10 zanimljivih činjenica o Twitter-u

0
2793
Twitter; Foto: pixabay.com
Twitter; Foto: pixabay.com

Iako je kreiran u martu 2006, kada je i postavljen prvi tvit na svetu, Twitter je lansiran 15. jula iste godine. Danas se na Twitter-u dnevno podeli više od pola miliona tvitova dnevno u celom svetu. Kako bismo proslavili 12. Twitter rođendan, za vas smo spremili 10 zanimljivih činjenica o jednoj od najpopularnijih društvenih mreža!

1. Twitter je zamalo dobio ime „Friendstalker“ (Uhoda prijatelja)

Bez šale, da je Evan William pobedio, svi bi smo „uhodiliprijatelje“ umesto „tvitovali“. Na sreću, ostali saosnivači su smatrali da je reč opuštena i „previše jeziva“.

Platforma je takođe mogla da se zove „Twitch“, „Twitcher“ i „Jitter“. Naziv „Twitter“ je prihvaćen nakon što je jedan od suosnivača pročitao definiciju te reči na glas iz rečnika koja glasi: „The light chirping sound made by certain birds; agitation or excitement; flutter.“ – i tako je stvorena istorija!

2. Twitter logo ptice je dobio ime po sportskoj legendi

Popularna plava ptičica je svoje ime dobila po košarkaškoj legendi Larry Bird-u koji je svojevremeno igrao u Boston Seltiksu. Biz Stone, jedan od suosnivača Twitter-a, potvrdio je ovu činjenicu nakon što ga je potpredsednik digitalnih medija Seltiksa, Peter Stringer, pitao o glasini koja se širila upravo na Twitter-u.

Twitter logo - ptičica; Foto: geralt pixabay.com
Twitter logo – ptičica; Foto: geralt pixabay.com

3. Twitter nije izmislio haštag!

Iako se svima čini da je haštag kreiran upravo na Twitter-u, prvi haštag je kreiran još 1988. godine, kada su ljudi komunicirali u čat sobama nazvanim Internet Relay Chats (IRC). Prvi haštag korišćen na ovoj društvenoj mreži je nastao 2007. godine, kada je Chris Messina (vodeći programer u Uber-u, koji je tada radio u Google) predložio korišćenje tagova koji bi povezali slične tvitove. Jednostavni tagovi su odmah prihvaćeni.

4. Najpraćenija osoba na Twitter-u je Katty Perry!

Najveći nalog na platformi ima Katty Perry sa svojih 107 miliona pratilaca! To je više pratilaca nego što Egipat, Nemačka, Turska i Italija imaju stanovnika! Iako Katy drži titulu već nekoliko godina unazad, popularni pevač Justin Bieber joj se polako približava sa brojem od 104 miliona pratilaca!

5. Ideja za Twitter je bila izložena na slajdu na igralištu!

Nisu sve ideje i kompanije rođene u kafićima i barovima! Dorsey je rekao kako je prvi put podelio svoju ideju za novu društvenu mrežu na slajdovima na igralištu „kao izgubljeni Mojsije na planini Sinaj“.

6. Tvit sa najviše retweetova je opklada!

Vlasnik tvita sa trenutno najviše retvitova je Carter Wilkerson. Njegov tvit je skrinšot komunikacije između njega i Wendy’s, kada ih je pitao koliko retvitova mora da ima da bi dobio besplatne chicken nugget-e tokom jedne cele godine. Odgovor kompanije je bio 18 miliona, a Carter se trenutno nalazi na 3.6M retvitova! Da li će uspeti?

 7. Prvobitno 140, a sada 280 karaktera za tvit!

Da bi tvit bio iste dužine kao SMS poruka, osnivači su izabrali broj od 140 karaktera, međutim, od septembra 2017. taj broj je povećan i sada imate na raspolaganju 280 karaktera za jedan tvit!

Tokom prvobitnog testa ove novosti, došlo je do zaključka da, kada ima više dostupnih slova, autori se manje koncentrišu na dužinu reči, a više na sam sadržaj tvita. Međutim, ova novost se ne primenjuje na Japan, Koreju i Kinu zbog toga što zbog njihovih znakova imaju mogućnost da stave mnogo više informacija u 140 karaktera.

8. Twitter suosnivač, Noah Glass, je otpušten iz kompanije!

Noah Glass, koji je prvobitno došao na ideju za ime kompanije, je otpušten iz iste. Njegova srceparajuća priča je punila naslove svih popularnih medija 2011. godine, a danas u njegovoj biografiji na Twitter-u stoji samo: „Ja sam ovo započeo“.

9. Twitter je posle 12 godina postao profitabilan, ali nije privlačan investitorima

Twitter je početkom ove godine objavio da je poslednji kvartal 2017. godine bio prvi profitabilan period u ovoj kompaniji nakon 12 godina! Nekoliko meseci kasnije, 25. aprila, drugi put u ovoj kompaniji ikada je ponovo ostvaren profit. Iako je ostvaren uspeh, izgleda da investitore to nije ni malo dirnulo, a kompanija se nada da će uvođenjem novih stvari, kao što su LIVE klipovi, moći da povrati pažnju, iako se veliki broj korisnika plaši da Twitter ne postane Facebook!

10. Milijarda tvitova

Za prvi milijorditi tvit bilo je potrebno 3 godine, 2 meseca i 1 dan, danas je potrebno manje od 3 dana da se taj broj dostigne.

 

Ukoliko vam se dopada naša lista zanimljvih činjenica o Twitteru – podelite kao tvit u stilu današnjeg dana! 🙂

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas, unesite vaš komentar!
Molimo vas unesite vaše ime ovde