Šta je K-pop i ko ga sluša kod nas?

0
4066
BTS Kampanja Love Myself Unicef Foto: twitter

K-pop je popularna skraćenica za korejsku pop muziku, kojom se opisuje čitav jedan žanr popularne subkulture.  Zapravo, ovaj pravac je u Srbiji jako rasprostranjen i rado slušan. Za potrebe ovog istraživanja o muzičkom pravcu iz daleke Koreje, koji je našao mesta i na našim top listama, pričamo sa onima, koji ga slušaju. One su podelile sa nama svoje utiske, znanja i linkove.

Anđela: K-pop je termin koji se koristi širom sveta i obuhvata muziku nastalu u Koreji. U samoj Koreji, te pevače i grupe nazivaju idolima, jer su stvoreni kroz veoma specifičan proces.

Kako nastaju korejski idoli?

Kompanije prave audicije ili regrutuju ljude, kako bi ih obučili da igraju, pevaju, repuju i glume. Njihov period treniranja uglavnom traje od 3 do 4 godine, ali se dešavalo da neki treniraju i 10 godina pre nego što  debituju. Onda ih spoje u grupu, gde svako ima neku ulogu: Pevač, plesač i reper. Od idola se očekuje da budu dobar uzor mladima, i zbog toga ih zovu tako. Uglavnom su iz Koreje, ali ima i onih koji su iz drugih država, kao npr. iz Kine, Japana, s Tajlanda, itd. Zbog toga, a i da bi privukli širu publiku, neke grupe imaju i pesme na kineskom ili japanskom, a neke čak i na engleskom.

Red velvet Foto: The Kraze Magazine

Danica:

K-pop je industrija u Južnoj Koreji, koja je dovedena do savršenstva. Kako? Počev od muzike, muzičkih spotova, reklama za iste, vokala, čije neverovatne visine dolaze do izražaja, pa do rep sekvenci koje kada jednom uđu u uvo, ne izlaze iz glave. Ovo mene lično tera da se na tako uporan, dosledan, istrajan i beskrajno inspirativan rad neprestano i svakodnevno ugledam. Kod sebe sam primetila da od kako slušam k-pop i u celoj sam toj priči, generalno, u korejskoj kulturi, povratila sam svoj lični „kompas“ za prave vrednosti. Ono što gura ovu industriju napred i samim tim  pomera njene granice je upravo taj neverovatni mentalitet Korejaca.

Podrži svoj talenat

Pođi za svojim talentom, unapredi ga svakodnevnim predanim radom i traži priliku. Dakle, reč je o ogromnoj konkurenciji, koja je neretko gruba i nije fer, ali te nauči mnogo o zivotu. Druga stvar, koja lako upada u oči jeste da se k-pop često bavi problemima tinejdžera u svojim pesmama, što je nešto na šta treba obratiti pažnju. Neke od kpop grupa i krock grupa koje mene lično inspirišu i daju mi energiju su (kpop:)BTS, SHINee, Big Bang, GOT7, NCT, (krock:)FTISLAND, DAY6, CNBLUE.
Prva kpop radionica u Nišu Foto: Continuum Dance Theatre

K-pop radionica i takmičenje

 
Petra je sa nama podelila utiske sa plesne radionice k-popa i takmičenja, koje je u Srbiji organizovala Ambasada Republike Koreje.
Plesna grupa 4real bila je prvi predstavnik jugoistočne Srbije na kpop cover takmičenju, koje svake godine tokom letnjih meseci organizuje korejska ambasada.
Sa velikim entuzijazmom I originalnim imidžom izvele su plesnu verziju numere Dally koju u originalu izvodi Hyolyn. Takmičenje je, kako kažu, bilo prepuno pozitivnih emocija, zanimljivih trenutaka I opšte prisutnog osećaja pripadnosti.
Pored toga, uskoro nas u Nišu očekuje plesna škola k-popa, kao nastavak uspešne plesne radionice u organizaciji Continuum Dance Theatre.
 
K-pop takmičenje
Foto: k-pop cover takmičenje Beograd
 
Anđela:
 
Ono što čini Stray Kids specijalnim jeste da su se oni sami oformili, tačnije, okupio ih je njihov lider i tako predstavio direktoru kompanije, koji im je odobrio debitovanje ako prođu survival emisiju, koja je nazvana po njima. Pre debitovanja ove godine su dostigli 2. mesto na Billboard-ovom World Album chart-u, sa svojim EP Mixtape. Nakon debitovanja, osvojili su Male Rookie Award nagradu na MBC Plus X Genie Music Awards u Koreji. Jedna su od najuspešnijih novih grupa.

Pesma preporuke (ujedno i njihova prva pesma):


Girl’s Generation, jedna od grupa koje su najzaslužnije za probijanje kpop-a na zapadno tržište, zahvaljujući korišćenju najrazličitijih žanrova u njihovim pesmama.
Pesma preporuke (koja ih je probila bila do prvog mesta na Billboard-ovom World Album chart-u):

Kako nastaju k-pop pesme?

Jovana je sa nama podelila složenost pesama, koje pripadaju ovom pravcu i analizu svoje omiljene pesme. Pesma “Lie“ od Jimin-a, koji je član BTS-a, je skroz napisana u taktu 3/4, koji je kao krug začaran koji predstavlja ritam za valcer. To je vrsta takta, koja se ne koristi u popularnoj muzici, najčešće je u klasičnoj tj. u valceru. Na neki način  3/4 takt dočarava tekst koji on govori,  jer ovaj tekst deluje kao da se nikad završava. Aludira na borbu koja se vodi u njemu, to se zove Text painting ( kada se tekst povezuje sa onim što se dešava u muzici) .

Gitara na početku prikazuje njegove misli i borbu unutrašnju i onda se uvodi orkestar što pojačava doživljaj.

Nadamo se da sada znate mnogo više o ovom muzičkom pravcu, nego što ste do sada znali i da će vas ovo navesti da i sami malo istražujete o ovoj temi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde