Počeo 63. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu

0
1348
Sajam knjiga Fotp: sajam.rs

Sa sajta dan u Beogradu prenosimo vest o početku najbitnijeg događaja u toku godine za sve ljubitelje pisane reči. Naime, od  juče 21. do 28. oktobra na Beogradskom sajmu održaće se 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom „Radost čitanja“.

Okupljanje zaljubljenika u pisanu reč na Beogradskom sajmu već tradicionalno je jedan od najznačajnijih događaja u našoj kulturi. Književna publika prepušta se čarima sveta knjige, najznačajnije civilizacijske tekovine i najlepšeg sveta koji je čovek stvorio.

Svaka manifestacija iznova otvori nova pitanja, razmišljanja, sagledavanja i suočavanja modernog društva sa pitanjima etike i estetike – te će i ovogodišnji, 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, biti poprište čitaočevog duhovnog i intelektualnog preispitivanja.

„Radost čitanja“ na 30.000 m²

Književna manifestacija od najvećeg ugleda u ovom delu Evrope, 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, ove godine će biti organizovan na 30.000 m² izložbenog prostora u halama 1, 1a, 2a, 2ce i 4, uz učešće oko 500 direktnih izlagača iz zemlje i inostranstva.

Na najvećem i najposećenijem Sajmu knjiga u regionu učestvovaće najznačajniji domaći kao i inostrani pisci.

Premijerno će biti predstavljena mnoga izdanja, a publika će imati mogućnost da prisustvuje brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu, aktuelnom društvenom trenutku i obeležavanju jubileja.

Pod kupolama sajma tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti i poslenici knjige, moći će na jednom mestu da steknu uvid u celokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju i da, po sajamskim cenama, obnove biblioteke najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ali i uvek aktuelnim klasicima svetske književnosti ili antikvarnim knjigama.

Izlagački koncept

Osnovni izlagački koncept Beogradskog sajma knjiga ostao je nepromenjen – bazira se na predstavljanju savremene domaće i svetske izdavačke produkcije književnoj publici i široj javnosti.

Uz prisustvo eminentnih pisaca, na tribinama se pokreću aktuelna književna i društvena pitanja.

Izložbene celine

• Hala 1: domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost (isključivo sa sopstvenim izdanjima);
• Hala 2a: počasni gost Beogradskog sajma knjiga – Kraljevina Maroko, inostrani izlagači, nacionalne prezentacije, izdavači školske i stručne literature;
• Hvala 2ce: Izložbe, Festival stvaralaštva mladih, pres centar, prostor za odmor;
• Hala 4: domaći i strani izdavači, državne institucije/ustanove (ministarstva, biblioteke, muzeji…) i izdavači iz oblasti religije i teologije, distributeri;
• Hala 4 galerija: prodaja korišćenih i antikvarnih knjiga;
• Hala 1a: programske sale.

Program Sajma knjiga

Pored predstavljanja autora i dela iz Kraljevine Maroko, zemlje počasnog gosta, sajamski program biće posvećen savremenoj srpskoj i svetskoj književnosti, aktuelnoj teorijskoj misli u oblasti duhovnih disciplina, književnom prevodilaštvu i promociji knjige i čitanja.

Važni književni i kulturni jubileji biće povod za dijalog sa tradicijom i za vrednovanje stvaralaštva koje se na tu tradiciju nastavlja.

Dijaloško-tribinske celine

• PIŠEM, DAKLE POSTOJIM – portreti naših i pisaca iz inostranstva, dijalozi pisaca različitih generacija i poetika, savremena poezija, pesnička radionica za mlade pesnike…

• MISLITI O KNjIZI – status teorijske literature, popularizacija istorije u književnosti, (ne) postojanje tabu tema u savremenoj književnosti, potreba za novom istorijom srpske književnosti, antologije – osnovi za kanonizaciju ili polazišta za sporenja …

• KNjIGA ĆE SPASITI SVET – prevođenje srpske književnosti u svetu i svetske kod nas, grafička i likovna oprema knjiga, izazovi savremenog bibliotekarstva…

• BAJKA O KRATKOVEČNOJ – slikovnice kao prve knjige, kako zainteresovati dete za čitanje, heroji u književnosti za decu – nekad i sad, antologije dečje književnosti…

• SLUŠANjE / GLEDANjE KNjIGA – književnici kao scenaristi, adaptacije književnih dela za pozorište, film, radio i televiziju, digitalizacija književnog i kulturnog nasleđa, knjiga i internet…

• KNjIGA U JAVNOSTI – medijski prostor za knjigu, medijska kritika, svet kolumni…

• VREME PAMĆENjA – problemske tribine povodom jubileja: 200 godina od objavljivanja Vukovog rječnika – rečnici u srpskoj kulturi,150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa – znamo li čime je zadužio našu nauku i kulturu, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog – zašto ga (ne)branimo…

Sajamske izložbe

Na ovogodišnjoj manifestaciji će se u hali 2C predstaviti sledeće izložbe:

„Rukopisi Alekse Šantića“, povodom 150 godina od pesnikovog rođenja, u saradnji sa Bibliotekom SANU.

„Život i delo Desanke Maksimović“, povodom 120 godina od rođenja pesnikinje, u saradnji sa Zadužbinom D. Maksimović.

„200 godina Vukovog rječnika“, u saradnji sa SANU.

„Miloš Crnjanski“, povodom 125 godina od rođenja pisca, u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom.

„150 godina srpske čitaonice u Banja Luci“, u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske.

Izložba o Mihailu Petroviću Alasu povodom 150 godina od rođenja i 75 godina od smrti, u saradnji sa Muzejom srpske književnosti i Udruženjem „Adligat“.

„60 godina Radio Beograda 2“, u saradnji sa Radio Beogradom 2.

„100 slovenskih romana“, Foruma slovenskih kultura.

Izložba knjiga i ilustracija, Bibiana – Međunarodna kuća umetnosti za decu, Bratislava, Slovačka.

„Stara dečja srpska knjiga od kraja 19. veka do 1944“, u saradnji sa Srpskim bibliofilskim društvom.

Izložba kaligrafskih, tipografskih i dizajnerskih radova nadahnutih ćirilicom, u saradnji sa Udruženjem „Kultura ćirilice“.

Prateći program Sajma knjiga

Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača.

U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva.

Prateći programi odvijaće se u salama: Ivo Andrić, Borislav Pekić, Vasko Popa, Desanka Maksimović i Plato Branko Miljković (Hala 1A).

Zemlja počasni gost – Kraljevina Maroko

Počasni gost 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, sa sloganom „Radost čitanja“ je Kraljevina Maroko.

U centralnom delu hale 2a Kraljevina Maroko će predstaviti svoju viševekovnu tradiciju i kulturnu raznovrsnost – dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika, kao i domete dinamičnog razvoja u kulturi, a posebno u izdavačkoj oblasti.

Grad gost – Niš

U okviru projekta predstavljanja aktivnosti u kulturi gradova Srbije u 2018. godini u petak, 26. oktobra na Platou Branka Miljkovića u hali 1a Niš će predstaviti svoje institucije, festivale, umetnike i izdavače.

Inostrani izlagači

Pored zemlje počasnog gosta, na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Irana, Japana, Kine, Mađarske, Rumunije, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Švajcarske.

Literatura različitih inostranih izdavača biće predstavljena i na štandovima distributerskih kuća u hali 4.

Knjige Foto: Pixnio

Gosti iz inostranstva

Brojni inostrani gosti, pisci, prevodioci i izdavači će na ovogodišnjem Sajmu knjiga učiniti čast organizatorima i ljubiteljima književnosti u Srbiji.

Uz goste iz Kraljevine Maroko, u Sajamskim programima učestvovaće peruanski pisac Santjago Ronkaljolo, portugalski pisac Valter Ugo Mai, slovenački pesnik Robert Simonišek, američki pisac Piter Bret, prevodioci srpske književnosti na ruski Jelena Sagalovič i na nemački jezik Mirjana Vitman i Klaus Vitman…

Školski dan

Školski dan na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 25. oktobra 2018. godine.

Školski dan namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju poseban sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima kao i njihovim učiteljima i predavačima.

Porodični dani

Ponedeljak i utorak, 22. i 23. oktobar 2018. godine su dani za porodičnu posetu, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom poseti manifestaciju.

Nagrade

U okviru 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama:
• Izdavač godine,
• Izdavački poduhvat godine,
• Dečija knjiga godine,
• Nagrada za izdavača iz dijaspore,
• Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke,
• Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip,
• Nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu,
• Nagrada za najlepšu dečju knjigu i
• Specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Za nagrade konkurišu svi izdavači – učesnici Sajma knjiga iz Srbije (osim kada je u pitanju nagrada za izdavača iz dijaspore), automatski samim učešćem na manifestaciji.

63. Međunarodni beogradski sajam knjiga – radno vreme

Radno vreme 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga:

• 21. 10. (nedelja), 26.10. (petak), 27.10. (subota) i 28. 10. (nedelja) – od 10 do 21 sat;
• 22. 10. (ponedeljak), 23.10. (utorak), 24.10. (sreda) i 25.10. (četvrtak) – od 10 do 20 časova.

Ulaznice

Cene ulaznica na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga:
• pojedinačna ulaznica je 250 dinara,
• ulaznica za grupne posete je 150 dinara.

Istovremeno na Beogradskom sajmu

Počev od 24. zaključno sa 28. oktobrom na Beogradskom sajmu će se održati i:
• 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava – hale 2B i 3A i
• Sajam informisanja, komunikacija i marketinga „Medija market“ – hala 3.

(danubeogradu.rs)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde