Rossi fest od 25. januara u Narodnom pozorištu

Koncertom „Muzički cvetovi jevrejskog baroka” ansambla Salomon Rosi iz Italije, na sceni Raša Plaović 25. januara svečano će biti otvoren ovogodišnji Rossi fest.

0
829
Rossi Fest Beograd - Narodno pozorište; Foto PR
Rossi Fest Beograd - Narodno pozorište; Foto PR

Rossi Fest je četvorodnevni međunarodni muzički festival inspirisan evropskim kompozitorom – Salomon Rosijem (1570-1650).

Ansambl Salomon Rosi, osnovan 1991. godine, ostvario je brojne nastupe u Italiji i inostranstvu. Naročito se izdvajaju koncerti u Belgiji u Koncertnoj sali Briža, u zamku Čimej, koncert na Akademiji lepih umetnosti u Madridu uz direktan prenos na nacionalnom radiju, zatim nastupi u Veneciji, Bergamu, Askoni, Trstu, Istanbulu, kao i koncert u Americi na Montclair State Univerzitetu. Prvi kompakt disk pod nazivom „Jevrejska barokna muzika“ objavili su 2009, zatim „Salmi e Sonate di Benedetto Marcello“ 2018. Sledeći album će biti objavljen na proleće 2020. godine. Osnivač i umetnički rukovodilac ansambla je Lidija Ćevidali.

Ansambl Salomon Rosi; Foto PR
Ansambl Salomon Rosi; Foto PR

Šta možete videti na Rossi fest-u?

Koncert „Portreti i sećanja“, koji će biti izveden 27. januara, veoma je važan segment Rossi fest-a i predstavlja deo programa koji se kontinuirano ponavlja od osnivanja festivala. Tema programa posvećena je sećanju na događaje tokom Drugog svetskog rata, u cilju odavanja pošte žrtvama – pojedincima i kolektivima, kao i hrabrim i pravičnim delima. Na koncertu će, povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve holokausta, biti izvedeno delo kompozitora Olivijea Mesijana, „Kvartet za kraj vremena”, u režiji Ane Grigorović, nastalo i premijerno izvedeno tokom kompozitorovog zatočeništva u koncentracionom logoru u Silesiji. Suočen sa strahotama rata i zatočeništva, inspiraciju za svoje delo kompozitor našao je u poslednjem poglavlju Biblije, u proročanstvima, snoviđenjima i vizijama sv. Jovana Bogoslova o konačnom kraju sveta.

Završno veče festivala (28.01.) pripašće koncertu duhovne muzike pod nazivom „Davidovi psalmi“. Time se obeležava 140 godina od osnivanja hora Braća Baruh, najstarijeg jevrejskog hora na svetu. Ovo koncertno veče obuhvatiće nekoliko vekova umetničke muzike inspirisane Knjigom psalama. Na programu će se naći dela Salomona Rosija, Johana Sebastijana Baha, Antonija Vivaldija, Volfganga Amadeusa Mocarta, Aleksandra Grečaninova, Aharona Harlapa, Luisa Levandovskog, Maksa Janovskog i Leonarda Bernštajna. Gošće koncerta biće sopran Olga Makarina (SAD), mecosopran Alesandra di Đorđo (Srbija/Nemačka) i sopran Ajelet Koen (Izrael). Sve će biti izvedeno pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora Rossi festivala.

Tokom festivala biće održan i majstorski kurs za solo pevače koji će voditi sopran Metropoliten opere, primadona Olga Makarina. Publika će prvi put moći da, u ulozi pedagoga, vidi i našeg istaknutog mecosoprana – Alesandru di Đorđo (Sanju Radišić). Ona će ovom prilikom držati i majstorski kurs nemačkog lida. Program će obuhvatiti i predavanja naših uglednih muzikološkinja, dr Ane Stefanović i dr Tijane Popović Mlađenović u Muzeju Narodnog pozorišta.

Ulaz na Rossi Fest je besplatan!

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske zajednice, Italijanskog instituta za kulturu, Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ulaz na sve koncerte i predavanja je besplatan, a karte se mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta.

Detalje o programu i učesnicima možete naći na internet stranici: www.rossifest.orgPOSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde