Zašto volimo da čitamo erotiku?

1
1238
model-girl-woman-portrait-erotica
model-girl-woman-portrait-erotica Foto: pixabay
O erotici se oduvek raspravlja. Da li je erotika kič ili šund, da li je loš uticaj  ili je prosto nešto vrlo prirodno za čoveka? Često se susrećemo sa uvreženim mišljenjem da su erotski romani rezervisani isključivo za žene, koje čitaju nekvalitetnu literaturu. Poput kakvog lakog slatkiša nešto su što se guta u momentima dokolice, prekraćivanja vremena i služi za to da vi ne umarate vaš lepi mali mozak.
Međutim, da li je ova vrsta literature zaista nekvalitetna? Ima li među erotskim naslovima, ljubićima, čiklitima, vikend romanima nečeg na čemu bi se moglo zadržati i iskusnije književno oko?
Odgovor je vrlo jednostavan-da.
Zašto? Pre svega, jer se kvalitet književnog dela ne završava na žanru, književno delo je uspelo i vredno ako u publici koja ga čita budi istinske ljudske emocije.
Ovde ne mislim isključivo na one vezane za požudu i seksualnu želju, već i na sve ostale koje oslikavaju emotivni odnos između dvoje ljudi, a kojima ova vrsta literature obiluje. Ljubav na ovaj ili onaj način bila je i ostala gorivo i večita neiscrpna tema te tako i ova vrsta knjiga nalazi svoj put do čitalaca. Sa druge strane, ljudska seksualnost  uvek je predmet rasprave. Neko o svojoj najradije ćuti a neko pak vrlo glasno govori. Legitimno je i jedno i drugo.
Erotica
Erotica Foto: pixabay
Razotkrivanje seksualnih tabua, oslobađanje od društvenih stega ovde je više od bunta protiv odrastanja u konzervativnoj sredini. Kroz istoriju, i najpopularnije knjige ovog žanra nadaleko poznatog Markiza de Sada ne samo što su u sebi imale opise eksplicitnog seksa i još eksplicitnijeg nasilja već i vrlo ozbiljne filozofske studije na različite teme. Tako da uprkos popularnom uverenju, nije svaki naslov koji se definiše kao erotski nužno i nekvalitetan.
Da li je erotika rezervisana samo za žene?
Zapravo, ne. Verovali ili ne, mnogo muškaraca čita ovakvu literaturu, ne samo jer ih baš zanima šta njihove partnerke baca na kolena ili uzbuđuje već i zato što ova vrsta literature opušta i stimuliše na svaki mogući način.
Mnogi muškarci zapravo kriju da čitaju ovakvu vrstu literature, jer čemu to pored toliko pornografije? Međutim, oni i  dalje kupuju ove knjige, govoreći kako je to poklon za partnerku, drugaricu ili koga već. Sa druge strane ima i onih hrabrijih, koji smatraju da ovakva vrsta izleta u svet erotike ima i onu edukativnu stranu. Svaka čast, dragi naši muškarci.
Ester.kakozavestimilijardera
Ester.kakozavestimilijardera Foto: Ana Ubavić
Kada se npr radi o ženama, jedan od razloga  zašto je ovaj žanr toliko popularan jeste to što žene vole dobru priču, sočan zaplet, uzbuđenje, adrenalin. Da li ogromna popularnost naslova poput 50 nijansi sive, Dablin strita, romana Porše da Koste govori u prilog tezi da čitanjem ovih knjiga nadomešćujemo ono što nam u realnom životu nedostaje- poput strasti, zaljubljivanja, perverzije?
Možda, ali možda i sa druge strane te knjige imaju i pozitivni efekat- da pokrenu, oslobode nas da izrazimo sebe kroz emocije,  seksualnost, da volimo malo više, a da budemo frustrirani  malo  manje.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde