Završen 12. Festival srpskog filma fantastike: NEPUTOVANJA najbolji film festivala

0
1576
Milanče Marković; 12. Festival srpskog filma fantastike; Foto PR
Milanče Marković; 12. Festival srpskog filma fantastike; Foto PR

Svečanom ceremonijom dodele nagrade „Koskar“ i projekcijom najboljih ostvarenja sinoć je u Studentskom kulturnom centru završen 12. Festival srpskog filma fantastike. Nagradu „Koskar“ za najbolji film dobilo je animirano ostvarenje „Neputovanja“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, koje je žiri nagradio i za najbolji scenario.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je Milančetu Markoviću za film „Strašno mesto“, a nagrada za najbolje vizuelne efekte pripala je filmu „Poslednji zapis Leonida Šejke“ Zlatka Stojilovića.

Za najbolji regionalni film proglašeno je ostvarenje „Kutija“ Dušana Kastelića iz Slovenije, a u istoj kategoriji žiri je dodelio još jedno specijalno priznanje filmu „Poslednji izazov“ Božidara Trkulje iz Hrvatske.

„Koskara“ za najbolji strani film poneo je „RIP“ Kajea Kasasa iz Španije, a specijalno priznanje žirija dodeljeno je filmu „Mamon“ Alehandra Damjanija iz Urugvaja.

Najbolji film po izboru publike je „Ne vidiš da vidiš“ Alekse Mirosaljevića.

Ekipa filma Ne vidiš da vidiš - Festival srpskog filma fantastike; Foto PR
Ekipa filma Ne vidiš da vidiš – Festival srpskog filma fantastike; Foto PR

O najboljim ostvarenjima na ovogodišnjem Festivalu srpskog filma fantastike odlučivao je žiri:

  • Kristijan Milić (Hrvatska)
  • Bojan Vuk Kosovčević (Srbija)
  • Saša Radojević (Srbija)

Alaa Safi na Festivalu srpskog filma fantastike

Organizatori ovogodišnjeg FSFF-a dodelili su i nagradu za specijalni doprinos horor žanru koja je pripala francuskom glumcu Ali Safiju. Publici u Beogradu se predstavio sa filmovima „Point Zero“ i „Incoming“, ali i podelio svoje bogato iskustvo na velikom platnu kako u Evropi, tako i u Americi.

Alaa Safi – Festival srpskog filma fantastike; Foto PR

U okviru FSFF-a održan je i konkurs „Svetlosne instalacije“, na kome je nagradu poneo umetnik Paolo Gentilini za projekat „Luminar“.

Šta je Festival srpskog filma fantastike?

Dvanaesti Festival srpskog filma fantastike održan je od 25. do 28. oktobra u Studentskom kulturnom centru. Glavni gosti bili su glumac, kaskader i reditelj Ala Safi i italijanski rediteljski dvojac Marko Ristori i Luka Boni koji su se predstavili sa filmom „Kuća zla“ (House of Evil).

FSFF je najstarija filmska manifestacija u regionu posvećena isključivo žanru naučne fantastike i horora. Pored godišnjih izdanja u Beogradu, festival se nalazi na stalnoj turneji. Publika u pojedinim mestima u Srbiji i regionu imati priliku da pogleda dostignuća u oblasti žanra novije produkcije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde