Vršnjačko nasilje – Da li se razlikuje kod dečaka i devojčica?

0
1499
Usamljenost; Foto: Kat Jayne from Pexels
Usamljenost; Foto: Kat Jayne from Pexels

Svakog dana deca su mučena, manipulisana, uznemiravana i povređivana, ali ipak svako iskustvo je jedinstveno i zavisi od tipa osobe koja vrši nasilje. Vršnjačko nasilje se razlikuje, a dečaci i devojčice imaju različite načine za pristupanje. Na primer, devojčice imaju tendenciju da koriste agresiju kroz društvene odnose, dok se dečaci odlučuju za fizičko nasilje.

Ovo ne znači da devojčice neće biti fizički agresivne ili da dečaci neće isključivati druge iz društva, ali postoje tendencije u nasilju koje proizilaze iz pola osobe.

Nasilje kod dečaka

Kada je reč o maltretiranju, dečaci mogu biti fizički agresivniji i impulsivniji od devojčica. Kao rezultat toga, oni će napadati druge ljude kada oni pokažu svoje slabosti. Osim toga, neki muški nasilnici, ili alfa muškarci, često sakupljaju grupu sledbenika koji će ih pratiti i odobravati i podržavati njihovo ponašanje. Ovakve osobe će često uraditi bilo šta samo da bi zadržali svoj položaj unutar grupe.

Muški nasilnici obično uživaju u statusu koji im donosi borba, što proizilazi iz davnih perioda i tako nešto se prosto nalazi u genima svakog muškarca i kao takvi često mogu imati preteće ponašanje i obično su mnogo direktniji kada maltretiraju druge. Kada dečaci maltretiraju, oni maltretiraju i dečake i devojčice.

Dečaci imaju često tendenciju da budu otvoreniji kada se priča o njihovom nasilničkom ponašanju, što olakšava prepoznavanje muških nasilnika. Ova činjenica ne znači da dečaci ne učestvuju u nasilju na psihičkoj bazi. Postoji dosta situacija kada se dečaci ponašaju kao zle devojčice i mnogim ljudima to dolazi kao iznenađenje. Većina ljudi ne povezuje muškarce sa manipulacijom, ogovaranjem, diskriminacijom i isključivanjem iz društva.

Ali to se dešava prilično često. Zapravo, društveni status dečaka u školi se ne dogodi „sam od sebe“. Na veliki deo muškog nasilja utiče „muški kodeks“. To znači da su dečaci uslovljeni društvom da usvoje skup pravila i ponašanja koja definišu šta znači biti dečak, a to uključuje stvari kao što su nezavisnost, dobar izgled, kako biti mačo muškarac i kako biti moćan i dominantan. Ako nemaju sve ove karakteristike ili prihvataju stvari koje se smatraju ženstvenim, onda se smatraju manje muževnim, a onda mogu da postanu meta za maltretiranje.

Sve u svemu, dečaci imaju mnogo veću šansu od devojčica da budu nasilnici i da budu maltretirani. Takođe, oni češće prihvataju nasilničko ponašanje od devojčica. To znači da da će dečaci voleti neku devojku čak iako ona maltretira druge ljude i mogu biti i drugovi sa drugim dečacima koji takođe maltretiraju ljude oko sebe.

Nasilje kod devojaka

Devojke imaju tendenciju da indirektno maltretiraju. Kao rezultat toga, one pribegavaju verbalnim napadima – omalovažavanju, širenju glasina i ogovaranju. Štaviše, devojčice prikrivaju svoje nasilničko ponašanje i deluju na pasivno agresivan način, što čini da je teže prepoznati devojčicu koja maltretira.

Kao i dečaci, devojke takođe formiraju grupe oko lidera, ali u ženskim grupama, devojke su u stalnoj konkurenciji jedna s drugom i one nikada zaista ne veruju jedna drugoj unutar grupe.

Većina ženskih nasilnika ne funkcioniše samostalno pa na taj način one uvek teže ka tome da imaju saučesnika ili sledbenika koji podržava njihovo ponašanje. Devojke maltretiranju vršnjake kako bi stekle društveni položaj u grupi, čak i kada znaju da je to pogrešno.

Takođe, devojke češće dolaze u susret sa seksualnim nasiljem u odnosu na dečake. Na primer, devojke će češće širiti glasine o seksualnim aktivnostima bez obzira na tačnost toga i najčešće će biti na udaru seksualnog nasilja i poruka od dečaka.

Dok devojčice više žele da budu umešane kada je reč o nasilju, dečaci vrše nasilje u zavisnosti od mogućnosti. Kao rezultat toga, devojčice su često na polju psihološkog maltretiranja jer zahteva planiranje, a dečaci su na polju fizičkog nasilja.

Zbog toga što dečaci i devojčice maltretiraju drugačije, vrlo je bitno znati da identifikujemo te razlike, u suprotnom, nasilje će često biti neotkriveno, posebno kod devojaka. Kada se ovo desi, posledice nasilja mogu biti velike. U suštini, što duže nasilje traje, duže će trebati da se reše problemi nastali zbog nasilja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde