Da li je banana dobra za nas?

0
1175
Da li je banana dobra za nas; Foto: pixabay.com
Da li je banana dobra za nas; Foto: pixabay.com

Da li je banana dobra za nas? Verovatno svi mislite da jeste, ali banana je prirodan slatkiš: umotana je, spremna za jelo i puna je šećera! To čini bananu lošom za tebe. Ili ipak ne?

Svi znamo da su velike količine šećera veoma opasne za telo, s obzirom da naše telo tada skladišti šećer kao masnoću. To znači da kada jedemo šećer – ili hranu koju telo može brzo pretvoriti u šećer, kao što su rafinisani ugljeni hidrati – možemo napraviti velike hormonske i energetske promene jer kada telo čuva šećer kao masti, ono vas ostavlja gladnijima nego ikada.

Zbog čega je banana dobra za nas?

Za većinu ljudi, odgovor na pitanje „da li je banana dobra za nas?“ je „DA“! Čak i sa svom količinom šećera. Prema podacima USDA (United States Department of Agriculture), banane imaju manje vode od ostalog voća: one imaju 75% vode, u poređenju sa pomorandžama koje imaju 86% vode. Zbog toga, banane imaju oko 89 kalorija na 100g, dok pomorandža ima 49 kalorija na 100g.

Srednja banana dužine između 18 i 20cm, težine od oko 118g, smatra se jednim posluženjem. Takva banana sadrži 105 kalorija, 14,4g šećera, 3,1g vlakana i 1,3g proteina.

To znači da dobijate dosta šećera u malom, lako svarljivom paketu, što banane čini odličnim načinom za izlečenje želje za šećerom. Baš kao i slatkiš, banana će zadovoljiti vašu potrebu za šećerom, ali vas neće odvesti na „rolerkoster“ vožnju ostavljajući vas praznim, isušenim i sa još većom željom za šećerom.

Tako da hajde da otvorimo taj žuti omotač i da vidimo zbog čega su banane toliko dobre za nas.

Minion i banana; Foto: pixabay.com
Minion i banana; Foto: pixabay.com

Šta bananu čini zdravom ishranom?

Banane su toliko zdrave da je čak i šećer u bananama dobar za nas!

Jedan od razloga zbog čega su banane dobre za vas je to što su bogate vlaknima – 3,1g za srednju bananu. Preporučena dnevna vrednost vlakana je 38g za muškarce i 25 za žene. Banane su takođe odličan izvor kalijuma i magnezijuma: srednja banana sadrži 422mg kalijuma i 32mg magnezijuma.

Većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana ili kalijuma, iako su veoma bitni za vaše zdravlje.

Kako je još banana dobra za nas?

  • B vitamin u banani pomažu vašem telu da održi zdrav metabolizam i smanji zdravstvene rizike povezane sa dijabetesom tipa 2. B vitamin je važan zbog vašeg nervnog sistema i pomaže vašem telu da proizvodi bela krvna zrnca.
  • Banane smanjuju rizik za stvaranje karcinoma bubrega i degeneracije makula
  • Ako patite od PMS-a ili želite da poboljšate vaše raspoloženje, bilo da imate PMS ili ne – jedite bananu!
  • Planirate da odete na energičan trening? Razmislite o jedenju banana, pre svega zbog mešavine šećera i elektrolita koji vam mogu pomoći da održite nivo energije.
  • Kalijum i magnezijum u bananama mogu vam pomoći da se zaštitite od mišićnih grčeva tokom noći i tokom treninga.
  • Banane su bogate pektinom, rastvorljivim dijetetskim vlaknima i prirodnim detoksifikovativnim agensom, pogodnim za varenje.
  • Vlakna u bananama su bogata prebioticima koji podstiču rast zdravih bakterija u crevima. Ove bakterije proizvode digestivne enzime koji pomažu vašem telu da apsorbuje hranljive materije i tako održava zdravu težinu.
  • Vlakna u bananama pomažu kod problema sa zatvorom.
  • Ukoliko imate čir na želucu, sirove banane mogu „pokriti“ vaš stomak i ublažiti stres izazvan stomačnim kiselinama.
  • Banane su bogate antioksidansima, posebno kada su prezrele, te vas na taj način štite od hroničnih bolesti.

U narodnoj medicini, banana se može koristiti u velikom broju slučajeva:

  • Ukoliko vas neki insekt ujede, mesto trljajte sa unutrašnjosti kore banane. Ovo može pomoći u smanjenu svraba i upale.
  • Ukoliko imate bradavicu, možete pokušati da je uklonite pritiskanjem unutrašnjosti kore od banane preko bradavice.
  • Ukoliko imate jutarnju bolest i patite od hipoglikemije, konzumiranje banana može pomoći.
  • Ako prestanete s pušenjem, visok nivo vitamina B, kalijuma i magnezijuma u bananama su dobri za vas. Oni pomažu da se brzo oporavite od povlačenja nikotina iz organizma.
  • Na kraju, ali ne i najmanje važno, ukoliko patite od mamurluka, napravite milkshake od banane i zasladite ga medom. Voće će umiriti želudac, med će pomoći u normalizaciji šećera u krvim a mleko će vas ponovo hidrirati.

Da li je banana loša za nas?

Uz sve dobro što ide uz bananu, zvuči kao da ne mogu da nas povrede. Ali kako bismo učinili da banane budu još bolje i zdravije za nas, pojedite ih sa zdravim mastima i belančevinama, na primer sa 2 kašičice vašeg omiljenog maslaca ili sira, jajetom, orasima ili lešnicima. Na taj način dodatno usporavate apsorpciju šećera u vašem telu i dobijate divnu kombinaciju šećera, soli i masti koju većina nas voli.

Jedini način na koji banane mogu biti loše za nas, ne računajući alergije, jeste ukoliko imate bolest bubrega. Ako su vaši bubrezi oštećeni (uobičajeni neželjeni efekat dijabetesa) i ne mogu pravilno regulisati nivo kalijuma, visoki nivoi kalijuma u telu mogu izazvati ozbiljne probleme sa srcem. Međutim, uz konsultaciju sa doktorom i pravilnim planiranjem, i dalje možete uživati u svom zdravom slatkišu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde