Freelance sajtovi na kojima možete odlično da zaradite

1
5426
Prednosti rada kod kuce
Prednosti rada kod kuce; Foto: digitaltrends

Mnogima od nas vrlo su mučna jutra kada moramo da ustanemo rano za posao. Tu je ponekad i nervozni šef, prekovremeni rad, a sve zarad toga da bi zaradili dovoljno za pristojan život. Sa druge strane, studentima  na primer znači džeparac,  da bi što manje zavisili od roditelja. Ako ste,  recimo, novopečena mama, koja pokušava da prekrati vreme imamo rešenje za vas. U takvim slučajevima uvek je zgodno imati neki honorarni posao, koji nam ne oduzima mnogo vremena, a opet donosi dobit. Predlažemo vam freelance  poslove online. Još jedna od pogodnosti kada se radi o ovakvim poslovima jeste to što se rade od kuće.

U istraživanju čuvenog sajta Upwork kaže se da se Srbija jako visoko kotira u svetu freelance biznisa. Naime, srpski honorarci su toliko cenjeni da je  Srbija  u 2012. godini zaradila više od 5 miliona dolara na takvim poslovima, i godinu završila kao 12. na svetu i 5. u Evropi.

Online work
Online work; Foto: feedblitz

Šta vam je potrebno da biste se bavili freelance poslovima? Za početak posedovanje računara ili laptopa, solidno znanje engleskog i dobra volja. Nekad vam čak i znanje engleskog nije preko potrebno, jer ima i poslova, koji su isključivo za naše tržište. Međutim, kad se radi o mlađoj populaciji retki su oni, koji ne barataju engleskim jezikom.  Poslovi za one, koji govore engleski jezik su u rasponu od pisanja tekstova, prekucavanja, uređivanja, pisanja opisa za proizvode, anketa do dizajna, programiranja i pravljenja aplikacija za one, koji malo bolje poznaju rad na računaru. Poslovi su ili one time ili imaju određeno radno vreme, a traju duži vremenski period.

Autor ovog teksta sticajem okolnosti se oprobao na raznim sajtovima, te tako može dati preporuku sa čime da se okušate.

Upwork logo
Upwork logo; Foto: Upwork

Upwork

Upwork je sajt na kome je potrebno napraviti profil i onda će vam se otvoriti baza poslova, na koje možete konkurisati. Na ovom sajtu zaista ima od svačega ponešto- od sitnih tekstova pa do poslova virtuelnog asistenta, pisca, novinara, programera. Korisnici su odlično zaštićeni, jer se sva komunikacija i saradnja obavlja preko sajta. U slučaju da klijent odbije da vas plati pošto je saradnja obavljena, sam sajt vam nadoknađuje gubitak, a potom to potražuje od klijenta.

Freelancer

Freelancer je takođe globalna mreža, sličnog tipa kao upwork. Samostalno  konkurišete na poslove, koji su ponuđeni. Posle nekog vremena kada ste iskusan freelancer dešava se da vas klijenti i sami traže, ali je ovako za početak. Na svakom od ovih sajtova postoje i testovi, koje možete uraditi, čisto da klijenti imaju uvid u vaše poznavanje jezika i gramatike.

Writing job
Writing_job; Foto: solvibrations

Bibo

Bibo je sajt na kome možete naći posao kao predavač engleskog jezika. Ako ste mislili da ne možete predavati engleski jezik,  a da ga prethodno niste studirali ili imali završeni kurs, varate se.  Ono što vam je potrebno da biste radili na ovakvom sajtu jeste napredno poznavanje engleskog jezika i gramatike, kao i jaka internet konekcija. Koliko se dobro snalazite u konverzaciji jedan na jedan utvrdiće i njihovi predstavnici na skype intervjuu, gde ćete pričati i raditi testove. Ono što je zanimljivo za ovakav tip sajtova je da se satnice kreću od 3 dolara pa naviše, i da sami određujete koliko ćete časova imati u toku dana ili nedelje.

Native camp

Native camp je jezička platforma, koja upošljava ljude sa intermediate, ili da kažemo srednjim nivoom poznavanja engleskog jezika. Eto prilike da testirate sve ono što ste naučili. Na samom sajtu kažu da je u zavisnosti od toga koliko radite moguće zaraditi i do 1,200 dolara mesečno.

Toptal

Toptal je sajt, koji unajmljuje programere, dizajnere, finansijske eksperte. Mreža je relativno nova, ali se vrlo brzo širi jer posluje jako profesionalno i specijalizovana je isključivo za takve projekte. Bilo da vam je potreban stručnjak ili da ste vi stručnjak u nekoj od ovih oblasti, eto prilike da se povežete sa vodećim svetskim kompanijama i radite za njih.

1 KOMENTAR

  1. Svidja mi se Vas tekst. Hvala Vam na izdvojenom vremenu da ga napisete. S obzirom da se trenutno nalazim u nekoj tamnoj fazi svojih misli, Vas opis me razveselio, preneli ste mi pozitivnu energiju.
    Isprobacu sajtove/platforme koje ste opisali.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde