Dušici Novaković nagrada za najboljeg mladog glumca na Festivalu monodrame

“Draga” najposećenija predstava na festivalu monodrame

0
1370
Dušica Novaković; Najbolji mladi glumac - Festival Monodrame; Foto: promo
Dušica Novaković; Najbolji mladi glumac - Festival Monodrame; Foto: promo

Na nedavno završenom Međunarodnom festivalu monodrame i pantomime održanom u Pozorištu lutaka “Pinokio”, glumica Dušica Novaković dobitnica je nagrade za najboljeg mladog glumca, za ulogu kraljice Drage Obrenović. Monodrama „Draga“ u režiji dramaturga Zorice Simović  predstavlja važnu ličnu priču o životu tragično nastradale kraljice, u emotivnom, nežnom i dostojanstvenom tonu Dušice Novaković, koja je liku Drage donela toplotu, snagu, ali i krhkost i preispitivanje.

 

Naša monodrama je odbrana Drage, a ova nagrada je dodatni podstrek i još jedan moj lični motiv da nastavim da je branim. Veliko hvala žiriju, ali i publici na aplauzima! “, naglašava Novakovićeva povodom nagrade.

 

Nagrada je  značajna jer je dodelјuje stručni žiri (Nebojša Bradić, Nela Mihailović, Ivica Klemenc) veoma uglednog međunarodnog i dugotrajućeg festivala (ovo je 43.po redu), a u velikoj konkurenciji predstava iz Francuske, Švedske, Kanade, Rusije, Polјske i Srbije.

Festival monodrame; Foto: promo
Festival monodrame; Foto: promo

Obe glavne nagrade – Zlatnu kolajnu stručnog žirija i Zlatnu kolajnu žirija publike odnela je kanadska predstava „Kafe ćerka“, a Dušici  je pripala nagrada „Miodrag Andrić“ za najbolјeg mladog glumca.

Bez obzira na nagradu, mora se istaći činjenica da je “Draga” bila ubedlјivo najposećenija predstava na festivalu i da je propraćena stojećim ovacijama u prepunoj sali Pozorišta “Pinokio”.

"Draga"; Dušica Novaković - Festival monodrame; Foto: promo
„Draga“; Dušica Novaković – Festival monodrame; Foto: promo

Mislim da će ova nagrada biti značajna referenca u Dušičinoj biografiji, a predstava se uvek prati sa mnogo emocija i nagrađuje dugim aplauzima, pa verujem da je “Draga”, koja se branila iskrenošću, izazvala saosećajnost gledalaca i da će ubuduće lјudi imati mnogo više razumevanja za  tragičnu kralјicu”, rekla je Zorica Simović.

Draga Lunjevica Mašin Obrenović, srpska kraljica i supruga poslednjeg kralja iz dinastije Obrenović Aleksandra, bila je izuzetno lepa, veoma obrazovana, pisala je, prevodila i svirala klavir. Sudbina je nije štedela pa je bila prinuđena da povlači za ono doba netipične poteze, snoseći tragične posledice. Zajedno sa svojim mužem i svoja dva brata, ubijena je u Majskom prevratu 1903. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde