Nega plave kose

0
1350
Nega plave kose, Kovalska
Nega plave kose, Kovalska

Kako negovati isušenu kosu i kako oporaviti plavu kosu?

Kosa je, nešto najlepše na jednoj ženi, odnosno, kosa je ono što najbolje opisuje neku ženu, ono što je krasi i zbog toga trošim najviše vremena i posvećujem najveću pažnju mojoj kosi i njenoj nezi. Nije uopšte lako da svaki dan imate savršeno urednu i zdravu kosu, kao što većina muškaraca na primer misli, a posebno je teško održavati farbanu ili plavu kosu. Moje pranje kose je poseban „ritual“ koji traje prilično dugo, a samo održavanje i ostali postupci su priče za sebe, pa ću vam ja sada razložiti u nekoliko koraka.

KOKOSOVO ILI MASLINOVO ULJE PRE PRANJA

Kako bi održale kosu dovoljno hidriranom, obavezno koristite kokosovo ili maslinovo ulje, nerafinisano je najbolje. Obično stavljam na celu kosu ulje pre pranja u tolikoj količini da mi kosa bude potpuno mokra od ulja. Prvo što ljudi pomisle kada im ovo kažem je „Kako ću oprati posle kosu od ulja? Biće masna“, ali verujte mi da je efekat potpuno suprotan. Ulje hidrira teme glave, ali stvara i zaštitni sloj, pa odlaže pranje bar jedan dan, poboljšava cirkulaciju glave pa samim tim kosa brže raste. Nanosim obično veče pre nego što operem kosu, da prenoćim sa uljem na glavi, i ujutru operem kosu, ili ukoliko nemam vremena da prenoćim, nanosim ga najkasnije pola sata pre pranja kose. Kada se ulje „stvrdne“ na kosi, i praktično dobijete „rezance“ od kose, to je znak da je kosa upila veći deo.

Napomena: Ukoliko koristite kokosovo ulje prvi put, ono je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju, tako da bi bilo dobro da ga zagrejete rukama ili u neku posudicu pre korišćenja.

 

ŠAMPON ZA KOSU ZA HIDRIRANJE

Ukoliko ste koristili blanš sigurno vam je kosa suva tako da je, pored ulja, vrlo bitno da odaberete dobar šampon koji će hidrirati kosu. Ne želim ovim putem da vam namećem neki brend, bitno je da nađete onaj koji vama najviše odgovara. Po mom ličnom iskustvu, najbolji su oni koji su na bazi ulja i bilja. Obraćajte pažnju šta piše na etiketi i koji su najprirodniji.

Napomena: Uskoro ću napraviti poseban post o šamponima koje trenutno koristim i testiram.

SILVER ŠAMPON

U zavisnosti od boje koju želite da postignete i održavate, po vašoj potrebi, možete koristiti „ljubičaste“ ili „silver“ šampone, koji će ubijati žute tonove. Oni se ne koriste često s obzirom na veliku količinu „hemije“ koju sadrže i isušuju kosu, ja ih lično ne koristim s obzirom da volim zlatnu nijansu plave kose, ali vam je moj savet da, ukoliko ipak želite platinasto plavu kosu da koristite bolju farbu umesto silver šampona, a uz dobrog frizera, efekat može biti odličan!

DOBRA MASKA I REGENERATOR ZA KOSU

Koliko je šampon bitan, toliko je i regenerator ili maska za kosu kako bi kosa izgledala „mirno“, mekano i kako bi se lakše oblikovala. Ne preskačite ovaj korak i nakon pranja kose, obavezno ostavite bar 5 minuta masku ili regenerator na kosi. 5 minuta nije mnogo, ali će efekat biti vrlo primetan!

ČEŠALJ ZA KOSU

Vrlo je bitno imati kvalitetan češalj za kosu koji je neće lomiti. Lično koristim Macadamia „No tangle“ češalj kojeg možete koristiti i na mokru kosu, a pritom je neće lomiti, a suva kosa se neće naelektrisati kao što je to slučaj kod većine četki za kosu. Ono što ja praktikujem često je da, kada stavim masku za kosu, nanesem je od korena do vrhova, a onda iščešljam kosu i tako posle toga bude mekana.

SREDSTVA ZA ZAŠTITU OD TOPLOTE

Pre sušenja kose, obavezno naneti sredstva za zaštitu od toplote, kao i pre peglanja kose ili bilo kakvog toplotnog tretiranja kose. S obzirom da je leto, pre izlaganja kose suncu obično nanesem sprej kako bi zaštitila od spoljne temperature i sunca, s obzirom da je plava kosa mnogo više podložna oštećenju od strane sunca u odnosu na ostale boje kose. Takođe, pre odlaska na more ili neko letovanje, ne zaboravite da nabavite i sprej za zaštitu kose od UV zračenja!

„KRISTALI“ I SPREJEVI ZA KOSU

Ulje za suve krajeve, takozvane kristale, nanesite nakon sušenja kose kako bi omekšali kosu i čuvali je od spoljnih faktora. Ne stavljajte na koren, jer ćete je tako izmastiti, a ukoliko ste često napolju, stavljajte svako jutro samo i isključivo na krajeve. Takođe, ukoliko nemate kristale, kokosovo ili maslinovo ulje će pomoći, ali ga koristite u vrlo malim količinama.


SREDSTVA ZA RAŠČEŠLJAVANJE

Budite svesni da ćete kosu oštetiti blanširanjem, a koliko god je negovali nakon toga, ona će se nakon blanširanja konstantno MRSITI. Umršena kosa je najveći neprijatelj jer se tako lomi dodatno pa su zbog toga neophodna sredstva za raščešljavanje kose. Konkretno koristim Garnier Gliss Hair Repair sprejeve i budite svesni da vam oni NEĆE oporaviti kosu, ali će znatno sprečiti njeno lomljenje, što je vrlo bitno.

Plava kosa, zdrava i negovana kosa
Plava kosa, zdrava i negovana kosa

 

Ovo su neki od mojih saveta za negovanje plave kose, ukoliko imate neke predloge i neke vaše savete, iz vaših ličnih iskustava, pišite mi na mojim društvenim mrežama, između ostalog i na mom instagram profilu – milica.peric ili na instagram profilu našeg portala kovalska.rs!

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde