Dok čitam tvoju knjigu imam osećaj da će sve biti u redu

0
778
Nemanja D. Pavlović Foto: Lična arhiva

Intervju sa Nemanjom D. Pavlovićem

Nemanja D. Pavlović spada u mlađe pisce domaće epske fantastike. Prošle godine objavio je svoj prvenac Ukradeni Bog za Autostoperski vodič kroz fantastiku. Roman je vrlo maštovito štivo, sa puno magije, lepote, istinske potrage za smislom života i ljubavlju. Knjigu možete nabaviti na webshop-u Autostoperskog vodiča kroz fantastiku.

Ukradeni Bog
Foto: AVKF
  1. Šta za tebe znači biti pisac?
    Živeti svoj san. Boriti se i kriti iza reči, stvarati nove, podsećati na stare i učiti sebe i druge. Deliti sreću, zadovoljstvo, zabavu, podsećanja i upozorenja.
  1. Otkud inspiracija za ovakav roman? Da li je bazirana na nekom poznatom svetu, mitu ili je to nešto tvoje?
    Prvobitne niti inspiracije su počele sa igricom „Warlords battlecry“ pa se na to nadogradio Tolkin i Robert Džordan a zatim sam inspiraciju pronalazio svuda u životu. U stvarnim situacijama, ljudima i knjigama koje volim.
  1. Kako si stvarao svoje likove?
    Najčešće su to ljudi iz mog života koji su me inspirisali na različite načine da ih zatočim na stranicama knjige.
Na Sajmu knjiga
Foto: LIčna arhiva
  1. Misliš li da ima mesta u knjižarama za domaće fantastičare? Je li teško doći do izdavača?
    U knjižarama ima mesta za sve što može da se proda. Nisam merodavan da odgovorim na ovo pitanje, moj izdavač i ja smo se vrlo brzo i prirodno našli.
  1. Koliko je za pisca bitan rad sa urednikom?
    Svim piscima je potrebna kompetentna osoba koja objektivno može da sagleda njihovo delo i uputi ih na greške, pomogne im da pišu najbolje što mogu i motiviše ih da nastave da se razvijaju. Ono što je najbitnije je zapravo pišćevo poverenje i stručnost urednika.
  1. Da li je moguće izaći iz okvira subjektivnosti i stvarati likove nezavisno od svog ličnog karaktera?
    Naravno! U tome je čitava čar! Na neko vreme biti neko drugi. Iskusiti tuđe cipele, razumeti njegove plikove i hodati putem tuđih odluka.
O Reno
Foto: Lična arhiva
  1. Mašta ili tehnika pisanja? Šta je bitnije?
    Mašta.
  1. Omiljeni pisac ti je Stiven Erikson. Koliko Eriksona ima u Ukradenom Bogu?
    Da bi se inspiracija pokrenula, potrebna je određena vrsta ushićenja koje će me naterati da pišem. Eriksonove knjige su bile moje ushićujuće gorivo. Ima ga mnogo ako gledamo iz tačke te ushićujuće energije koju sam crpio iz njegovog dela pa je sagorevao dok sam pisao svoje. U svojoj zahvalnici sam pomenuo da postoje određeni motivi iz njegovog sveta koje sam uklopio u svoj kao omaž tom gospodinu.
  1. Šta čitaoci da očekuju od tvog romana?
    Neka očekuju boje i svetlost. Moram da iskoristim priliku i napišem ono što mi je jedna osoba skoro rekla: „Dok čitam tvoju knjigu imam osećaj da će sve biti u redu.“ – Ako ovo oseti većina čitalaca, ja sam najsrećniji čovek na svetu.
  1. Preporuka mladim autorima?
    Ako se ovo pitanje odnosi na savet koji bi trebalo da im dam kako bi postali bolji onda je to definitivno čitanje. Čitajte mnogo i raznovrsno, širite i negujte svoj vokabular i pišite kad god imate vremena.
Promocija
Foto: Lična arhiva

Preporuke za čitanje:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde