nije bilo naznaka da su takve neke stvari moguće. Uživala sam u pisanju postova, fotografisanju, čitanju komentara čitalaca i svojih koleginica.

U tome je bila jedina i prava satisfakcija bavljenja bloggingom, u feedback-u koji sam dobijala od onih koji su pratili moj blog. A ako vas pored čitalaca primete i populrni modni magazini i portali i zatraže vam intervju ili da napišete neki čanak za njih, ili jednostavno kupite svoj omiljeni časopis i na jednoj od njegovih strana ugledate sebe, to je zaista bilo nešto posebno i značilo je da neko ceni ono što radite.

Floral Outfit Foto: Dare 2 Wear

U početku, dok je sve još bilo samo hobi, pisala sam postove o modnim trendovima i različitim stilovima odevanja, sa namerom da ih kroz ideje za kombinovanje približim svojim čitaocima i inspirišem da iste uključe u svoj lični stil. Ubrzo sam počela da objavljujem i fotografije svojih odevnih kombinacija, a ideja je ostala ista, da inspirišem čitaoce da eksperimentišu sa svojim stilom i da budu drugačiji.

Počela sam da sarađujem sa različitim, pre svega inostranim online prodavnicama, brendovima i dizajnerima i moj zadatak je bio da u svojim outfit postovima prikažem kako kombinujem njihove komade, bilo da je to odeća, obuća, aksesoari ili nakit. Vremenom se sadržaj bloga širio i između ostalog počela sam da se bavim i beauty temama. Trenutno su one dominantne na blogu, ali s vremena na vreme objavim i koji outfit post ili post o nekom aktuelnom modnom trendu i sl.

Što se tiče tih beauty postova, u njima najčešće pišem svoje utiske o proizvodima koje koristim, koje sam isprobala i koje iskreno preporučujem. Bavim se i šminkom i preparativnom kozmetikom. To isto mnogo češće kroz objave i storije radim na svom instagram profilu. I u ovoj oblasti imam dosta saradnika među domaćim brendovima ili predstavnicama inostranih brendova kod nas.

Trudim se da pravim balans ali to nije uvek  lako ako vam je blogging full time posao. Ne postoji precizno radno vreme kao kod drugih poslova, nema vikenda ali ni omraženog ponedeljka. Često najviše posla imam upravo vikendom, jer onda pravim planove i kreiram sadržaj za narednu nedelju. Fotografisanje, editovanje fotografija, pisanje postova, priprema i objavljivanje postova i storija na instagramu, odgovaranje na mailove saradnika i poruke čitalaca/followera, i sl. ponekad potraju i ceo dan. Ali nije svaki dan takav, nekad ima manje nekad više posla. Generalno dosta vremena provodim online, ali uspevam da završavam svakodnevne obaveze, nađe se vremena i za odmor, i za zabavu i druženje.

Biti svoj je uvek u trendu Foto: Dare 2 wear

Moram priznati da situacija danas nije najsrećnija za blogere, naročito za one koji tek počinju da se bave time. Ne samo zato što ima mnogo blogera, već je blog post kao forma postao manje privlačan s pojavom youtubera i instagram influensera i sadržaja kakav oni kreiraju.  To ne znači da se blogovi više ne čitaju, čitaju se naravno, ukoliko nešto predano i kvalitetno radite naćićete svoju publiku. Ali do saradnji, zarade, poziva na događaje i sl. blogeri, čini mi se, prolaze mnogo teži put. Iako sam dugo u ovom poslu, nije mi uvek bilo lako. Potrebno je zaista puno rada i truda, posvećenosti i istrajnosti da biste se pozicionirali. Još uvek nisam tamo gde želim biti, ali sam zadovoljna u kom pravcu se stvari odvijaju.

Revija Dragane Ognjenović Foto: Dare 2 wear

Ukoliko volite modu ili kozmetiku, ili sebe vidite u nekoj drugoj branši i želite da svoja interesovanja, savete, iskustva i inspiraciju podelite sa drugima, imate smisla za pisanje, volite da fotkate ili da se fotkate pokrenite svoj blog. Nemojte odmah misliti na PR pakete i zaradu. Uživajte u tome što radite, upoznaćete sjajne ljude, među njima ćete možda steći i prijatelje, a vaš trud i kvalitet će već neko prepoznati pa će doći i materijalne stvari.“

Nadamo se da ćete svakako uživati u njenim postovima. Sve ih možete naći na http://www.dare-2-wear.com/https://www.instagram.com/katymage/

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde