Zvezde akcionog i horor filma dolaze na Festival srpskog filma fantastike

0
1232
Festival srpskog filma fantastike FSFF; Foto PR
Festival srpskog filma fantastike FSFF; Foto PR

Ovogodišnji 12. po redu Festival srpskog filma fantastike (25-28. oktobar, Studentski kulturni centar), predstavljaće pravi praznik za ljubitelje žanrovskog filma. Posetioci će imati priliku da, pored kvalitetnih filmova i bogatog pratećeg programa, vide i upoznaju zanimljive goste iz sveta sedme umetnosti. Između ostalih, festival će ove godine ugostiti reditelje Marka Ristorija i Luku Bonija, autorski dvojac iz Italije koji zajednički potpisuje nekoliko naslova (Eaters, 2011, Apocalipse Z, 2013, Zombie Massacre: Reich of the Dead, 2015, House of Evil, 2017). Njihovi filmovi predstavljaju produkcijski i estetski svedene horor filmove, koji se uglavnom oslanjaju na podžanr popularnog zombi filma, u okviru koga predstavljaju vodeće evropske autore, budući da pored režije potpisuju i scenario, produkciju, montažu i vizuelne efekte.

Ipak, najveća zvezda ovogodišnjeg FSFF-e biće mladi francuski glumac, kaskader i producent Ala Safi. Ovaj svestrani umetnik je do sada odirao preko 40 uloga, glumeći pored imena kao što su: Nikolas Kejdž, Tilda Svinton, Majkl Kiton, Vinsent Perez i drugi. Pored uloga u visokobudžetnim akcionim spektaklima (Outcast 2014, Doctor Strange 2016, American Assasin 2017), Safijeva specijalnost su borilački filmovi, na kojima neretko radi i kao dubler, a u kojima je svoje borilačko umeće ukrstio sa Džekijem Čenom (Chinese Zodiac 2012) i Skotom Adkinsom (Incoming 2018). Pored navedenog, Safi predstavlja i jednog od najvećih poliglota među glumcima budući da se, pored francuskog, služi i engleski, arapskim, italijanskim, španskim i tai jezikom.

Ala Safi - Festival srpskog filma fantastike
Ala Safi – Festival srpskog filma fantastike; Foto: PR

Festival srpskog filma fantastike će otvoriti dečja fantastika Zlogonje čiji je reditelj Raško Miljković na prošlogodišnjem izdanju FSFF-a dobio nagradu „Koskar“ za najbolji scenario za kratkometražni film Kris. Posebnu pažnju skrećemo na film Incoming (SAD), koji je u potpunosti snimljen u Srbiji, sa ovdašnjom tehničkom ekipom i glumcima, koji će na FSFF-u imati srpsku bioskopsku premijeru. Veliku ulogu u ovom filmu ostvario je gost festivala Ala Safi, koji će sem ovog ostvarenja predstaviti i svoj višestruko nagrađivani postapokaliptični kratki film Point Zero.

Festival srpskog filma fantastike – takmičenje

U zvaničnoj selekciji festivala je devet filmova koji će se takmičiti za nagradu „Koskar“ u nekoliko kategorija – najbolji film, najbolji efekti, najbolji scenario, specijalna dostignuća. O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: Kristijan Milić, reditelj iz Hrvatske, Bojan Vuk Kosovčević, reditelj iz Beograda i Saša Radojević, dramaturg, kritičar i reditelj iz Beograda.

Među domaćim kratkometražnim filmovima, “snage” će odmeravati Žetva Aljoše Dakića o verovanjima istočne Srbije, animirani Neputovanja Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković koji se nadovezuje na film Rabbitland koji je pre nekoliko godina trijumfovao na FSFF, Zemlja 2.0, onirična bajka Igora Stanojevića, eksperimentalni Poslednji zapis Leonida Šejke Zlatka Stojilovića, folklorna fantastika Strašno mesto Milančeta Markovića, te kratki SF filmovi Moj prijatelj Leon Ane Radulović, Kamen Janka Đurića, kao i fantasy minijatura Kroz oko aparata Žikice Jovanovića i horor Ne vidiš da vidiš Alekse Mirosaljevića.

Pored najboljih domaćih filmova, žiri će odlučivati i o najboljem filmu sa eks jugoslovenskog prostora. Selektovano je nekoliko izuzetno intrigantnih ostvarenja, od kojih čak tri (i sva tri iz Hrvatske) imaju predznak – “poslednji”, pa će publika FSFF tako videti animirani Poslednji izazov Božidara Trkulje, postapokaliptični Poslednji bunar Filipa Filkovića i akcioni horor Poslednji otpor Hrvoja Habljaka, a pored toga selektovana je još jedna animirana fantastika, Kutija Dušana Kastelica iz Slovenije, kao i ostvarenje sa vampirima Griža savesti Strahinje Mlađenovića (Slovenija). Od stranih filmova, za nagrade će se takmičiti ostvarenja iz Španije, Francuske, Rusije, Amerike, Italije, Meksika i Urugvaja.

Kao i svake godine, Festival srpskog filma fantastike daje fokus na jednu kinematografiju, čiji su filmovi fantastike po svemu osobeni. Tako će poseban program biti posvećen Južnoj Koreji i njenoj fantastičnoj kinematografiji, te će tom prilikom biti prikazana ostvarenja sa jednog od najčuvenijih festivala fantastike u ovoj zemlji, koji se održava u Pusanu.

Festival srpskog filma fantastike će, osim filmskih programa, imati i brojne druge prateće programe u vidu tribina, izložbi i performansa.

Festival srpskog filma fantastike realizuje udruženje Mladi kadrovi, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Opštine Vračar.

Program festivala: https://fsffantastic.com/program-festivala/

 Ulaz na Festival srpskog filma fantastike je besplatan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde