Kako brzo naučiti nešto – 6 trikova za brzo učenje

0
5334
Kako brzo naučiti nešto - 6 trikova; Foto kaboompics.com at pexels.com
Kako brzo naučiti nešto - 6 trikova; Foto kaboompics.com at pexels.com

Kako se bliži kraj školske godine i početak ispitnih rokova, postavlja se pitanje – kako brzo naučiti nešto! Brzo učenje se uči, verovali ili ne, ali postoji nekoliko trikova kako da pomognete sebi. Ukoliko vam je ostalo samo par sati da naučite celu knjigu, nemojte ni pokušavati, a ukoliko ipak imate dovoljno vremena, pogledajte ove trikove.

1. Pretvarajte se da učite nekoga

Ukoliko se pretvarate da učite nekoga ono što vi učite, to vam može pomoći. John Nestojko je na svojim postdoktorskim studijima pokazao da ukoliko zamislite da ono što čitate i učite, zapravo prezentujete nekom imaginarnom liku, brže ćete naučiti nešto. Njegovo istraživanje je pokazalo da oni koji to rade, mnogo češće prolaze testove.

Spavanje između dve sesije učenja povećava vašu pažnju.

„Kada nastavnici pripremaju čas, oni traže ključne tačke i organizuju informacije u koherentnu strukturu“, napisao je Nestojko. „Naši rezultati ukazuju na to da se studenti vraćaju na ovaj način i na ove vrste strategija kada se spremaju da uče“.

2. Učenje u kratkim segmentima

Eksperti na Louisiana Univerzitetu tvrde da je učenje najefektivnije u periodu od 30 do 50 minuta. Kada završite sa učenjem, napravite 5 do 10 minuta pauzu i nastavite.

„Sve manje od 30 minuta nije dovoljno, a sve više od 50 predstavlja previše informacija za mozak“ – Ellen Dunn

3. Ručno pišite beleške

Iako je lakše da nešto pribeležite na računaru, korišćenje olovke i papira će vam pomoći u pamćenju termina. Istraživanje na Princeton Univerzitetu pokazuje da studenti koji ručno pišu beleške slušaju aktivnije i sposobniji su da odrede bitne činjenice. Zapisivanje na laptopu ili telefonu ne utiče na pamćenje, a postoji mogućnost i ometanja (e-mailovi, društvene mreže itd.).

4. Koristite moć mentalne memorije

Kada nekome kažete da treba da koristi memoriju, možete da očekujete da vam odgovori: „A šta misliš da radim“? Korišćenje memorije se vežba! U intervjuu za New York Times, Benedict Carey, autor romana How We Learn: The Surprising Truth About When, Where, and Why It Happens (Kako učimo: Iznenađujuća istina o tome kada, gde i šta se dešava), rekao je da je učenje kao zalivanje travnjaka.

„Možete zalivati travnjak jednom nedeljno 90 minuta ili 3 puta nedeljno po 30 minuta. Raspoređivanje nedeljnog zalivanja će pomoći da trava bude zelenija vremenom.“ – Benedict Carey

5. Odmorite od učenja – učite uveče

Kako biste zapamtili sve ono što ste učili, potrebno je odmoriti. Spavanje između učenja može pomoći da ono što ste naučili pamtite i do 6 meseci!

U eksperimentu održanom u Francuskoj, učesnici su učili prevod na Svahili za 16 francuskih reči u dve sesije. Prva grupa je prvu sesiju imala ujutru, a drugu sesiju uveče istog dana i nisu spavali, dok je druga grupa prvu sesiju imala uveče, spavali su, a drugu sesiju su završili sledećeg jutra. Učesnici koji su spavali između sesija su se setili 10 do 16 reči, a „budni“ u proseku 7.5 reči.

6. Promenite način učenja

Kada učite novu stvar, menjanje načina na koji vežbate može pomoći da naučite brže. U jednom eksperimentu učesnici su učili o računarima. Oni koji su promenili način učenja u drugoj sesiji su imali bolje rezultate od onih koji su učili istim metodom kao prvi put.

Istraživanja pokazuju da konsolidacija – proces u kojem se postojeća sećanja pozivaju i modifikuju novim znanjem – igra ključnu ulogu u jačanju motoričkih sposobnosti.

„Ono što smo pronašli jeste da ako praktikujete za nijansu modifikovanu verziju zadatka koji želite da savladate, zapravo učite više i brže nego da više puta vežbate istu stvar.“ – Pablo A. Celnik


Pročitajte još:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde